kaijitsu Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) A to nie jest tak, ze Jak kupilem samochod z silnikiem 2.0, ktory nawalil to chce auto z silnikiem 2.0 a nie 1.4 o tej samej mocy (parametrach)? W dodatku rev1.0 (uzywane) chodza na allegro troche drozej wiec nie moge tego argumentowac nizsza wartoscia czy cos? Sprobuje sie dodzwonic i dowiedziec co i jak. Kupowalem w morele wiec moze bedzie moxliwosc wymiany na 1.0 Orientuje się ktoś które 7950 mają zablokowane vcore a które nie? W sieci można się naczytać różnych rzeczy, nie zawsze prawdziwych. Jedni twierdzą, że wersja OC jest zablokowana, zwykła nie, inni, że wersja SOC jest niezablokowana i tak w kółko macieju. Ew. które karty innych producentów nie są zablokowane, może wymienią na inną... Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Edytowane 24 Stycznia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 A to nie jest tak, ze Jak kupilem samochod z silnikiem 2.0, ktory nawalil to chce auto z silnikiem 2.0 a nie 1.4 o tej samej mocy (parametrach)? W dodatku rev1.0 (uzywane) chodza na allegro troche drozej wiec nie moge tego argumentowac nizsza wartoscia czy cos? Sprobuje sie dodzwonic i dowiedziec co i jak. Kupowalem w morele wiec moze bedzie moxliwosc wymiany na 1.0 chyba dalej nie rozumiesz sposobu myślenia producentów albo nie chcesz tego zrozumieć. kupiłeś kartę w obojętnie jakiej rewizji ale o określonych w specyfikacji parametrach pracy, ilości pamięci i chłodzeniu. jeżeli dają ci to samo tylko gorzej kręcące się to na jakiej podstawie chcesz to reklamować?? przecież nie napisali w specyfikacji że ta karta kręci się na tyle i tyle i masz to gwarantowane. ogarnij się chłopie :P 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Mnie sie dla przykladu pofarcilo , padla mi karta Vapor-X po 2 tygodniach wyslali nowsza rewizje ( napiecie VGPU niby zablokowane ) ale w stresie podbija z automatu do 1,180V tym samym karta chodzi stabilnie na 1160MHz ( max 1200MHz )na GPU bez podbijania napiecia w SaphireTrixx czy innych cudach , do tego pamieci tez jakby lepiej znosza 1600MHz (x4 rzecz jasna ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 przecież nie napisali w specyfikacji że ta karta kręci się na tyle i tyle i masz to gwarantowane. ogarnij się chłopie Przecież nie chodzi o to jakie zegary osiąga karta tylko jaki kontroler napięcia jest wlutowany w PCB. Gdyby to było w oficjalnej specyfikacji karty byłoby to podstawą do jakichś roszczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 Orientuje się ktoś które 7950 mają zablokowane vcore a które nie? W sieci można się naczytać różnych rzeczy, nie zawsze prawdziwych. Jedni twierdzą, że wersja OC jest zablokowana, zwykła nie, inni, że wersja SOC jest niezablokowana i tak w kółko macieju. Ew. które karty innych producentów nie są zablokowane, może wymienią na inną... Aktualnie wszystkie dostepne nowe revizje 7950/70 od GB mają zablokowaną regulacje napięć, za wyjątkiem soc. Co śmieszniejsze soft od gb nie pozwala mi regulować napięć ale wszystkie inne tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Orientujecie sie ktos moze czy w Polsce beda dostepne karty 7870 na rdzeniach Tahiti LE inne niz Club3D ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Są Trzeba pytać w sklepach Pojawiają się Vertexy black edition A i Sapphire można drować. Ja na tego ostatniego polowałem, jednak cenowo to śpiewały firmy po 950-1020zł na zamówienie.....dlatego kupiłem Gigabyte 7870OC ....(wolę sklep stacjonarny na miejscu) Teraz widze że tu jest dość tanio: http://www.alternate...GDDR5/1052955/? http://allegro.pl/sapphire-hd-7870-xt-tahiti-le-boost-2gb-ddr5-256bi-i2989851414.html Tak naprawdę tylko sapphire wydaje się sensowny...reszta to suszarki z potężnym apetytem na prąd. Edytowane 2 Lutego 2013 przez HeatheN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Tak naprawdę tylko sapphire wydaje się sensowny...reszta to suszarki z potężnym apetytem na prąd. jeżeli chodzi o konstr. Club-a czy VTX , to generalnie tragedii nie ma , tempy w normie , kultura pracy sprawa indywidualna , jedni użytkownicy piszą że ciśnienie akustyczne na przyzwoitym poziomie , a inni że przy maks obciążeniu głośna co do prod. to najlepiej Sapphire XT za 900pln http://ddr2.pl/pl/p/...7870-XT-2GB/992 , lepsza kultura pracy i niższe tempy , od w/w wymienionych ogólnie karta warta kupna , od zwykłego 7870 , wydajniejsza o ok. ~10% Edytowane 2 Lutego 2013 przez gando 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Dzieki - swoja droga czy tego calego boosta da sie wylaczyc jak pokrecamy karte ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Panowie mam pytanie odnośnie karty serii 7850, chodzi mi o najzwyklejsza wersje, bez żadnych OC czy innych cudów. Którego producenta warto wybrać a którego unikać? Kiedyś jak kupowałem 4850 ważne było żeby sekcja zasilania była chłodzona dlatego wtedy kupiłem gigabyte. Jak jest z tym modelem? Dobrzy ludzie w dziale "co kupić" polecili sapphire niestety w sklepie, w którym chcę zrobić zakupy nie maja wersji podstawowej a jedynie jakieś z OC o ponad 100zł droższe. Do wyboru jest w sumie vertex, gigabyte i xfx ( różnica między vertex a xfx to 60zł, czyli 10% wartości karty ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 A moze jakis przedział cenowy ? Chyba że wsród tylko i wyłącznie tych 3 modeli to bierz Gigabyte'a (3 lata gwarancji + przyzwoita konstrukcja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Prosiłbym o jakieś wyniki z najnowszego 3Dmarka w def ustawieniach karty 7970 i tych po OC. Jak ktoś ma czas i chęci oczywiście i najlepiej na procku pokroju i5 2500K @ 4.5 ghz. Z góry dziekuję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 Przedział cenowy między 600 a 700 zł, ma pracować pod i3 3220 i msi b75. Według zestawów najlepiej spasuje tutaj ta własnie karta, chciałem jednak się upewnić jakie są różnice między poszczególnymi producentami. W sklepie internetowym vertex kosztuje około 600zł, gigabyte i xfx około 660zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gando Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 w tym przedziale najlepiej którąś z poniższych: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7850-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,33711.html http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd7850-1gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,34408.html http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd7850-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express,33483.html jaki masz zasilacz marka i moc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Zasilacz będzie również kupiony nowy, SilentiumPC Deus G1 500W, wiec z mocą nie powinno być problemu. ;-) Pytanie czy pod pracę z i3 3220 warto dopłacać do 7850 w wersji 2GB czy 1 GB wystarczy? Dodam, że na obecną chwilę mam monitor 19", który pracuje w rozdzielczości 1440x900 i na razie nie planuję jego zmiany na nic większego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Ja mam 1 gb na karcie i nie narzekam, ale w przedziale 600-700 bierz albo gigabyte albo MSI ze wzgledu na 3 lata gwarancji a to sie przydaje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciumak Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Mam R7850 Szafirka 2gb i dziś uraczył mnie takim pięknym obrazem przy włączonej gierce we flashu: http://img37.imageshack.us/img37/9953/dsc00001.JPG Ogólnie mam problemy z wieszaniem się bardzo częstym komputera ale ten problem już wałkowaliśmy tutaj na forum. No ale takiego cuda jeszcze nie miałem. Wcześniej jeszcze jak nie było problemów z wieszaniem sie PC to zauważyłem że podczas grania w D3 bo w sumie tylko w tą grę grałem :) strasznie potrafił się przycinać choć na początku tego nie robił... Karta jest na gwarancji i zastanawiam się czy jej nie oddać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Oddaj bo to wina karty według mnie, kiedys miałem wadliwego GeForce'a MX2 powodował podobne problemy. Potem oddałem na gwarancje i otrzymałem nowke bezproblemu mi smigało. Swoja drogą bawił się ktoś "KONTROLĄ SZYBKOŚCI KLATEK" na nowych sterownikach 13.1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Przecież to jest V sync Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Wiem wiem ale pytam sie tylko czy ktos wlaczal to bezpośrednio ze sterownika:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Ja je moge dla Ciebie zrobić. Mam jednak pytanie, ze wzgledu na to iz jestem raczej poczatkujacym uzytkownikiem podkrecania sprzetu. Czy te testy moge wykonac jeden po drugim zmieniajac tylko zegary w Afterburner? Czy po kazdym tescie resetowac kompa i wtedy ustawiac zegary ? Posiadam GB Ghz WF3 7970 i jak na razie udało mi sie ją podkręcic maksymalnie na 1050/1500 stabilnie(moja karta ma tylko 1.170mV). Widzialem gdzies bios ktory mial 1100/1500 do tej karty, ale zgubilem strone. Chyba byla ona na techpowerup albo cos w tym stylu. Jakie sa defaultowe ustawienia 925/1375? znalazłem ten bios, ale nie ma nic o napieciach. czy ktos go juz probowal? Uploaded with ImageShack.us Edytowane 5 Lutego 2013 przez brym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Normalnie puszczach 3DMarka najnowszego na domyślnych ustawieniach. Po zakończeniu testów kopiujesz link do strony z wynikami i gdzieś zapisujesz. Potem podkręcasz zegary i pamięci i znów to samo. Test w najnowszym 3Dmarku (co wyszedł wczoraj nie wersja 11 !) i zapisiujesz link do wyników. Potem wrzuć oba. Na pewno nie ja jeden stoję przed wyborem 7970 lub GTX 670. Ciekaw jestem jak to sie skaluje w nowym 3D Marku. Ja i pewnie inni będziemy wdzięczni za te testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciumak Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 Dzięki Makduf tak zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 jeśli ufać testom pclola to 7970GHz ma wiecej pkt od 680. Wg tego testu 7950 (GHz ed) ma wydajność 680tki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) No wiec sa juz wyniki: przed OC(925/1375 +0%): http://www.3dmark.com/3dm/72602 po OC:(1050/1500 +0%) http://www.3dmark.com/3dm/73241 po OC:(1050/1500 +20%) http://www.3dmark.com/3dm/80000 po OC:(1050/1550 +20%) http://www.3dmark.com/3dm/80352 Edited: Jeszcze jedno. Skoro "...and a physics test for measuring CPU performance" to dlaczego w pierwszym tescie zegar ma 1,6ghz a w drugim 2,2ghz? Nie powienien byc zatem rozkrecony na full? Edited2: Juz doszedlem dlaczego Physics jest mniejszy po OC niz przed. Otoz karcie najzwyczajniej brakuje pradu(dobrze mi sie wydaje?) Karta na ustawieniach 1050/1500 testowana byla tylko w programach zeby sprawdzic czy wywali stery. Nic sie takiego nie dzialo wiec uznalem za stabilne. Jestem wlasnie po graniu w Farcry3 gdzie co jakis czas mialem spadek FPS. Obnizylem wiec taktowanie do 1450Mhz i spadki FPS zniknely. Wtedy zauwazylem tez magiczny suwak(Power limit) w Afterburner. Po dodaniu 20% spadki FPS zniknely na 1500Mhz. Sprobowalem tez podciagnac na 1550Mhz ale efekt jest taki sam jak na 1500Mhz bez +20% do Power Limit. Wiec zapytam co lepiej wybrac? Ktory z tych wynikow pokazuje na jakich taktowaniach moja karta jest najwydajniejsza? Edytowane 6 Lutego 2013 przez brym 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Proc ma niskie taktowanie bo po tescie 3dmark je odczytuje jak juz opadnie. Sprawdz podczas testu w oknie jak wyglada taktowanie w cpuz lub occt. Powinno byc na max Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Devil po południu mogę wrzucić swoje wyniki na interesującej Cię konfiguracji (2500K@4,5GHz) Swoją drogą właśnie mija rok odkąd mam 7970 i wyraźnie widzę, że w tym przypadku "podatek od nowości" był spory, bo zapłaciłem 2200zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 No bebecy masz bardzo podobne, więc byłbym wdzięczny za taki test. Raczej już jestem zdecydowany, bo jak na razie GTX 670 dostaje po pupie. Nawet 6800 czasem odstaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Dla porownania moj wynik uzyskany na sprzecie z siga : http://www.3dmark.com/3dm/100570 dziwne ze w testach Cloud Gate i Firestrike uzyskuje wiecej pkt niz kolega Brym z Radonem 7970 przy taktach 1050MHz 1550MHz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Oraz moje wyniki (oficjalny catalyst 13.1): 2500k@4,5 7970 bez OC: http://www.3dmark.com/3dm/99986 2500k@4,5 7970 1125/1575 http://www.3dmark.com/3dm/100747 Dosyć mocno odstają od wyników bryma. Z jakich sterowników korzystałeś ? Bo u mnie, jak i u Mario2k, wywala "GRAPHICS DRIVER IS NOT APPROVED". Mario2k w Cloud Gate to masakrujesz mój wynik Edit: Już widzę wersję sterownika. To beta. Edytowane 6 Lutego 2013 przez Ziolek1983 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...