z3l Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2011 Czesc, mam router TpLink TL-WR1043ND - podpiety do niego internet PPPoE od dialogu 8mbit. Od routera mam kablem do kompa stacjonarnego i poprzez wifi obslugujemy jeszcze laptop ojca. Mam kupiony program Cfos Speed, ktory swietnie sie sprawdzal jak mialem samego kompa stacjonarnego - p2p na full, pingi male, nic nie cielo. Teraz to wszystko chcialbym miec z powrotem, bo odkad jest router jakosc uslug troche spadla ;) Pytania sa takie: - Jak dobrze skonfigurowac cfosa na jednym i na drugim kompie? - mozna jakos odgornie przydzielic limity wykorzystania lacza na dana jednostke? Powiedzmy, ze na stacjonarnym zawsze chce miec fullpower, ale kazde inne urzadzenie w mieszkaniu korzystajace z wifi zeby mialo ograniczenie do wykorzystania np. dwoch mbitow. - mozna jakos cfosa wgrac nie wiem do pamieci routera albo cos takiego, zeby to router zarzadzal calym ruchem, a nie kazdy komp z osobna? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 Do takich rzeczy nie jest Ci potrzebna zadna aplikacja - w konfiguracji routera powinienes miec mozliwosc zarzadzania jakoscia uslug (QoS). Albo statycznie podziel pasmo, albo wymus wysoki priorytet dla portu http itp, a niski / sredni dla p2p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...