Skocz do zawartości
GranatPL

Przyśpieszenie komputera ograniczonym budżetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników. Przed państwem kolejny temat z serii "jak zrobić, żeby było tanio i dobrze" :D

Otóż mój sprzęt przedstawia się następująco:

AMD Athlon X2 5200+

Płyta Gigabyte GA-M56S-S3

RAM 2x1GB DDR2 Kingston 667MHz

Grafika Gigabyte Radeon HD5770 1024MB GDDR5

Dysk Samsung 320GB 7200 RPM SATA

Czy inwestując jakies 400zł można w sensowny sposób zwiększyć wydajność? Komputer służy w 90% do gier (na chwile obecna F1 2010, Sims 3, GTA 4) w pozostałych 10% do przeglądania sieci. Chciałbym uniknąć reinstalacji systemu (win 7 ultimate 32bit) dlatego dołożenie RAMu raczej odpada (koniecznośc przejścia na 64bit) co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Win7 32bit obsługuje do 4GB RAMu (potwierdzone, też tyle mam przy 32bit, z tym, że 2x2GB 800 ;)).

Wydaje mi się, że za 400 PLN ciężko cokolwiek zrobić, poza dołożeniem wspomnianej pamięci RAM. Grafika prezentuje się przyzwoicie, natomiast co do platform z CPU AMD w ogóle się nie orientuję :|. Pewnie dojdzie jeszcze sugestia wymiany procesora, ale nie ode mnie, nie czuję się w tym zakresie kompetentny :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to Be Quiet 450W - dokładnego modelu nie pamiętam - jeśli to potrzebne, sprawdzę jak będę w domu i dam znać. Dodam jeszcze, że do komputera nie są podłączone żadne zewnętrzne napędy (brak DVD/CD, stacji dyskietek czy czytników kart) więc po za podanymi komponentami jedynymi dodatkowymi elementami podłączonymi pod budę są mysz A4 Tech'a, klawiatura Logitech G15 i czasem kierownica Logitech G25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcić proca nie zamierzam. Ma być możliwie cicho i najbardziej wydajnie jak się da za tą cenę. Do chłodzenia mam Zalmana CNPS9700, udźwignie Phenoma?

Co do RAMu, jeśli dołoże kolejne 2GB (w sumie 4GB) to 32-bitowy Win 7 wykorzysta cały RAM?

EDIT:

Co do procesora - ten by się nadał?

http://allegro.pl/amd-athlon-ii-x4-645-4x3-1ghz-95w-am2-am3-box-c3-i1695420727.html

Edytowane przez GranatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem wspomnianego Phenoma II X4 955 - niestety komputer nie wstaje po zmianie procka. Po wciśnięciu powera czarny ekran, włączają się wentylatory i zero dalszej reakcji. Dodam że BIOS mam najnowszy - wersja F6H

Edytowane przez GranatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej masz procka w wersji 125 W TDP , twoja płyta nie obsługuje takich , raczej nic z tym nie zrobisz , możesz spróbować Clear cmos ale wątpię aby coś pomogło .

Jak masz ~ 150 zł pod ręką to możesz kupić tego Asrocka AM2+ , da radę z tym Phenomem II .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi