Skocz do zawartości
pixi

Zakup pierwszego laptopa do max 1,5k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam problem z kupnem laptopa, na ten cel mam przeznaczone max. 1500zł, laptop ma służyć w największym stopniu do filmów fullhd (ojciec kupił całkiem fajny tv, chciał bym wykorzystać jego możliwości) i w mniejszym stopniu do gier, jednak zapalonym graczem nie jestem, mój stacjonarny komputer to 2200+ athlon xp + radeon 9500 także mam mega braki w graniu, myślę że ich już raczej nie nadrobię (preferuje multi strzelanki typu half-life 2, CoD i itp). Laptop docelowo ma zastąpić komputer stacjonarny więc rzadko będzie przenoszony także solidność wykonania, czas pracy na baterii i ew. jakość LCD stoi na drugim planie.

Rozglądając się na necie znalazłem laptop ACER 5552 za 1100zł siedzi w nim athlon x2 64 P340 2,2GHz 4Gb DDR3 320 GB SATA 5400rpm i HD 5470 512MB DDR3 i taką konfigurację przyjmuje jako punkt odniesienia. Czy za te 400zł więcej można kupić coś bardziej wydajnego ?

Jeśli chodzi o ten procesor P340 o co chodzi z tym sloganem "System Bus Speed 3200MHz" ? I na ilu MHz śmiga pamięć RAM w tym lapie ?

Acer 5552 na allegro

Pozdrawiam

~pixi~

Edytowane przez pixi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz dostać Acer AS5552G z P340/2048/500/HD6650 praktycznie to samo co Ty podałeś tylko dużo wydajniejsza grafika na której choć trochę będziesz mógł nadrobić zaległości w grach. Dodam że te Acery z serii 5552g to udane modele, sporo tez znajdziesz na ich temat na google.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde i jak zawsze przy tego typu dylematach pojawia się pytanie "a może warto jeszcze coś dołozyć $$"

Acer AS5552G z P340/2048/500/HD6650 kosztuje niespełna 1600zł

znalazłem

Pckard Bell'a i3-380M/4GB/500GB/GT540 1GB + Windows 7 Home Premium za 1750zł

Czy GT540 jest godnym odpowiednikiem HD6650 ???

warto do tego i3-380M dołożyć JESZCZE te 150 zł ??

Edytowane przez pixi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Acer z P340/2048/500/HD6650 musisz dać dokładnie 1549zł czyli 49zł ponad budżet natomiast do PB musisz dołożyć 250pln ale za to masz dużo wydajniejszy procesor, 2GB więcej ramu, system i czerwoną obudowę :D (o gustach się nie dyskutuje) sam jeśli była by taka możliwość to bym dołożył do PB bo jest to najlepsza tania opcja na której pograsz. Co do samych grafik różnice są marginalne raz na korzyść jednej raz na korzyść drugiej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj nabyłem kolejnego niby Acera czyli emachines E732ZG.

Parametry to intel P6100 2x2GHz, 2GB RAM, 320GB HDD, ATI HD 5650.

Cena 1599zł.

Jak na niecałe 2 dni użytkowania jestem zadowolony. Crysis 2, FEAR 3 czy Czyste Niebo nie stanowią problemu w natywnej rozdzielczości 1366x768.

Przy przeglądaniu neta czy Wordzie spokojnie 1,5h pracy na baterii.

Myślę, że jedyne co by się jeszcze przydało to kolejne 2GB RAM, które mam zamiar dołożyć.

Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Matowa obudowa też ładnie się prezentuje i co dla mnie istotne nie "palcuje" się ;)

MINUSY:

- głośniczek mono.

- USB w dziwnych miejscach (po bokach, ale na samym przodzie, co irytuje przy podpinaniu myszy USB)

- gorąco, gorąco w grach (jednak to raczej standard przy dedykowanej grafie)

- dla mnie nieistotne, ale brak PCM czy Express Card.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem jak w temacie: potrzebuje pierwszy komputer dla mamy mojej lepszej połówki. Kobieta zaczynać będzie swoją przygodę z komputerami w ogóle;) W związku z tym nie ma co szaleć ze sprzętem i granica 1500PLN wydaje się być najbardziej optymalna. Znalazłem w takie coś MSI CX605 2x2.3 GHz 3GB HD5470 1GB HDMI Windows 7 (1752038952) - Aukcje internetowe Allegro albo takiego allegro.pl/laptop-asus-k52f-k52-2x2-13ghz-4gb-320g-windows-7-i1749173707.html i prosiłbym o ewentualną konstruktywną krytykę lub pochwałę;) pozdr

Edytowane przez teps86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi