Skocz do zawartości
Margal

Dziwne problemy

Rekomendowane odpowiedzi

WinXPHE HP 530 Speedtouch 330

Problemy:

1)Trudności z połączeniem z internetem: często jest tak (ostatnio **bardzo często**), że co chwila jest taki dźwięk, jakbym odłączył modem, potem miga na czerwono przez chwilę lampka ADSL, potem obie są na zielono, a po chwili znów od początku. Nie wiem, jakim szczęściem teraz się podłączyłem.

2)WYłączanie komputera. Czasem zawiesza się podczas wyłączania i napis "Trwa zamykanie systemu Windows" trwa bez przerwy. Myszką ruszać można, caps lock działa, ale trzymanie wyłącznika przez ileś-tam-sekund i tak jest potrzebne.

3)Wirusy. Podobno na innym komputerze Kaspersky wykrył na moim pendrivie jakieś szkodniki (ale zostawił, jak były, zdaje się) niestety nie za bardzo wiem jakie. Przejechałem komputer antywirusem (MS Security Essentials, bo darmowy a Avast ma fałszywe alarmy), twierdzi, że znalazł i dał w łeb następującym trzem wirusom: Exploit:Java/CVE-2008-5353.YP Adware:Win32/OpenCandy Exploit:Java/CVE-2008-5353.YG Pendriva jeszcze nie skanowałem w domu. Nie wiem, czy to na tyle dobry program, że można ufać, że nic tam więcej już nie ma? Logi: Wklejka #549909 | Wklej.org Wklejka #549910 | Wklej.org Wklejka #549913 | Wklej.org

Nie daję w bezpieczeństwie, raz dlatego, że infekcji już nie wykryły inne programy, a dwa, że na ubuntu problem z modemem też był, a przejawiał się tak, że nie można było zsynchronizować (UbuDSL), więc jak mniemam problem ma inną przyczynę niż wirusy. O nich napisałem, bo może jednak ma to jakiś związek? Za zielony jestem.

Z góry thx za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi