Skocz do zawartości
CobraVerde

Epox 8RDA+ i problem z pamięcią RAM - Help !!!

Rekomendowane odpowiedzi

W sobote rozebrałem kompa w celu wymiany chłodzenia: wymieniłem cooler na cichszy i dałem pastę pod radiator na chipset + wiatraczek.

niestety po złożeniu komp nie chciał wstać, piszczeniem zgłszając błąd, (niewykrycie) pamięci (wyświetlił się kod C1) - mam dwie kości 256 Mb 333 Mhz Kingsotna ustawione w Dual Channel. bez zastanowienia wyjąłem jedną, pozostawiając kostkę tylko w banku 1 - komp bez problemu wstał i działał. jak tylko wsadzałem drugą ponownie usłyszałem wycie "karetki" - obie kostki są OK bo działają samodzielnie ale tylko w banku 1. jak tylko wsadzę w bank 2 lub 3 (pojedyńczo albo w parze) to komp wariuje :( reasumując:

1. dwukrotnie jeszcze rozłożyłem go i starannie złożyłem, licząć że to może jakieś przebicie.

2. to samo się dzieje na nie podkręconym systemie na defoltowych ustawieniach

3. komp się nie przegrzewa - temp procka to max. 45 st., wewnątrz nie ma więcej jak 38 st., chipset też nie jest gorący

4. wszystko jest OK ale tylko na jednej kości w banku nr 1

5. płyte obejrzałem dokładnie - nic się nie zjarało, nie urwało itd

6. zasilacz jest OK - Chieftec 360W

7. to samo się dzieje na innych pamięciach (2 x 256 Mb, 266 Mhz, noname)

8. przejzrałem Forum i żaden opisany podobny przypadek nie pomógł

9. z rozpaczą zaczynam myśleć o serwisie :(

jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o poradę

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaloz spowrotem stare chlodzenie, mam nadzieje ze nie zdrapales z niego jeszcze tego gluta, wyczysc starannie mostek z pasty, odpal jeszcze raz na tym starym chlodzeniu, jesli bedzie to samo to niestety ale musisz wymienic plyte. A tak wogole to po to jest temat o epoxie przykl;ejony zeby tam pisac problemy zwiazane z ta plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie sprawa jest załatwiona bo dystrybutor czyli Pronox wymieni mi ją od ręki, nie bawiąc się w 3-tygodniową procedurę reklamacyją ;)

ale dzięki za pomoc - przyda się na przyszłość...

thx Andriu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...