Skocz do zawartości
860lacov

Komputer za ok 3000

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli przymierzam się do zakupu komputera

Przeczytałem na forum sporo tematów nawiązujących do mojego "problemu" więc pewnie wiele zmian w proponowanym przeze mnie zestawie nie będzie, ale kilka wątpliwości mam.

Części chciałbym kupić w jednym miejscu i w zasadzie stąd moje wątpliwości. Większość znalazłem w techlandzie, ale...

ASRock P67 PRO (B3)

Procesor Intel I5 2500k + Zalman Performa (w zasadzie zasugerowałem się innymi tematami zakładając, że dodatkowe chłodzenie ma być podstawą do podkręcenia)

Dysk - Samsung 1TB HD103SJ, ale to może poczekać. Mam w domu Caviara 400GB więc gdyby tu obciąć te 190zł to można dołożyć gidze indziej, a dysk dokupię za jakiś czas.

Pamięć Goodram 2x2GB 1333

Zasilacz XFX Core 550W

SilentiumPC Gladius 800 - tu jest pierwsze "ale". Na razie nie mają na stanie z tym, że komputer kupię raczej za tydzień niż dziś więc może się coś pojawi. Jeśli nie to co możecie polecić w podobnej cenie?

Karta graficzna to w zasadzie największa zagwozdka. Celuję w Radeona HD6970 bądź Gforce GTX570. Na razie wybrałem kartę PALIT GTX570 bo jedna z tańszych, ale tu jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Pozostają jeszcze:

Asus DirectCU II 160zł więcej

Gainward w wersji GLH z fabrycznym podkręceniem ok 170zł więcej

Z radeonów:

XFX bądź HIS

O radeonach się nie rozpisuję, ale nie jest to powód do ich przekreślenia. Z tego co wyczytałem wydajność podobna, ale GTX zdaje się mieć mniejszy apatyt na prąd stąd większe nim zainteresowanie.

Monitor mam 22 cale 1680x1050 i tu zmian przez dłuższy czas nie będzie

KOSZT z Palitem i z dyskiem 3121zł

Bez dysku, ale z inną grafiką ok 3100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki odnośnie obudów.

Pozostaje jeszcze kwestia grafiki.

Z tych testów, do których adres podałeś wygląda na to, że prądu potrzebują w zasadzie tyle samo.

Zastanowię się jeszcze czy chcę GTX czy HD choć pewnie będzie to jednak Geforce bo jakby nieco tańszy, ale prosiłbym o wskazania najodpowiedniejszego wyboru odnośnie firmy. Jak napisałem wyżej PALIT najtańszy, ale jeśli któraś jest dużo wydajniejsza bądź tak samo wydajana, ale dużo cichsza to trochę mogę dopłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD6950@HD6970 również biorę pod uwagę, ale czy każdą da się tak przerobić czy trzeba mieć szczęście?

Co do gwarancji to jakoś czuję, że czy 2 czy 3 lata to dużego bólu tu nie ma bo w tym czasie te karty będą się stawać zabytkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was takie oto pytanie.

Planuję zakup gtx570, którego raczej nie chcę kręcić.

Aktualnie myślę nad

Gigabyte z chłodzeniem windforce

Asus DirectCUII

Gainward phantom

Jakiś inny model? (składam cały komputer więc zakup konkretnego modelu uzależniam od dostępności w sklepie, choć oczywiście jeśli warto to kartę kupię osobno)

Polecano mi jeszcze radeona 6950@6970, ale ja już stary jestem i nie chcę sobie nerwów psuć tym, że a to coś nie wyjdzie, a to kupię niemodowalną kartę itd. itd

p.s.

Napisałem to pytanie w temacie o Geforce GTX 570/580/590 bo nie zorientowałem się, że istnieje wątek o zakupie samych kart graficznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem :)

Jak mniemam chodzi i pkt. 1 "Jeśli masz zamiar dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 1 tydzień od założenia wąteku wstrzymaj się z jego założeniem."

W każdym razie licząc od dziś zamówienie poleci w poniedziałek.

Wiele się nie zmieniło, ale cały czas kombinuję gdzie tu uciąć kilka zł.

(zakupy raczej na pewno w techplanet i tam non stop obserwuję co się dzieje)

Obudowy to zamiennie

SilentiumPC Gladius 800 oraz Core 3000 (najchętniej ta pierwsza bo tańsza, ale zobaczę jak będzie z dostępnością)

Chłodzenie na procesor to SilentiumPC Fortis HE1225 bądź Zalman Performa (zależy co będzie dostępne) - tu mam małą wątpliwość. W techplanet zarówno Fortis jak i Zalman na liście kompatybilności nie mają wymienionej podstawki 1155 (jest 1156). Po prostu nie dopisali czy są 2 oddzielne modele na 1155 i 1156?

Grafika to na 100% GTX 570 z tym, że targają mną wątpliwości co do samej marki. Poluję na MSI TF III, ale na razie jest niedostępny. Asus DIrectCUII jest chwalony niemal wszędzie, a jakoś niedawno w techplanet pojawił się też gainward w wersji GLH, który jest chyba najlepiej podkręconą fabrycznie 570.

Przy wyborze Core 3000, Fortisa i Gainwarda GLH cena jest na poziomie 3162zł.

Wybaczcie mi te kombinacje i przeciąganie sprawy. Sam zakup musiałem odłożyć i stąd te narastające głupkowate problemy.

Edytowane przez hot_lopez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

749 zł

Płyta główna:

AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

420 zł

Pamięć RAM:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

120 zł

Wentylator:

Xigmatek Gaia SD1283

99 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

135 zł

Karta graficzna:

MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI

899 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS70 SATA SecurDisc (black)

99 zł

Obudowa:

SilentiumPC Gladius 800 Window Pure Black (bez zasilacza)

249 zł

Zasilacz:

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU

259 zł

Suma:

3029

zł brutto

2462.60

zł netto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W techplanet zarówno Fortis jak i Zalman na liście kompatybilności nie mają wymienionej podstawki 1155 (jest 1156). Po prostu nie dopisali czy są 2 oddzielne modele na 1155 i 1156?

Jeśli jakieś chłodzenie pasuje do 1156 to pasuje także do 1155 (i na odwrót).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszelką pomoc!

Części już do mnie jadą, a dziś w ramach przygotowań do montowania sprzętu trafiłem na film na YT, na którym powiedziano, że przy Core 3000 potrzebny jest przedłużacz 8 pin.

Czy bez tego przedłużacza się nie obejdzie czy po prostu kabel będzie mi wisiał gdzieś w obudowie zakłócając przebieg powietrza?

A może w przypadku zasilacza XFX Core taki przedłużacz nie będzie potrzebny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt przyszedł i właśnie został zmontowany.

Zauważyłem 2 wady

1. Raczej duża, ale zobaczymy jak będzie się grzać grafika.

Niestety ASUS gtx570 i położenie pinów służących do podłączenia przycisku power on, reset itd. nie współgrają ze sobą. Karta opiera się na wystających kabelkach. Mam nadzieję, że nie będzie się grzać do temperatury topienia izolacji

2. Jednak kabel 8 pin jest za krótki. Chodzi oczywiście o przeciągnięcie kabla przez otwory z boku obudowy. Przez środek budy starcza spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi