Skocz do zawartości
Caspinos

RAID 0 (2xHD502HJ) -> niestabilna praca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kilka dni temu zakupiłem nowy dysk Samsung HD502HJ i posiadając drugi taki sam postanowiłem utworzyć macierz RAID 0.

Cała procedura (tworzenie raid, format itp) przeszła poomyślnie,

gdyby nie to, że zauważyłem że gry chodzą mi jeszcze wolniej niż na pojedynczym dysku.

Zrobiłem test macierzy programem HDDRegenerator 2011, który nie wykrył żadnych nieprawidłowości

Postanowiłem zrobić dodatkowo test szybkości pracy dysku programem HD Tune 2.55 i okazało się że nie pracuje stabilnie:

Dołączona grafika

Dla pewności zrobiłem drugi test po restarcie komputera i wyłączeniu firewall'a płatną wersją tego programu (HD Tune Pro 4.60)

Dołączona grafika

W porównaniu z innymi testami widzianymi w internecie nawet ten drugi wynik mnie nie satysfakcjonuje.

Używam Windows 7.

Moje ustawienia macierzy:

Stripe Size - 64

Fast init - no

Gigabyte Boundary - no

Od razu mówię że jestem zielony w tym temacie.

Co mogę z tym problemem zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

Proceror: AMD Phenom II X4 B55 (555 BE) 3.2GHz

Płyta: MSI 770-G45

Dyski: 2x Samsung 500GB HD502HJ (RAID 0)

Karta: ASUS Radeon HD5770 512mb

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W

RAM: 4GB (2x2) GoodRam 1333mhz DDR3

Napęd: Samsung SH-S223C SATA

Obudowa: Tacens Prior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem test macierzy programem HDDRegenerator 2011, który nie wykrył żadnych nieprawidłowości

Dobrze ze jeszcze widzisz dyski twarde w swoim komputerze ...ten program to KUPA MUŁU zakopać spalić i zapomnieć !!!!!

Program jest szkodliwy i potrafi nieźle namieszać...włacznie z zniknięciem dysku w biosie ( mielismy tu na forum juz przypadki )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ze jeszcze widzisz dyski twarde w swoim komputerze ...ten program to KUPA MUŁU zakopać spalić i zapomnieć !!!!!

Program jest szkodliwy i potrafi nieźle namieszać...włacznie z zniknięciem dysku w biosie ( mielismy tu na forum juz przypadki )

Problemy zaczęły się przed skanowaniem, a program nic nie naprawiał - nie miał czego jak nic nie wykrył.

Wydaje mi się więc, że problem leży gdzie indziej, mimo wszystko dzięki za ostrzeżenie - płytka leci w kosz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi