Makduf Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Nie masz za co dziekowac, to byl jeden z moich problemow ktory wyzdrowial po zrobienio konkretnych akcji, nie musi byc powiedziane ze Tobie pomoze. Jednak na wszelki wypadek moglbys podac konfiguracje komputera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacimiierz Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Tak tylko w ramach uzupełnienia, zdecydowałem się na 7850 w wersji 1GB od gigabyte, ma niby nawet jakieś lekkie oc w cenie 650zł. Wyczytałem na kilku forach, że w sumie różnica nie jest wielka, nawet wg jednego testu karta z 1GB po OC miała ciut wiecej FPS niż karta z 2GB, trochę to wbrew logice, nie wiem też na ile to było wiarygodne bo specem nie jestem. Różnice w cenie dołożyłem do dodatkowych 4gb ram, czyli w sumie 8. Pozdrawiam. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Hmm to tak wygląda jakby testy Physics u niego lepiej wypdały. Różnica dość spora przyznam. I do tego 7950. Pewnie kwestia sterowników. Wynik bardzo ładny IMO. Twój Brym też w sumie nienajgorszy. Na GTX 680 widziałem gorsze. Dzięki panowie. Oczywiście plusiki się należą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) Cos mnie sie wydaje ze im ten 3D Mark wyszedl mniej miarodajny niz 3D Mark 11 zbyt duzy rozrzut wynikow no chyba ze to rzeczywiscie wina sterownikow . Ja urzywam AMD_Catalyst_12.11_Beta8_NET4 Widac w koncu pewne testy wykozystuja HT stad lepsze wyniki w Physic Edytowane 11 Lutego 2013 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Tak tylko w ramach uzupełnienia, zdecydowałem się na 7850 w wersji 1GB od gigabyte, ma niby nawet jakieś lekkie oc w cenie 650zł. Wyczytałem na kilku forach, że w sumie różnica nie jest wielka, nawet wg jednego testu karta z 1GB po OC miała ciut wiecej FPS niż karta z 2GB, trochę to wbrew logice,Czemu wbrew logice. Skoro tekstury mieszczą się w jednym gigabajcie, to dwa nic nie zmienią. A, że producenci często przy kartach z powiększoną ilością pamięci stosują gorsze moduły(dłuższe czasy dostępu) to karty te wypadają gorzej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciumak Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 Makduf http://forum.purepc.pl/topic/350664-grzejacy-sie-phenom-ii-965/page__st__30 tu masz całą dyskusję na temat mojego problemu. Może dołożysz jeszcze coś od siebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) TOP 10 Dawać chłopaki do boju http://hwbot.org/benchmark/3dmark_-_fire_strike/rankings?cores=1#start=0#interval=20 Edytowane 6 Lutego 2013 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Ja jeszcze chwile poczekam z tym benchmarkiem, bo po wstepnych wynikach mozna odniesc wrazenie, ze na chwile obecna FX8350 + HD7970 moze okazac sie najbardziej optymalna konfiguracja, zamiast i7. Pozatym, jak widze ze ma wyjsc nowa grafa nV, to odechciewa sie sciagac 7970 z polki. W wiekszosci testow 7970 jest fajniejsze od GTX680, ale to za chwile przestanie miec znaczenie. Z drugiej strony, nowy gf moze okazac sie tez klapa o/c - wieczne embargo na niereferencyjne rozwiazania (patrz GTX 690), gigantycznie mocny chip i slaba sekcja zasilania lub totalna blokada o/c. Edytowane 7 Lutego 2013 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Maxforce gratulacje, zacny wynik :) Ponad 2500 punktów w Fire Strike między naszymi wynikami robi wrażenie. Ja już raczej nie powalczę, bo nigdy nie bawiłem się w jakieś mocne OC. W przypadku karty to tylko suwaki w catalyst overdrive na maxa w prawo i tyle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) mam problem, zakupiłem w zeszłym tyg nowy zestaw z kartą gigabyte 7850 1gb oc, tą z polecanych w zestawach. Niestety jedno łożysko w 2d terkocze, ktoś wie czy to podlega gwarancji? Edytowane 8 Lutego 2013 przez gronio89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makduf Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Wydaje mi sie że gdzies był podobny temat i niestety odpowiedz była na nie, lecz nie jestem pewny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzążew Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Hej kobitki i mężczyźni! :D Jakie układy 7870 polecacie? Gadać, jakem miły :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 trudno może furmark ja przesmaruje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Witam planuję zakupić kartę która wykorzysta funkcję ultra fast boot w windows 8 (na płycie z UEFI i dyskiem systemowym w GPT). Ponieważ nie mogę znaleźć nic i nigdzie o konkretnych modelach kart pogrzebałem w necie i coś znalazłem: http://www.powercolo...I&submit=Search Podobnież te karty powercolor wspierają UEFI GOP co jest warunkiem obsługi szybkiego startu windows (około 5 sek.) Jak widać są to tylko karty Radeon. Co prawda nie mam uprzedzeń do radków (miałem ich chyba z 5 i wszystkie były ok) ale ostatnio jeździłem na nvidia. Poradźcie mi czy czekać do następnej generacji (wtedy zapewne będzie większy wybór kart z tą funkcją) czy kupować teraz tego radka? Funkcja o którą mi chodzi to: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=JdOAvlncCOw w temacie kasy nie ma problemu moze być nawet do 1800 zł ale wiadomo im mniej tym lepiej. Oczekuję pomocy w doborze odpowiedniej karty radeon do mojego konfigu. Edytowane 9 Lutego 2013 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Co dokladnie daje GOP ? U mnie jest nieaktywne (karta nie obsluguje/ driver ver not found), a FastBoot uruchamia sie normalnie w 5sek przy radku 7950 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) W biosie UEFI asrocka jest informacja, że karta musi być w wersji dedykowanej dla płyt z UEFI co znaczy UEFI GOP (podobno). Czy faktycznie windows 8 64bit wstaje ci w 5 sekund? Czy masz na dysku systemowym GPT a nie MBR? bo to jest warunek aby zadziałał ultra fast boot. Warunki do ULTRA fast boot są takie: 1. Windows 8 64-bit 2. Płyta główna UEFI 3. Dysk systemowy w GPT a nie w MBR 4. Karta grafiki zgodna z UEFI GOP (albo windows 8 UEFI ready) ps. spełniam wszystkie oprócz ostatniego :-) Edytowane 9 Lutego 2013 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Mam normalny dysk SSD z MBR, na plycie msi aktywne MSI Fast Boot, Windows8 feature wylaczone, bo i tak karta nie wspiera Po wlaczeniu powera od razu pokazuje sie bootloader win8 (omija posty itd) i po ok 4sek mam kafle Edytowane 9 Lutego 2013 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 U mnie niestety 17 sekund mimo partycji GPT. Pytanie czy celować teraz w tego powercolora (niby dla większej kompatybilności-co producent podaje) czy mówiąc kolokwialnie olać sprawę.... Fakt faktem grafę chciałbym zmienić, więc stąd pytanie o ati 7970 ew. 7950 czy konfig mi to obsłuży? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 lej to kup najtańszą 7970 i się ciesz wydajnością, a jak będziesz chciał to podmienisz bios od powercolora i się pobawisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2013 Jak brzmi klasyk polskiego rocka - trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym - uniwersalny przekaz grupy Perfect pasuje również w pewnym sensie do sytuacji na runku kart graficznych z najwyższej półki, których długość życia zależy od momentu wprowadzenia ich następców. Otóż, chwila debiutu kolejnej generacji high-endowych układów, to zarazem początek końca starej gwardii, jaka po prostu musi odejść w zapomnienie. Umarł Król, niech żyje Król! Takie są nieubłagane prawa rządzące rynkiem GPU, że dwie topowe karty graficzne jednego producenta, koegzystować ze sobą absolutnie nie mogą. Dlatego czołowi reprezentanci poprzedniej generacji w błyskawicznym tempie odchodzą w niepamięć. Podobny los czeka również Radeon HD 7970 oraz GeForce GTX 680, czyli aktualnie najbardziej wydajne modele w ofertach AMD i NVIDIA. Jednak zanim okrutne przeznaczenie dosięgnie obydwu gladiatorów, zdążą jeszcze stoczyć kilka spektakularnych pojedynków, aby okryć się chwałą przed definitywnym kresem swego istnienia. Natomiast jeśli premiery HD 8000 i GTX 700 (tudzież GeForce Titan) nastąpią z pewnym opóźnieniem, to jeszcze przez kilka miesięcy będziemy świadkami zmagań GK104 i Tahiti XT. Zatem, chyba warto sprawdzić, które GPU jest aktualnie lepszym wyborem dla wymagającego gracza? Do tego celu posłużą nam karty graficzne ASUS DirectCU II oraz najnowsze oficjalne sterowniki AMD i NVIDIA. Test ASUS HD 7970 vs GTX 680 DirectCU II - Ostateczne starcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2013 (edytowane) Co sie porobilo z tymi cenami , Asus 7970 Direct Cu II - 400 Funtow moj 7950 Vapor-X 265Funtow porownujac w/w karty za 50% drozej odtrzymujemy max 15% wiecej wydajnosci zazwyczaj tylko 10% :( :/ shit Edytowane 11 Lutego 2013 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 Czy ta promocja na Crysis 3 i Bioshock jest jakoś ograniczona ilościowo/czasowo ? Kartę prawdopodobnie kupię po 10 marca. No chyba że Nvidia czymś zaskoczy, ale ów gry przemawiają na korzyść AMD. Już powoli zaczynam się godzić z brakiem PhysX. Martwią mnie tylko niektóre wyniki z Crysis 2 w zależności od sterów. Na niektórych obrywa od GTX 670. A docelowo będzie do Crysis 2 i 3 oraz jakieś nowe tytuły, które może z czasem się pojawią. Byłby to mój ostatni zakup do komputera i chciałbym żeby był udany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) od jakiego producenta brać 7950 ? chcę mieć możliwość zmiany napięcia i dobre chłodzenie i za rozsądną cenę PS : zmiana napięcia na Gigabyte 7950 WF3 rev 2 jest całkowicie zablokowana, czy też będę mógł zmienić napięcie poprzez modyfikację biosu ? Edytowane 12 Lutego 2013 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2013 quo Z tym moze byc loteria , te same karty w roznych revizjach jedne maja mozliwosc zmiany vgpu inne nie szukaj opisow na stronach producentow , np msi w topowych modelach chyba dalej umozliwia krecenie napiec . http://www.overclockers.co.uk/showproduct.php?prodid=GX-190-MS&groupid=701&catid=56&subcat=1673 ten model powinien miec takowa mozliwosc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) kupiłem sapphire dual-x boost za 1133 zł kod produktu 11196-16-20G napięcie jest odblokowane ( uff ) chłodzenie po podkręceniu niestety nie wyrabia już przy obrotach 50% mocno w[ciach!]ia no i mam niezłego zonka przy unigine heaven po podkręceniu wynik się nie zmienia O_o zarówno unigine jak i gpu-z pokazują zmianę taktowań co ciekawe zmniejszenie taktowania działa i wynik spada czym najlepiej testować stabilność grafy ? Edytowane 13 Lutego 2013 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Radki najbardziej się "pocą" przy furmarku i tym zawsze je testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 quo Testuj ,testuj i podziel sie informacja jakie takty i przy jakim napieciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Quo, przy oc to juz fan na manual - tak 60% i wiecej... Ustaw sobie profile 2d i 3d, do 3d zakladasz sluchawki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 durne wyniki w unigine powodowane były wyłączaniem się boosta ustawienie power limit na maksa w afterburnerze załatwiło sprawę 1150 / 1400 - 1.17 V ( odczyt w gpu-z 1.1V ) stabilnie 1200 / 1400 - na tym napięciu już mi się raz wywaliło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2013 Czyli przy TDP karty na poziomie 200W + do tego OC 40% trzeba nastawić się na suszarkę? Teraz AMD daje do HD 7950 Crysisa 3 i Bioshocka, gry, które i tak będę kupował, więc zacząłem się zastanawiać nad przesiadką na HD 7950, konkretnie tą kartą: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r7950-twin-frozr-3gd5-oc-454746/ Chłodzenie jest dobre, więc miałem nadzieję, że przy 40-50% będzie dawało radę schłodzić ten układ po OC, ale chyba się mylę? Bardzo sobie cenię kulturę pracy mojego 7850 i nie chciałbym, żeby po wyłożeniu ciężko zarobionej kasy mój komp nagle zaczął hałasować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...