Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

AMD Slashes Prices on Radeon 7000 Series Graphics Cards

http://hothardware.com/News/AMD-Slashes-Prices-on-Radeon-7000-Series-Graphics-Cards/

AMD cuts prices on the high end GPUs - in preparation for the dual GPU HD 7990?

http://vr-zone.com/articles/amd-cuts-prices-on-the-high-end-gpus--in-preparation-for-the-dual-gpu-hd-7990-/16654.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Slashes Prices on Radeon 7000 Series Graphics Cards

http://hothardware.com/News/AMD-Slashes-Prices-on-Radeon-7000-Series-Graphics-Cards/

AMD cuts prices on the high end GPUs - in preparation for the dual GPU HD 7990?

http://vr-zone.com/articles/amd-cuts-prices-on-the-high-end-gpus--in-preparation-for-the-dual-gpu-hd-7990-/16654.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegląd niereferencyjnych modeli Radeon HD 7850: ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire, PowerColor, Vertex3D i XFX

Chociaż ciągle czekamy na prawdziwą walkę AMD i NVIDII w segmencie średnio wydajnych kart graficznych, to poza wszelką dyskusją pozostaje fakt, iż „czerwoni” swój ruch już dawno wykonali. Radeony HD 7850 praktycznie zdominowały przedział cenowy 800-1200 złotych, wypierając starsze, mniej energooszczędne i zwykle wolniejsze modele NVIDII. Oczywiście, sytuacja mogłaby wyglądać zupełnie inaczej, gdyby firma z Santa Clara nareszcie wypuściła GeForce GTX 660, bazującego na 28 nm rdzeniu Kepler GK106. Niestety, musimy jeszcze trochę poczekać na sukcesorów GTX 560, którzy pojawią się dopiero za kilka tygodni... jeśli wierzyć plotkom krążącym po internecie. Tymczasem pozostaje przyjrzeć się niereferencyjnym modelom Radeonów HD 7850, jakich obecnie nie brakuje na półkach sklepowych. Dlatego wzięliśmy na warsztat urządzenia najczęściej polecanych marek: ASUS, Gigabyte, MSI, Sapphire, PowerColor, XFX i premierowego Vertex 3D. Jakiego Radeona HD 7850 warto wybrać? Który najchętniej się podkręca? Jaki system chłodzenia spisuje się najlepiej? Na wszystkie pytania odpowiemy niebawem - zapraszamy od przeglądu HD 7850.

Przetestowaliśmy:

• ASUS HD 7850 DirectCU II
  • Gigabyte HD 7850 WindForce OC
  • MSI HD 7850 Power Edition OC
  • PowerColor HD 7850 PCS+
  • Sapphire HD 7850 OC
  • Vertex3D HD 7850 X-Edition
  • XFX HD 7850 Double Dissipation
Test Radeon HD 7850 - Przegląd modeli niereferencyjnych - PurePC Edytowane przez Caleb
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy 78xx pobiera 3waty w idleDołączona grafika. Widzę , że ktoś myli pewną technologie z poborem w idleDołączona grafika

Bez wygaszania monitora , ciekawe skąd sobie weźmiecie te 3waty , nie każdy po czasie ma ustawione wygaszanie monitora. Ale po co tłumaczyć na jakiej zasadzie to działaDołączona grafika

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj sflaszowałem bios 7970 - tzn ze strony gigabyte utuchomilem aktualizacje biosu - niestety po restarcie czarny ekran. Pomaga tylko zworka nowego przełączająca na nowy drugi bios. Wie ktos jak naprawic 1 bios nie uszkadzajc ostatniej deski ratunku tj 2 biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, zgraj dobry bios karty za pomocą gpu-z, jak już masz odpaloną kartę z dobrego biosu to na działającej, karcie przełacz na uwalony bios i ponownie zflashuj dobrym biosem, najlepeij jakbyś to zrobił pod dosem, pamiętaj musisz przałączyć przełacznik jak już karta pracuje

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie wiem co jest grane ale mój HD 7870 od Sapphira dziś zotał zajechany przez Max Payne 3! Wszystko ustawiłem w ustawieniach grafiki standardowo na full Dołączona grafika jedynie rozdzielczość 1680 x 1050 bo nie mam monitorka HD. Wszystko chodziło pięknie aż do 5 epizodu - Max Payne 3 : Chapter 5 Alive If Not Exactly Well- kiedy to pojawiła się w grze woda no i wspaniała grafika. Podnisłem zegary dość mocno w górę, ale efekt mizerny... Nie wiem czy ta gra ma takie wymagania czy poprostu coś jest skopane?Gra poprostu straciła płynność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie zupelnie z innej beczki ;p

Mianowicie, jaka jest normalna temp Sapphire Radka hd 7850 2gb ?

Bo tak patrze czasami na HWMonitor i mam skoki pomiedzy 38* a 58* :F

Jaka jest max gorna granica, ktorej powinienem sie obawiac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z moim 7950 a dokladniej z MSI afterburner. Zrobiłem format i zainstalowalem na nowo stery 12.4 + msi afterburner i po odblokowaniu configu nie moge wgl ruszyc suwaków oraz nie wykrywa wersji sterowników. jak ustawie unoficialOC na 0 to moge zmieniac wartosci ale jest wall. Po odblokowaniu wszystko jest ustawione na 0 i nic nie moge zrobić :/ Sprawdzałem na 12.4, 12.6 i 12.7 - bez zmian. Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z moim 7950 a dokladniej z MSI afterburner. Zrobiłem format i zainstalowalem na nowo stery 12.4 + msi afterburner i po odblokowaniu configu nie moge wgl ruszyc suwaków oraz nie wykrywa wersji sterowników. jak ustawie unoficialOC na 0 to moge zmieniac wartosci ale jest wall. Po odblokowaniu wszystko jest ustawione na 0 i nic nie moge zrobić :/ Sprawdzałem na 12.4, 12.6 i 12.7 - bez zmian. Miał ktoś podobny problem?

http://www.sendspace.com/file/un5iyx dwa niezbędne pliki, co z nimi zrobić tutaj http://forums.guru3d...ad.php?t=359671 ktoś by mógł dodać na pierwszej stronie tematu bo już któraś osoba z kolei pyta o tą sprawę Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, wszystko działa jak należy. Pytanie do posiadaczy WF3 - Zmieniał ktoś oryginalna pastę na coś pokroju STG-2? Wymiana pasty daje jakieś rezultaty czy szkoda zachodu ?

Edit. Dlaczego na 12.4 w iddle mam takty 300/150 a na 12.6 500/1750MHz i użycie pamięci 4194304MB Dołączona grafika

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówkę, jak będę w domu to sprawdzę trixxa.

Edit1. Zainstalowałem trixxa i wreszcie na 12.6 jest 300/150Mhz. W MSI AB temperatura w iddlu wynosiła 38-39 stopni, w trixie przy tych samych ustawieniach 32oC. Widocznie afterburner trzymał w iddlu 500/xxx a pokazywał co innego.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć pracy:)

Panowie przezyłem ogromny szok. Streszczam. Mam często okazje do wymiany podzespołów PC za cenę powiedzmy niższą o VAT i często bez marży. Ostatnio zakupiłem MSI HD 7970 OC i podmieniłem mojego ASUS-a HD6950 zmodowanego na 6970 ( tylko włączone doadtkowe shadery) na tą właśnie kartę.. Wgrałem najnowsze sterowniki i jakie było moje zdziwienie, gdy wynik w 3D Mark 06 był praktycznie identyczny jak na poprzedniej karcie. Oczywiście test wykonałem dwukrotnie. Działam na XP 32 SP 3, Phenom II 3,4 GHz BE, płyta gł. GA-MA790FXT-UD5P Jakieś pomysły czemu tak jest??!Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na marginesie dodam, że innym 3D MArk nie sprawdzałem z powodu braku pełnej wersji. Na pokładzie mam 12 GB RAM oczywiście widziane pod XP niecałe 3 GB:D

Czyli jednym słowem zamieniłem motykę na kijek;))

Czyli tak jak sądziłem: system oraz procekDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc i czolem, sapphire 7950 http://www.morele.ne...-01-40g-478714/

Ktos posiada? Ktos mial zamiar kupic, ale zdecydowal sie na inny model(dlaczego?). Jak z OC w tym konkretnym przypadku - czy vgpu i vmem sa dostepne ?

Nie patrzcie na cene i tak bede kupowal za granica, gdzie vertex jest w tej cenie, a pozostale sa o ca.200zl drozsze. W sumie to sie waham miedzy ta karta a referentem gtx670

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w trixxie zmienia się napięcie vram? Da sie wgl? jedynie mam VDDC

w OC guru II też nie mogę ruszyć napięć, zarówno GPU jak VRAM. Czy naprawdę nie ma normalnego programu do OC? Dołączona grafika

Ja używam Afterburnera ale po TAKIM zabiegu, wszystko działa jak należy, można zmieniać napięcia dla GPU i RAM.

Jest jeden minus, po każdym uaktualnieniu trzeba powtórzyć ten zabieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi