Skocz do zawartości
radiergummi

AMD Radeon HD 7000 (GCN 1) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzuciłem się z afterburnera na Trixx i jak na razie nie ma problemów. Karta pracuje na zegarach 1075/1680 (vcore 1,18V) i wszystko chodzi stabilnie. :D

Musze tylko przyznać, że zmusić ten program od sapphire do współpracy to mordęga. Najpierw nie chciał zapamiętywać ustawień i musiałem co każde włączenie kompa wczytywać profil OC na nowo, potem udało mi się ustawić, by wczytywał takty, ale nie pamiętał napięcia na rdzeniu, więc miałem problem, by po uruchomieniu systemu zachować stabilność grafiki w jakimkolwiek programie. Obecnie już jest ok, choć musiałem włączyć opcję, by zawsze system w tle uruchamiał trixxa (afterburner działał bez tego).

A skoro o AB mowa - żeby program od MSI nie działał dobrze z kartą od MSI, to już przesada... :]

Dziś wieczorem kolejne testy, zobaczymy do którego miejsca dociągnę. Choć miejsce powoli się kończy - sekcja zasilania już teraz notuje temperaturę na poziomie 85*C, co jest dla mnie dość dziwne, zważywszy na to, że również jest chłodzona przez fullcovera. Może coś jest nie tak z przepływem wody lub kontaktem z mosfetami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)dobrze zamontowałeś fullcovera ?

Absolutnie, jak zawsze (nawet sprawdziłem chłodzenie z latarką z profilu, by zobaczyć, czy pad przylega tak, jak powinien). Dołączona grafika Tempy takie są po 40min furmarku. Jak puściłem dziś po południu Heaven 4.0 w pętlę na najwyższych detalach to temperatura po godzinie nie przekraczała 67*C, tak więc nie jest chyba aż tak źle, tym bardziej, że już teraz napięcie jest na poziomie 1,18V w porównaniu do 1,03V w standardzie.

EDIT - a temperatura w idle'u jest na poziomie 36-37*C (bardzo szybko spada od wyłączenia furmarka, więc mniemam, że to bydle po prostu tak się grzeje.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu rozdzielczość 1920x1200 i włączona opcja Dynamic Background, a test to standardowy Burn-In. Porównaj sobie, jakie masz tempy w Heaven, a jakie w furmarku. Jeżeli będzie duża różnica, to znaczy, że wszystko w normie. Ciekawe, jak będzie u Ciebie, w końcu masz zupełnie inną sekcję zasilania. Ja mam MSI 7950 OC (zwykły cooler), ale PCB pochodzi z wyższego modelu TFIII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie OC zakończone, niestety jeden Thermochill PA120.3 to za mało jak na kręcony duet 2600k i 7950. Zatrzymałem się na 1100/1690 (vcore 1.19V). Wyniki jak poniżej:

Dołączona grafika

Jak na 2-letni model nie jest źle. Takty podniesione o 32,5%/35%, a średni wzrost wydajności na poziomie 28%, tak więc karta skaluje się wręcz rewelacyjnie.

Przy wyższym OC pamięci zaczynała spadać wydajność w grach, więc przeczuwam, że tutaj leży ich granica (nie będę im podnosił napięcia, jest to większe ryzyko, że wtedy szybko padną). Co do rdzenia, to karta ma jeszcze niewykorzystany potencjał, ale bez dodatkowej chłodnicy nawet nie będę próbował (za wysokie temperatury VRM i wody w układzie).

Ogólnie jestem bardzo zadowolony - zapłaciłem za tę kartę rok temu 800zł i sądzę, że nawet dziś to dobra cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wypada to chłodzenie? Ludzie skarżą się na brzęczenie i wycie wiatraków.
Czy jest bezawaryjna? Opinie są różne, nie chciałbym bawić się w kilkukrotne odsyłanie do serwisu.

Jaki zamiennik? Czytałem testy PurePc, ale w sklepach internetowych dostępne są tylko wersje od gigabyta, sapphire i xfx. 
Nie mogę się zdecydować, będę wdzięczny za rady  :)

Temat dotyczy takiej oto karty http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7850-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-975-4800-wer-oc-overclock-gv-r785oc-2gd-462779/ 

Edytowane przez KrawiecMaciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzęczenie/piszczenie cewek to przypadłość ogromnej ilości kart i nie jest to wada uznawana za reklamacyjną. Co do głośności coolera, to prędkość wentylatorów sam możesz przecież ustawić. O awaryjności tej karty nic jak do tej pory nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie te karty sa jakies zrypane

Zakupilem MSI - walnieta podczas przelaczania sie miedzy oknami, albo podczas grania pyk! i czarny ekran.

MSI wymienilo mi karte po 4 tygodniach na wersje OC... Problem ten sam.

Sprawdziłem na trzech konfiguracjach. Teraz otrzymalem kolejna. Zobaczymy co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zainstalowałem wczoraj sterowniki 14.2 beta i po uruchomieniu komputera po chwili GPU Load jest w granicach 75-80 na pulpicie zegary są takie jakbym grał w jakąś grę ma ktoś z was może te nowe sterowniki ? wgrałem je ponieważ polecali je do Thiefa 4. Nie wiem czy to ich wina czy coś innego się dzieje.
Tak wygląda w GPU-z http://zapodaj.net/2...ca20ea.png.html obroty wentylatora idą w górę i słychać jak wetylator w zasilaczu także zwiększa obroty bo karta pracuje normalnie jak w trybie 3D.. 

Dodam że przed chwilą na probe odłączyłem kabel od internetu i po chwili zegary spadły do normalnych 2d 300/150 po podłączeniu kabla z powrotem wzrosły do trybu 3D Dołączona grafika 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeskanowałem combofixem , malwarebytes , OTL cały dzień siedze nic innego nie robie od 13 godziny czytam forma zagraczniczne i nic .... karte mam ponad rok i nigdy problemu nie mialem to się chyba od wczoraj dzieje bo dziś rano to zauważyłem

Problem rozwiązałem nie była to wina sterownika tylko trojan bitcoinminer.af dziwne bo takie programy jak OTL , ComboFix czy Malwarebytes tego nie widziały a prosty eset online scanner to usunął (:

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was ma zamontowany układ chłodzenia Alpenfohn Peter 2 na niereferencyjnej 7970 (nie GHz)? Nie ma problemów z montażem, kompatybilnością? Chodzi mi o OC karty do poziomu 1100 MHz przy zachowaniu ciszy (radiator omiecie 2x120). Sama karta to PowerColor AX7970 3GBD5-2DHV3.

Odpowiem sam sobie ;) Kupiłem to chłodzenie. Karta podkręcona do 1100MHz, max temperatura w grach 61C. Chłodzone 2 wentylatorami 120 które rozkręcają się do  ok.1300rpm. W porównaniu z oryginalnym chłodzeniem to dzień do nocy :D

Edytowane przez KazMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem ze stabilnością hd 7850. Raz na jakiś czas wita mnie komunikat "Sterownik przestał działać" poprzedzone przygaszonym ekranem. Przy czym furmark i gry nie robią na niej wrażenia. Sterowniki kilka razy zmieniałem, korzystając z DDU.

Edytowane przez ShFil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radeon 7870 ASUS direct CU problem

Witam, mam problem z nowo nabytą kartą mianowicie gdy odpalam komputer karta dziwnie piszczy i wentyle sie nie kręcą gdy ustawiam w AMD catalyst obroty na 60% piszczenie znika lecz wentyle nadal nie startują domyśla się ktoś moze w czym tkwi problem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demontaż chłodzenia formalnie unieważnia gwarancję, ale możesz spróbować szczęścia, że nikt tego nie zauważy.

Przy farcie Asus może to wymienić na nowa kartę. Przy niefarcie poniesiesz koszt przesyłki w obie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, kupiłem używaną HD 7870 Sapphire GHz Edition 2 GB i pochodziła całe 2 tygodnie a wczoraj podczas grania zrobił się szary ekran i zwiesił wszystko. Co odpalam teraz kompa to po robi się jednokolorowy ekran (czrany lub niebieski w zależności jak daleko doczyta system nim się zwiesi) i nie działa przycisk reset. Jakieś rady czy na śmietnik? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi