scope Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam. Poszukuję monitora LCD w cenie do 400zł o przekątnej 23" - 24", rozdzielczość FullHD. Monitor będzie używany do pracy, przeglądania Internetu, filmów i czasem tworzenia grafiki. Nie będzie używany do gier, dlatego zależy mi raczej na dobrym odwzorowaniu kolorów niż szybkiej reakcji. Monitor może być używany, byle tylko był w dobrym stanie. Nie potrzebuję pivota, wielkich kątów widzenia, energooszczędności, 3D, tunera TV i innych tego typu bajerów. Po prostu porządny sprzęt do codziennej pracy. Obecnie mam 22" CRT Compaqa, co prawda ma on już 10 lat ale i tak pod względem głębi czerni czy odwzorowania kolorów wypada lepiej niż nowe, tanie LCD. Zależy mi więc na przesiadce, dzięki której zyskam duży monitor nie tracąc jednocześnie na jakości obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Nie potrzebuję (...), wielkich kątów widzenia Jak chcesz by przy obserwacji na wprost nie było przekłamań kolorów to potrzebujesz "wielkich kątów widzenia". ps. przy testowaniu monitorów pod tym kątem, wyświetl na całej powierzchni ekranu domyślny pomarańcz z windowsowego paint i patrz na ekran z normalnej odległości będąc idealnie na wprost, a zrozumiesz o czym mówię, kiedy zobaczysz TN (inny postrzegany kolor na górze a inny na dole) Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Kyle 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Chodziło mi tylko o to, że zdecydowaną większość czasu będę spędzał siedząc na wprost monitora, przy biurku. Tylko to miałem na myśli. Mogę więc liczyć na jakieś konkretne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 (edytowane) Chodziło mi tylko o to, że zdecydowaną większość czasu będę spędzał siedząc na wprost monitora, przy biurku. Tylko to miałem na myśli. Wiem co miałeś na myśli, bo też kiedyś miałem CRT i nic nie wiedziałem o LCD i jego problemach. ;) Też myślałem "po co mi wielkie kąty jak patrzę przecież na wprost". Co do monitora - przydał by Ci się IPS lub PVA (szybkie PVA, jakoś nie mam przekonania do wolnych cPVA). Z "full HD" w tej chwili z taką matrycą (i ceną) nic mi nie przychodzi do głowy. Edytowane 30 Czerwca 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Samsung 2333t, tym bardziej że nie będziesz grał. Ale przynajmniej 100zł trzeba dopłacić, ale w porównaniu do tn za tą cenę naprawdę warto. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Samsung wydaje się być w sam raz dla mnie, ale ceny zaczynają się właściwie od 550 zł - mogę dołożyć 50 złotych, ale 150 dopłaty przekracza mój budżet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Bump Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że monitor może być zakupem na kilka dobrych lat - nie będę więc jednak przesadnie oszczędzał, sprzedam kilka gratów z szafy i kupię 2333T. Mam tylko jedno pytanie - jak wpływa niska częstotliwość odświeżania (przy natywnej rozdzielczości oczywiście) na zmęczenie wzroku przy długotrwałej pracy? Wydaje mi się, że nie powinno mieć to znaczenia, bo LCD przecież nie miga, ale wolę się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Mam tylko jedno pytanie - jak wpływa niska częstotliwość odświeżania (przy natywnej rozdzielczości oczywiście) na zmęczenie wzroku przy długotrwałej pracy? Wydaje mi się, że nie powinno mieć to znaczenia, bo LCD przecież nie miga, ale wolę się upewnić. Na migotanie częstotliwość odświeżania nie ma wpływu w LCD (LCD nie pulsują ... no chyba że się wyświetli specjalny wzór inwersyjny, ale i tak mało kto o tym wie, a jeszcze mniej osób spotyka to zjawisko). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Właśnie to miałem na myśli mówiąc "LCD nie miga". Chciałem tylko na wszelki wypadek dowiedzieć się, czy sama niska częstotliwość odświeżania może mieć jakiś wpływ na komfort pracy i zmęczenie wzroku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Jeśli mowa o komforcie pracy i zmęczeniu wzroku to niema to w tym przypadku żadnego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Dzięki za pomoc, już postanowione, kupuję 2333T. Jeśli nie zapomnę to po zakupie napiszę tu jeszcze, jak się owy monitor sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2011 Napisz czy ci smuży w grach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scope Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Cześć. Monitor testuję od piątku, na razie wnioski są takie: Nie mam zbyt wielu gier, ale w tych dynamiczniejszych z mojego zbioru nie zauważyłem smużenia. Podczas niszczenia hordy przeciwników w Serious Samie HD czy Unrealu Tournamencie 3 nie zauważyłem żadnych problemów, tak samo podczas jazdy ponad 350km/h w TDU. Nawet jeżeli jakieś smużenie występuje to ja go nie zauważyłem, czyli jest na tyle małe, że w żaden sposób nie przeszkadza w rozgrywce. Kąty widzenia są całkiem niezłe jak na LCD, oczywiście do starego kineskopu nie ma porównania (szczególnie w pionie), ale oglądanie filmu leżąc na łóżku - pod kątem 30* oraz z głową metr poniżej monitora - nie sprawia żadnych trudności, wszystko wygląda tak, jak powinno. Narożniki są podświetlone nieco mocniej, zauważa się to jednak tylko przy prawie całkowicie czarnym obrazie, a do takich sytuacji dochodzi bardzo rzadko. Kolory są żywe i nasycone, kontrast odpowiedni, zmiana predefiniowanych trybów wyświetlania (Text, Internet, Game etc) wygodna i szybka. Niektórzy ostrzegali mnie, że rozdzielczość FullHD jest za duża jak na monitor o przekątnej 23", ale to bzdura, wszystko jest czytelne i wyraźne więc nie ma mowy o konieczności powiększania czcionek. Na matowej matrycy w słoneczny dzień pracuje się znacznie lepiej niż na szklanym wyświetlaczu CRT. Połyskująca obudowa - wbrew moim obawom - nie wygląda tandetnie lecz elegancko, w rzeczywistości znacznie lepiej niż na zdjęciach, jednak bardzo szybko przyciąga kurz, nawet na pionowych powierzchniach - i to jest właściwie jedyna poważna wada, jaką do tej pory stwierdziłem. Dawno nie wydawałem żadnych pieniędzy na sprzęt komputerowy więc obawiałem się wydania 6 stów na monitor, jednak nie żałuję - dzięki za polecenie mi tego 2333T, bo sam kupiłbym pewnie jakiegoś TN z którego nie byłbym tak zadowolony. Jeżeli ktoś ma na jego temat jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...