leonardo Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam. Mam pytanie czy np. w tym lapku mógłbym wymienić jeden z dysków na ssd i czy byłyby z tym ewentualnie jakieś problemy?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Jedyne problemy to posiadanie śrubokręta, odpowiednich zdolności manualnych i myślenia, jeśli zadajesz tutaj to pytanie to brakuje Ci dwóch ostatnich. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Nie powinno być żadnych problemów.Kontroler obsłuży i HDD i SSD. Zresztą bardzo dobry pomysł.Wrzucasz 60-80 gb SSD na system i programy.A oprócz tego masz dodatkowo 500 gb na magazyn.Czyli jest kop wydajnościowy i lapek śmiga jak rakieta :wink: , a drugiej strony nie martwisz się ciągle ,że mało miejsca i kombinować z usuwaniem danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deepcry Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2011 Wymiana dysku w laptopie. Jest to ultraproste i jeszcze (przeważnie) nie stracisz gwarancji, gdyż producent zezwala na grzebanie w przegrodach dysku twardego i pamięci. Wymiana dysku w laptopie jest nawet prostsza niż w desktopie, bo mniej podpinania i nie trzeba się schylać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymciu Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, podpinam się pod temat ;) Problem: Laptop Sony Vaio VPCSB1V9E/B (nie mój) został zakupiony gdzieś i tam został zamieniony fabryczny HDD na OCZ Agility 3. Windows został przeniesiony obrazem systemu (takie mam informacje) i zostawiony samemu sobie, nie skonfigurowali usług pod SSD tylko olali sprawę. Objawy: System potrafił zawiesić się kompletnie na czas różny. Zawiesza się znienacka i tak samo się odwiesza. Próbowałem skonfigurować go pod ssd (trim, windows search - to co znalazłem w wątku o ssd na forum) lecz nie dało to żadnych skutków. W tej chwili Vaio Care przywracające system do fabrucznych ustawień zawiesił mi się na sterowniku Intela przy 17% i po 10 minutach postanowiłem go zgładzić i ponowić przywracanie. W chwili pisania jest 16% drugiego podejścia i czekam. Pytania:Czy przywracanie da pozytywny skutek? Czy jest to wada dysku ew. został uszkodzony w miejscu zakupu - szef laptopem nie polował, ma go 3 dni? z góry dzięki Szymon ps: edit na bieżąco - zawiesza się i odwiesza na tych 16% na sterowniku Graphic Driver (AMD) Registry Patch edit2: z tego co widzę, powinien być ustawiony offset partycji na 1024. Przywracanie Vaio tego zrobi prawda? Zostało mi zainstalowanie tego z poziomu płyty win7 i doinstalowanie wszystkiego prawda? edit3: Nie mogę ustawić w biosie trybu AHCI, nie ma takiej zakładki. Jakieś sugestie? Edytowane 22 Sierpnia 2011 przez szymciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Masz płytę z Windowsem, czy tylko jakieś badziewne recovery dvd? Musiałbyś sformatować ten SSD i na nowo postawić cały system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2011 A w trybie AHCI to on działa cały czas, po prostu nie ma możliwości przełączenia go w tryb IDE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...