Dammeron Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) No i mój MSI 7950 zwodowany. Na razie płucze się w destylce, ale pojutrze już go zaleję gotowym płynem (tym razem od EK - do tej pory był Feser, AquaComp i Thermochill, lub, operując innymi nazwami: syf, przeciętniaczek i płyn doskonały ) i wtedy zobaczymy, co ta karta potrafi. Zdejmując fabryczne chłodzenie ucieszyłem się, że karta jest na hynixach, a nie śmieciowych elpidach, gorzej jednak wypadło to, co zobaczyłem na rdzeniu i wokół niego - tony pasty, pokrywającej grubą warstwą krzem i wszystko dookoła. Mostków ostatecznie nie doczyściłem, musiałbym na to poświęcić cały dzień. W dodatku PCB wokół podstawki od układu było całe wysmarowane klejem, który za nic nie chciał zejść. No i te podkładki pod śruby na plecach karty - odkleić to badziewie i oczyścić z resztek kleju to też koszmar. Jak przerabiałem Gigabyte'a to takich problemów nie miałem... Na szczęście to wszystko już poza mną i muszę przyznać, że jestem miło zaskoczony. Na standardowych taktach (830/1250) układ w furmarku osiąga nie więcej, jak 44*C. UPDATE 11.01.2014 Pierwsze wyniki to 830/1250 @ 1025/1600 (vcore 1,08V) - to nie koniec, po prostu nie chce mi się dziś dalej w to bawić. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, pamięci weszły od razu na 1600 i nawet nie jęczą. Przyrost taktowań na poziomie ~25%, a wydajność ok 20%, tak więc radek 7950 wciąż żywy i doskonale się skaluje. Kartę testuję na Furmarku, 3DMark 2011 (Performance) i podstawowym benchmarku Metro 2033, a dalszą stabilność sprawdzam w różnych grach (nie raz się zdarzyło, że karta przeszła wypalanie i wszystkie benchmarki, a w grach padała). To tyle na dziś. Dalsza część w następny wieczór... Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 No i coś jest nie tak. Ogólnie doszedłem do wyniku na poziomie 1075/1675 (vcore 1,18V), ale mam problemy z youtube'em. Karta bez problemu radzi sobie w każdej grze, jaką odpaliłem, ale jak tylko próbuję odtworzyć coś z YT to od razu pada (białe linie zakrywające cały ekran, ale dźwięk jest, więc reszta kompa działa sprawnie). Odpala mi YT dopiero po porządnym wygrzaniu grafiki. Na razie siedzę na 920/1575 podkręconych z poziomu CCC i jest w porządku. Zastanawiam się, czy to Afterburner mi tu nic nie schrzanił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Przerzuciłem się z afterburnera na Trixx i jak na razie nie ma problemów. Karta pracuje na zegarach 1075/1680 (vcore 1,18V) i wszystko chodzi stabilnie. :D Musze tylko przyznać, że zmusić ten program od sapphire do współpracy to mordęga. Najpierw nie chciał zapamiętywać ustawień i musiałem co każde włączenie kompa wczytywać profil OC na nowo, potem udało mi się ustawić, by wczytywał takty, ale nie pamiętał napięcia na rdzeniu, więc miałem problem, by po uruchomieniu systemu zachować stabilność grafiki w jakimkolwiek programie. Obecnie już jest ok, choć musiałem włączyć opcję, by zawsze system w tle uruchamiał trixxa (afterburner działał bez tego). A skoro o AB mowa - żeby program od MSI nie działał dobrze z kartą od MSI, to już przesada... :] Dziś wieczorem kolejne testy, zobaczymy do którego miejsca dociągnę. Choć miejsce powoli się kończy - sekcja zasilania już teraz notuje temperaturę na poziomie 85*C, co jest dla mnie dość dziwne, zważywszy na to, że również jest chłodzona przez fullcovera. Może coś jest nie tak z przepływem wody lub kontaktem z mosfetami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 @UP Atrburnera miałeś najnowszego (3.0.0 Beta 18) ? Bardzo wysoką masz temperaturę na vrm dobrze zamontowałeś fullcovera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) (...)dobrze zamontowałeś fullcovera ? Absolutnie, jak zawsze (nawet sprawdziłem chłodzenie z latarką z profilu, by zobaczyć, czy pad przylega tak, jak powinien). Tempy takie są po 40min furmarku. Jak puściłem dziś po południu Heaven 4.0 w pętlę na najwyższych detalach to temperatura po godzinie nie przekraczała 67*C, tak więc nie jest chyba aż tak źle, tym bardziej, że już teraz napięcie jest na poziomie 1,18V w porównaniu do 1,03V w standardzie. EDIT - a temperatura w idle'u jest na poziomie 36-37*C (bardzo szybko spada od wyłączenia furmarka, więc mniemam, że to bydle po prostu tak się grzeje. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) @UP Aż z ciekawości sprawdzę jakie temp będę miał w furmarku, jakie miałeś ustawienia ?? Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Po prostu rozdzielczość 1920x1200 i włączona opcja Dynamic Background, a test to standardowy Burn-In. Porównaj sobie, jakie masz tempy w Heaven, a jakie w furmarku. Jeżeli będzie duża różnica, to znaczy, że wszystko w normie. Ciekawe, jak będzie u Ciebie, w końcu masz zupełnie inną sekcję zasilania. Ja mam MSI 7950 OC (zwykły cooler), ale PCB pochodzi z wyższego modelu TFIII. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Na razie OC zakończone, niestety jeden Thermochill PA120.3 to za mało jak na kręcony duet 2600k i 7950. Zatrzymałem się na 1100/1690 (vcore 1.19V). Wyniki jak poniżej: Jak na 2-letni model nie jest źle. Takty podniesione o 32,5%/35%, a średni wzrost wydajności na poziomie 28%, tak więc karta skaluje się wręcz rewelacyjnie. Przy wyższym OC pamięci zaczynała spadać wydajność w grach, więc przeczuwam, że tutaj leży ich granica (nie będę im podnosił napięcia, jest to większe ryzyko, że wtedy szybko padną). Co do rdzenia, to karta ma jeszcze niewykorzystany potencjał, ale bez dodatkowej chłodnicy nawet nie będę próbował (za wysokie temperatury VRM i wody w układzie). Ogólnie jestem bardzo zadowolony - zapłaciłem za tę kartę rok temu 800zł i sądzę, że nawet dziś to dobra cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Witam zainstalowałem wczoraj sterowniki 14.2 beta i po uruchomieniu komputera po chwili GPU Load jest w granicach 75-80 na pulpicie zegary są takie jakbym grał w jakąś grę ma ktoś z was może te nowe sterowniki ? wgrałem je ponieważ polecali je do Thiefa 4. Nie wiem czy to ich wina czy coś innego się dzieje.Tak wygląda w GPU-z http://zapodaj.net/2...ca20ea.png.html obroty wentylatora idą w górę i słychać jak wetylator w zasilaczu także zwiększa obroty bo karta pracuje normalnie jak w trybie 3D.. Dodam że przed chwilą na probe odłączyłem kabel od internetu i po chwili zegary spadły do normalnych 2d 300/150 po podłączeniu kabla z powrotem wzrosły do trybu 3D Edytowane 5 Marca 2014 przez Send1N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 @UP Przeskanuj kompa bo może robić jako zdalna koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Send1N Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) przeskanowałem combofixem , malwarebytes , OTL cały dzień siedze nic innego nie robie od 13 godziny czytam forma zagraczniczne i nic .... karte mam ponad rok i nigdy problemu nie mialem to się chyba od wczoraj dzieje bo dziś rano to zauważyłem Problem rozwiązałem nie była to wina sterownika tylko trojan bitcoinminer.af dziwne bo takie programy jak OTL , ComboFix czy Malwarebytes tego nie widziały a prosty eset online scanner to usunął (: Edytowane 5 Marca 2014 przez Send1N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2014 @UP Widzisz wyszło na moje, twój komp robił jako zdalna koparka. Czasem opłaca się skorzystać z firmowego antywirusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy ktoś z Was ma zamontowany układ chłodzenia Alpenfohn Peter 2 na niereferencyjnej 7970 (nie GHz)? Nie ma problemów z montażem, kompatybilnością? Chodzi mi o OC karty do poziomu 1100 MHz przy zachowaniu ciszy (radiator omiecie 2x120). Sama karta to PowerColor AX7970 3GBD5-2DHV3. Odpowiem sam sobie ;) Kupiłem to chłodzenie. Karta podkręcona do 1100MHz, max temperatura w grach 61C. Chłodzone 2 wentylatorami 120 które rozkręcają się do ok.1300rpm. W porównaniu z oryginalnym chłodzeniem to dzień do nocy :D Edytowane 26 Września 2014 przez KazMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 to jak to jest z tymi catalystami 15.7 , win10 i vsr ? calkowity brak tej opcji...dzialalo ze starszymi sterownikami i z vsr tool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2015 U mnie działa na Win 8.1. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 13 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2015 temat rzeka, poczekam na oficjalna odpowiedz amd w tej kwestii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Mam karte 7970 Sapphire Vapor-X GHZ Edition i takie pytanie karty z rodziny 7900 maja wsparcie 144mh na monitorach co obsłużą to czy tylko do 120 mh ? I czy ktos ma taki monitor z karta 7970 hm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Ja podłączałem do swojej 144hz monitor przez DVI o wszystko działało jak należy Tapatapatap Z2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) A ja mam problem najnowsze stery max 120 mh Monitorhttp://pclab.pl/art62420.html win 8.1 64 bit na poprzednich miałem latające pasy w najnowszych sterach wchodzę rozdzielczości niestandardowe i wyskakuje po zmianie ze nie obsługuje :(Wiem ze wzgledu na G-sync i tak bede chyba zmieniał na gtx770 bo jest podobnej wydajność ale ze swojej jestem w 100% zadowolony ale chce mieć te na razie 144 mh Podłączone kablem od zestawu z monitorem DisplayPort i rozdzielczość 2560 na 1440 i tylko 120 mh więcej coś nie mogę ustawić Na starych sterach mogłem ale monitor sie wysypywał latały pasy .Jakieś propozycje ? Edytowane 2 Grudnia 2015 przez max340 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Moja 7970 sypie artami, była już 2 razy wysyłana na gwarancje i wymieniana na nową, teraz wyślę 3 raz, ciekawe co na to Agito. Oczywiście musiała się wysypać na święta jak człowiek ma trochę więcej czasu żeby pograć. Mam już dosyć tego szrotu. Edit: a minusa do przepraszam dostałem za? :ploom: Edytowane 24 Grudnia 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2015 Mogą Ci ją wymieniać do usr**ej śmierci, jeśli tak im się będzie chciało. A mogą też załatwić Ci inną, lub zwrócić kasę, jeśli zależy im na załatwieniu problemu i nie ponoszeniu więcej żadnych kosztów z tym związanych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 Wygrzana za bardzo to sypie... Kurde kręcisz to masz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2015 1100MHz na rdzeniu 7970 to dużo? A pamięci ledwo co poszły (pewnie elpidy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/radeon-hd-7870-vs-radeon-hd-7950Jak to jest z tym poborem prądu?Karta 7870 jest pod wyższym napięciem więc pobiera max więcej prądu niż 7950, mimo, że ta ma dużo więcej jednostek cieniujących. Czy te wyniki się potwierdzają? W sumie więc dla zasilacza lepiej by wziąć 7950? Bierze niemal tyle prądu co mój 5850 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/HD_7850_HD_7870/24.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Której firmy i jakiego rodzaju chłodzenie na kartach 7870 i 7950 jest najcichsze ( w szczególności w idle), ale pod warunkiem, że skutecznie chłodzi także przy OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Poczytaj recki to się dowiesz. Na techpowerup jest baza. Wszystko podane na tacy, ale to widać jeszcze za mało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Poczytaj recki to się dowiesz. Na techpowerup jest baza. Wszystko podane na tacy, ale to widać jeszcze za mało... Dzięki za info, po prostu nie zauważyłem, nie czytam od dość dawna nic na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2016 Windforce od gigabyte jest głośny pod obciążeniem (7950/7970) chyba że sam zdefiniujesz profil w msi afterburner ale dużo to nie pomaga. Za to również w msi afterburner możesz wyłączyć wentylatory np. Jak karta ma poniżej 60 stopni, coś za co teraz producenci karzą płacić + 1000zl bo jest cool. Cichy był asus 7950/7970 ze swoim 3 slotowym chłodzeniem directcu. Tapatapatap Z2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2016 sapphire dualx /w boost też głośny pod obciążeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...