Skocz do zawartości
mikla91

Sterownik ati przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam w komputerze HD4850 ze standardowymi taktowaniami. Od dłuższego czasu nie mogę grać w gry typu Dirt 3 czy Fifa 11 (w grach PES 2011 i BFBC2 problem o dziwo nie występuje). Podczas grania wiesza się komputer na 5-10 sekund, wyskakuje komunikat "sterownik ati przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność" i dalej mogę kontynuować granie. Czyszczenie systemu ze sterowników i instalowanie nowych nie pomogło, wróciłem do standardowych taktowań procesora (pamięci w ogóle nie zmieniałem), ale za każdym razem problem ponownie występuje. Katowałem 24min grafikę programem Video Card Stability Test i wydaje się, że wszystko jest w porządku. Temperatura jest na poziomie 60C (na chłodzenie palita mam nałożone Scythe Gentle Typhoon 92mm).

W dzienniku zdarzeń znalazłem sporo błędów w ACEEventLog typu:

- ATI.ACE.CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Dashboard.DB_DeviceDFP Method: ATI.ACE.CLI.Aspect.DeviceDFP.Graphics.Dashboard.DB_DeviceDFP

- Removing errant RevertAfterComponentUpdated observers. Error Called by:ATI.ACE.CLI.Component.Dashboard.Dashboard::DerivedRun

-System.UriFormatException: Invalid URI: The URI is empty.-- at System.Uri.CreateThis(String uri, Boolean dontEscape, UriKind uriKind)-- at ATI.ACE.CLI.Aspect.AMDHome.Graphics.Dashboard.DB_AMDHomePageView.OnWebURLChangedStatic(DependencyObject d, DependencyPropertyChangedEventArgs e)

Co jeszcze powinienem sprawdzić? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak miałem dość często, zarówno na stocku na ~70%, jak i Musashi na minimum. Pomogło podkręcenie wentylatorów - teraz mogę katować kartę do woli. Temperatury w sigu dotyczą minimalnych prędkości wentyli, więc teraz jest jeszcze chłodniej.

Dodam, że Furmark nawet na minimalnych obrotach wentylatora się nie wysypywał, temperatury się stabilizowały dość szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również miałem info "Sterownik ati przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność". Dzieje się tak gdy instalujemy stary sterownik na nowy i zostają jakieś śmieci ze starego sterownika. Spróbuj odinstalować sterowniki od karty graficznej uruchom ponownie komputer i pobierz stąd

http://www.programosy.pl/program,driver-sweeper.html

program DriverSweeper. Otwórz go i "zaptasz" AMD-DISPLAY [pierwsza pozycja], następnie w dolnym prawym rogu kliknij "Analizuj" Pokażą Ci się wtedy wpisy związane ze sterownikiem karty graficznej następnie na dole z prawej kliknij "Czyść" gdy operacja się zakończy uruchom ponownie komputer. I dopiero teraz zainstaluj sobie sterowniki od grafiki na czysto. Mi to pomogło mam nadzieję, że innym też pomoże.

Edytowane przez bachaus4587

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi