Skocz do zawartości
..:::Dj Ventyl:::..

Problem Soltek sl-75 kav

Rekomendowane odpowiedzi

jak masz ustawione napiecie proca ?? default czy ustawiles recznie?

na tej plycie sa czasami (czyt. u mnie ale chyba nie tylko) rozne jazdy z MBM po przestawieniu vcore

sprobuj ustawic na default i sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie uruchomisz na żadnym ze znanych mi biosów do 75KAV dokładnie tych programów, oraz kilku testów z sandry. NIe wiem o co chodzi, ale nie próbuj, bo kilka razy już musiałem po takiej zwisce robić clear cmos, mam przeczucie, że można od tego biosa wywalić...

Użyj VIA hardware monitor, do znalezienia na stronce solteka. Bez wodotrysków, ale najważniejsze rzeczy działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się uruchomić, tylko trzeba coś przestawić w konfigu (chyba właśnie chodzi o SMBUS, gdzieś w readme masz napisane, jak analfabeta nie jesteś to dasz rade). Mi w każdym razie przestawienie tej opcji pomogło, program zaczął działać. Przetestowałem go i wywaliłem. Nie wiem po co komu takie programy. Co za różnica czy mam temperature przedstawioną liczbowo (Via Hardware Monitor), czy w postaci głupkowatych wskaźników przypominających miernik (MBM).

P.S. ViaHM jest nawet lepszy, bo pomiar napięć daje się wykalibrować. Przy MBM musisz się liczyć z błędem pomiaru. W ViaHM kalibrujesz pomiar zmieniając wartości rezystorów R1 i R3 zapisane w pliku HMHARD.DAT, aż do uzyskania wyników zgodnych z pomiarami miernikiem. W ten sposób skalibrujesz pomiar +5V i +12v. Reszta napięć ma błąd poniżej 10mV, przynajmniej u mnie tak było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fragment mbm 5.ini

[General]

Ignore SMB=1 <-----tutaj zmiana

Ignore Reset=1

INI Version=5109

New Encryption=1

....itd

jesli napiecie procka jest ustawione na default, problem nie wystepuje.

a po co uzywac mbm? chocby dlatego ze potrafi tworzyc logi, poza tym po zamknieciu tych idiotycznych 'wskaznikow', tworzy swietny duet z "samurize". ach, i jeszcze nie zapominajmy o pomiarze temperatury HD :-D

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...