Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobne obawy do twoich ze może to spowodować śmierć sekcji zasilania ale z drugiej strony GB daje 3 lata gwarancji. Więc gdyby shit happens to można odesłac na gwarancje

Problem w tym ze było kilka wersji gb hd7970oc wf3

- pierwsza na czarnym pcb, posiadała programową regulacje napięcia

- druga na niebieskim pcb, posiadała programową regulacje napięcia

- trzecia na niebieskim pcb która ma zablokowaną programową regulację napięcia

Najlepiej bedzie jak zadzwonisz do sklepu i się dokładnie dowiesz.

I tak też zapewne będę musiał zrobić, ok dzięki za info. Pozdrawiam

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wszyscy mają te problemy

wygląda to mniej więcej tak : [FILM]

tylko że miga na biało

(o_0) Ciekawe od czego to zależy (o_0)

Z ciekawości poczytałem trochę o GTX-ach i tam też fajne problemy mają Dołączona grafika

np. http://forum.purepc....20#entry3775602

Coś producenci lecą w kulki ostatnio (zawsze Dołączona grafika)

Pozdrawiam

Edytowane przez DeathTomahawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale czy taki zabieg nie spowoduje czasem przepalenia/spalenia GPU, skoro rev.2.1 posiada słabszą sekcję zasilania? A nawet jeśli nie dojdzie do przepalenia to i tak musi to w takim przypadku znacznie skrócić czas żywotności owej karty...

Bios z innych Gigabytów, racja? (z GV-R797TO-3GD = Ghz Edition = stock 1100Mhz do GV-R797OC-3GD) ?

Racja, ale szczerze mówiąc u mnie to nic nie dało... Zmieniło się Vcore z 1.174 na 1.219 a nie na 1.256 i to by było na tyle. Sterowniki nadal sie wieszają na 1100/1500 na wszystkim co jest odpalone fullscreen. Furmarka w okienku to i 1150/1500 przejdzie ale co z tego, jak włączysz obojętnie jaką gre, to czasami nawet sie nie wczyta do końca bo zwieche łapie. Na mniej wymagających gierkach WoT, NFS: Most Wanted jest to samo - sterownik przestaje działać. Jak celujesz w jakieś większe OC to lepiej sie trzymaj od tej karty z daleka, tymbardziej, że na overclockers połowa ludzi ma problemy z wgraniem do niej tego biosa. Ja też bym swoją chętnie oddał i dopłacił do lepszej, ale niestety wymieniłem już TIM na GPU i co by sie z nią nie stało to i tak pewnie nie uznają gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się wam kręcą radki 7850 panowie? Mój zrobił max 1160mhz na 1,210v - rewelacji ani tragedii nie ma, choć po cichu liczyłem na 1200 core ;] Szukam też informacji czy na Sapphire 7850 oc ( 920 zegar) - który podobno ma konstrukcję niereferencyjną - wejdzie Accelero S1 PLUS.

Hej kobitki i mężczyźni! Dołączona grafika

Jakie układy 7870 polecacie? Gadać, jakem miły Dołączona grafika

7870 xt ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem Gigabyte ale kręcił się strasznie słabo(gpu około 1140, mem 1250), ale ten typ podobna tak ma Dołączona grafika dlatego jedzie już sapphire 1gb, może będzie lepiej i problem z łożyskami zniknie:)

przyszedł sapphire, jeśli chodzi o głośność to jest o niebo lepiej w 2d (20% wentyla), jeszcze sprawdze OC Dołączona grafika

na szybko 1200gpu 1340mem.

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam trochę kaszankę widzę Dołączona grafika Macie te zegary w grach czy do benchy? Syntetyki mi też zrobi na 1200 ale wali bsodami w Crysisie np. Dobrze chociaż, że ramy poszły w miarę. 1160/1450 jest w pełni stabilne ale szkoda męczyć kartę na 1.21v - 24/7 będzie 1100/1450 i 1,14v

Jeśli wam się chce to podajcie też ASIC z gpuz - ja mam 82,2% ( trzeba kliknąć na znaczku karty w lewym górnym rogu jak co ) .

Edytowane przez sledziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to miałem nie farta, bo memki niestety przy 1270 juz sypią artami ;/ Rdzeń tez u mnie średnio działa. Max stabilnie to 1140 co najlepsze karta robi to na 1,15v. Podniesienie do 1,225 nic nie daje, bo crysis czy dirt2 wysypuje się po paru minutach gry. Temp w okolicach 60*.

Posted via Tapatalk @ Evo 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafirek 1GB double fan - wersja non oc (nie widziało mi się dopłacać 30 zł za takty jakie karta o tak zrobi). Kupiona parę dni temu w Agito za 635 zł.

860/4800 stock takty.

Posted via Tapatalk @ Evo 3D

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizas... OC 30% = gniot? U mnie na 1Ghz nie jest stabilnie we wszystkich grach i nie narzekam.

no racja trochę przesadzamy ale jak się fora o 7850 przegląda to 90% userów deklaruje >=1200 core i się człowiek jakoś tak nastawił. Anyway karta wypas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy nabytek http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7970-oc-gv-r797to-3gd-3gb-ddr5-pci-e-box-84-648913.html?attr=246-1610,248-508003 i podobne objawy co ma "brym" ale jak zaskoczy to nie wywala. słabo w Crysis 3 przy nawale ognia tylko średnie nastawy 1680X1050 !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy nabytek http://www.agito.pl/...1610,248-508003 i podobne objawy co ma "brym" ale jak zaskoczy to nie wywala. słabo w Crysis 3 przy nawale ognia tylko średnie nastawy 1680X1050 !!

Zanim włączysz gre spróbuj ustawić wentylatory grafiki na 100% i dopiero wtedy włącz. U mnie widać róznice w temperaturach. Jak tak zrobie, throttling sie nie pojawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy Gigus HD 7950 w REV 1 jeszcze jest do kupienia i to w jakiej cenie :http://allegro.pl/gi...3073919282.html

Ciekawa opcja, zastanawia mnie tylko ta gwarancja. Jeśli rzeczywiście dodaje dowód sprzedaży klientowi końcowemu, to nawet interesująca okazja. Jest pewien wybór - albo kupujesz kartę ze sklepu za ok 1140zł i masz 2 nowe gry gratis, albo płacisz o 60zł mniej i nie masz tych gier, za to masz możliwość regulacji napięć i szansy znacznie lepszego OC pamięci (stare GB były nie na elpidach, jak obecnie, a na dużo lepszych hynixach).

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, chciałem się z wszystkimi przywitać.

Mam problem z Sapphire 7950 Vapor-X udało mi się znaleźć stabilne OC na poziomie:

core 1125mhz / 1175mv

mem 1600/1625mv

temp w stresie

core 65*C

vrm ~73*C

Próbowałem już chyba wszystkiego żeby podnieść wyżej core, lecz bez żadnych skutków.

Zawsze jakieś artefakty, czy to na 1'szym teście 3dmark11 czy po 2-3 min Unigine Heaven.

Spotkał się już ktoś z podobnym problemem?

Karta chodzi miodnie, C3 max 1680x1050 min 28 FPS, ale widząc ludzi którzy wykręcają spokojnie 1200 to nie wiem w czym może być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, na ile podkręcisz, zależy też od konkretnego egzemplarza karty. Niektórzy wyciągną i pamięci spokojnie na np 1750MHz, choć Twoje mogą już nie dać rady. Masz dobre zegary, więc już nie narzekaj. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od sztuki. Mój poprzedni GB 7950 kręcił się na rdzeniu do 1200MHz przy napieciu ~1.21V obecny przy 1.12V, pamięci bez ruszania napięć czyli def. 1.6V lecą na 1750MHz (na starej jak i nowej, wyżej nie próbowałem). Czysta loteria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was miał problemy przy wysłaniu formularza na gry od AMD? Wypełniłem formularz, ale po kliknięciu w "get your game key" dostaję błąd: We're Sorry. There was an error processing your submission, please check all values and post again.". Czy ktoś miał podobny problem? Pisałem do supportu AMD, ale oczywiście nikt nie raczy odpisać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tukan90

Dziwne ze do 1600MHz na pamieciach potrzebujesz powyzej 1,6V u mnie defaultowo pamieci maja 1,5V

do 1600MHz potrzebuje podbic MVDDC do 1,55V za to GPU smiga na 1170MHz przy VDDC 1.15

z tym ze wedle GPU-Z max VDDC w stresie osiaga czasami 1,25

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi