Skocz do zawartości
lIlIlI

modyfikacja w obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym troche zmniejszyc temperature panujaca w komputerze bo wydaje mi sie ze jest za wysoka. Obudowa nie jest duza - juz stara (3 sloty na cdrom) a temperatura wyglada nastepujaco:

System - 39

CPU - 45

AUX - 32

HD0 - 41

HD1 - 42

Core - 34C

w stresie temperatura CPU podchodzi pod 57-59C i wtedy gry troche przycinaja .

Sprzet jest w miare swiezy bo ma okolo pol roku AMD athlon 2 x3 445 , 4gb ramu , ati radeon 4850 HD 512mb , zasilacz seasonic bodajze 450W .

Kiedy zdejme boczna czesc obudowy to temperatura spada o okolo 4-5stopnii, w tej czesci jest taka "tutka" ktora niby ma pomagac odprowadzac cieplo z procesora. I tutaj moje pytanie czy moge w zamian tej "tutki" przykrecic wentylator wyciagajacy powietrze z komputera ? czy to cos pomoze ? jak tak to jaki wentylator polecacie ? czy bez zmiany obudowy sie nie obejdzie ? dodam tylko ze nie chce wkladac juz kasy w kompa.

zdjecie boku obudowy: Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na ten airduct i sugeruje najpierw komputer odkurzyć a później pokazać resztę obudowy na zdjęciu. Airduct niepotrzebny, jak masz możliwość to wentyl z przodu + wentyl z tyłu i jeden obieg. Temperatury masz w normie, jeśli są spadki wydajności to na pewno nie przez niego. Prędzej po jakimś czasie grania zapycha ci się kontroler/ram na słabych kościach albo źle odświerzający sobie go system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Tutka" ma za zadanie nie wyciągać a dostarczać chłodne powietrze na radiator procesora. Można ją spokojnie odkręcić, i w jej miejsce dać wentylator wwciągający powietrze do wewnątrz + jakiś wyciągający na zewnątrz na tyle obudowy. Ale najtaniej w twoim przypadku będzie po prostu zostawić boczek otwarty, jeżeli w pobliżu niema kotów, małych dzieci i innych zwierząt nic mu nie powinno być.

BuMel 60 stopni to wartośc graniczna dla athlonów, i możliwe że throtling się włącza. Nie był by to pierwszy zresztą przypadek tego na forum.

Edytowane przez Stolar
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na ten airduct i sugeruje najpierw komputer odkurzyć a później pokazać resztę obudowy na zdjęciu. Airduct niepotrzebny, jak masz możliwość to wentyl z przodu + wentyl z tyłu i jeden obieg. Temperatury masz w normie, jeśli są spadki wydajności to na pewno nie przez niego. Prędzej po jakimś czasie grania zapycha ci się kontroler/ram na słabych kościach albo źle odświerzający sobie go system.

Komputer staram sie odkurzac dosc czesto takze napewno nie jest to kwestia kurzu. Zauwazylem ze z przodu obudowy przed dyskami, wentylator ktory zalaczam przyciskiem FAN nie dziala wiec mam go tez do wymiany. Kumpel ktory ma taki sam sprzet ma rowniez nowa obudowe i temperatura u niego nie przekracza 35C , a w stresie 40C . Zauwazylem ze z tylu obudowy mam miejsce na wentylator, ale tak jak mowisz wrzuce zdjecie obudowy niedlugo.

Stolar

dzieki za porade, komputer moze byc otwarty ale jezeli mam mozliwosc za nieduze pieniadze poprawic zywotnosc to akurat warto.

Edytowane przez lIlIlI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi