ivanov Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Mam dosyć spory dylemat. Otóż kombinuję z większą chłodnicą na "plecy" obudowy i rzecz w tym, że nie mogę sam z sobą dojść do ładu. Opłaca się pakować na tyle dużą chłodnicę, że będzie ona zaraz za wylotem z zasilacza i będzie zasysać wypluwane przez niego ciepłe powietrze? :huh: Różnica to wielkość jednego "oczka" czyli 120mm. Chodzi o to, czy zysk wydajnościowy wynikający z faktu, że chłodnica będzie większa nie zostanie zneutralizowany tym, że powietrze z PSU będzie ją przez to trochę ogrzewać. Niby to SeaSonic z wysoką sprawnością (Gold) i wrzątek z niego nie wychodzi, ale zawsze to trochę dodatkowego ciepełka. Zaznaczam, że moje dywagacje NIE dotyczą mojego układu będącego w stanie obecnym. Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia! Edytowane 23 Czerwca 2011 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 a nie możesz zamontować chłodnicy w innym miejscu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2011 Nie ma szans, żeby chłodnica gdzieś indziej wlazła. Mogą być tylko i wyłącznie plecy. Bo myślę nad 4x120. Gdyby nie miała zachodzić na PSU to będzie 3x120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Pakuj 4x120 i nie oglądaj się na zasilacz,wydziela śladowe ilości ciepła. Chyba że planujesz TRI SLI i będziesz w stanie dowalać zasiłce non stop niemal pełne obciążenie. W co wątpię. Nic tak jak zwiększenie powierzchni roboczej chłodnic nie przekłada się na schłodzenie płynu w obiegu. Zwiększanie flow do 300 l/h czy prędkości wentylatorów grubo ponad 1200 obr/min daje niewiele, przekonałem się o tym przechodząc z RX480 na dual SR1 560. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...