Skocz do zawartości
kakashi30

RAM oraz płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pod koniec miesiąca kupuję Phenoma II x4 955 BE (stary athlon x2 się zepsuł a teraz mam jakiegos athlona x1 2000MHz). Bedę miał ~450zł + wymieniając RAM sprzedam stare bebechy kumplowi za 200zł. Znajomy załatwi mi przez sklep taniej to na przesyłce zaoszczędzę.

Tu pojawia się mój problem chcę kupić jakiś dobry tani RAM (obecnie mam 2x1GB Kingston 333MHz). Patrząc na ceny widzę że za wartość 4gb DDR2 będę miał 8GB więcej DDR3. Obecnie mam płytę Asrock A770DE+. Chciałbym mieć więcej RAMU (photoshop + zabawa wirtualizacją) i nie wiem co zrobić. Będzie ciężko wykombinować więcej kasy a jeśli chcę DDR3 nową płytę będe potrzebował. Tutaj zwracam się z prośbą do Was - doradźcie co lepiej zrobić i jak co polećcie dobre tanie modele.

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsłuży. Podstawkę mam AM2+/AM3. Kupując płytę myślałem trochę przyszłościowo, ale nie o to chodzi w tym temacie. :D

Sprawa nieco skomplikowana i sam będziesz musiał wybrać jakieś rozwiązanie.

np. 1) Pamięci masz 333 (666 zapewne) 2x1GB DDR2, więc warto je sprzedać i kupić szybsze w większych kościach ... i tutaj w sumie można by kupić DDR3, bo są obecnie tańsze od DDR2 ... co w przypadku wyboru DDR3 z kolei pociągnie za sobą konieczność wymiany płyty ... a w takim wypadku można by nawet się szarpnąć na Sandy Bridge (rozwiązanie najciekawsze i najkosztowniejsze).

2) ... możesz sprzedać te pamięci co masz i wymienić na większe i szybsze DDR2, wkłądając w starą płytę

3) ... możesz iść całkowicie na łatwiznę dokupując pamięć i zostawić stare kostki (ta wersja to brak finezji na mój gust x-P )

4) ... kupić płytę pod phenom z DDR3 i wymienić cały ram

5) jeszcze pewnie są inne wyjścia

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem na początku stare bebechy sprzedaje kumplowi więc będę miał z 250zł na pamięć.

Do 250 za samą pamięć -

Jeśli chodzi o DDR3 - za 218 zł można kupić nawet 8 GB (w Proline obecnie mają Kingston 1333 4 GB za 109 {testuję 4x4GB}).

DDR2 Kingston są już droższe ... ~89 zł za 2 GB czyli za 178 będzie 4 GB RAM (używałem wersji 800 CL5 2GB x2 kupowane pojedynczo {4GB łącznie}).

Polecam te pamięci bo są solidne/firmowe (nie firma krzak), mają dobrą cenę, od dawna używam i działają bezproblemowo (obsługa ogranicza się do wpięcia w gniazda, bo dane SPD są poprawnie zapisane, i pamięci na domyślnych ustawieniach pracują w pełni stabilnie nawet przy większych pojemnościach).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi