860lacov Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Powoli przymierzam się do zakupu komputera Przeczytałem na forum sporo tematów nawiązujących do mojego "problemu" więc pewnie wiele zmian w proponowanym przeze mnie zestawie nie będzie, ale kilka wątpliwości mam. Części chciałbym kupić w jednym miejscu i w zasadzie stąd moje wątpliwości. Większość znalazłem w techlandzie, ale... ASRock P67 PRO (B3) Procesor Intel I5 2500k + Zalman Performa (w zasadzie zasugerowałem się innymi tematami zakładając, że dodatkowe chłodzenie ma być podstawą do podkręcenia) Dysk - Samsung 1TB HD103SJ, ale to może poczekać. Mam w domu Caviara 400GB więc gdyby tu obciąć te 190zł to można dołożyć gidze indziej, a dysk dokupię za jakiś czas. Pamięć Goodram 2x2GB 1333 Zasilacz XFX Core 550W SilentiumPC Gladius 800 - tu jest pierwsze "ale". Na razie nie mają na stanie z tym, że komputer kupię raczej za tydzień niż dziś więc może się coś pojawi. Jeśli nie to co możecie polecić w podobnej cenie? Karta graficzna to w zasadzie największa zagwozdka. Celuję w Radeona HD6970 bądź Gforce GTX570. Na razie wybrałem kartę PALIT GTX570 bo jedna z tańszych, ale tu jestem otwarty na wszystkie propozycje. Pozostają jeszcze: Asus DirectCU II 160zł więcej Gainward w wersji GLH z fabrycznym podkręceniem ok 170zł więcej Z radeonów: XFX bądź HIS O radeonach się nie rozpisuję, ale nie jest to powód do ich przekreślenia. Z tego co wyczytałem wydajność podobna, ale GTX zdaje się mieć mniejszy apatyt na prąd stąd większe nim zainteresowanie. Monitor mam 22 cale 1680x1050 i tu zmian przez dłuższy czas nie będzie KOSZT z Palitem i z dyskiem 3121zł Bez dysku, ale z inną grafiką ok 3100zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 RAM weź w 1 kości. CM 690 II, K58, Core 3000. GTX zdaje się mieć mniejszy apatyt na prąd Radeon HD 6970 Power Consumption and Thermals | bit-tech.net AMD Radeon HD 6970 Review > Power Consumption & Temperatures - TechSpot Reviews Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Dzięki odnośnie obudów. Pozostaje jeszcze kwestia grafiki. Z tych testów, do których adres podałeś wygląda na to, że prądu potrzebują w zasadzie tyle samo. Zastanowię się jeszcze czy chcę GTX czy HD choć pewnie będzie to jednak Geforce bo jakby nieco tańszy, ale prosiłbym o wskazania najodpowiedniejszego wyboru odnośnie firmy. Jak napisałem wyżej PALIT najtańszy, ale jeśli któraś jest dużo wydajniejsza bądź tak samo wydajana, ale dużo cichsza to trochę mogę dopłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 (edytowane) Gainward/Palit ma 2 lata gwarancji (ASUS i Gigabyte 3) i chyba plomby na chłodzeniu. Najlepszym wyborem byłby HD6950@HD6970. Edytowane 8 Lipca 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 HD6950@HD6970 również biorę pod uwagę, ale czy każdą da się tak przerobić czy trzeba mieć szczęście? Co do gwarancji to jakoś czuję, że czy 2 czy 3 lata to dużego bólu tu nie ma bo w tym czasie te karty będą się stawać zabytkami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Nie każdą. Wcześniej referenty 2GB, Sapphire 1GB chyba wszystkie było można odblokować. Teraz już chyba różnie bywa. Zajrzyj do tego i tego wątku i przeglądnij trochę tematów w "Co kupić?". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Mam do was takie oto pytanie. Planuję zakup gtx570, którego raczej nie chcę kręcić. Aktualnie myślę nad Gigabyte z chłodzeniem windforce Asus DirectCUII Gainward phantom Jakiś inny model? (składam cały komputer więc zakup konkretnego modelu uzależniam od dostępności w sklepie, choć oczywiście jeśli warto to kartę kupię osobno) Polecano mi jeszcze radeona 6950@6970, ale ja już stary jestem i nie chcę sobie nerwów psuć tym, że a to coś nie wyjdzie, a to kupię niemodowalną kartę itd. itd p.s. Napisałem to pytanie w temacie o Geforce GTX 570/580/590 bo nie zorientowałem się, że istnieje wątek o zakupie samych kart graficznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 Proszę się zapoznać z regulaminem działu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 (edytowane) Przeczytałem :) Jak mniemam chodzi i pkt. 1 "Jeśli masz zamiar dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 1 tydzień od założenia wąteku wstrzymaj się z jego założeniem." W każdym razie licząc od dziś zamówienie poleci w poniedziałek. Wiele się nie zmieniło, ale cały czas kombinuję gdzie tu uciąć kilka zł. (zakupy raczej na pewno w techplanet i tam non stop obserwuję co się dzieje) Obudowy to zamiennie SilentiumPC Gladius 800 oraz Core 3000 (najchętniej ta pierwsza bo tańsza, ale zobaczę jak będzie z dostępnością) Chłodzenie na procesor to SilentiumPC Fortis HE1225 bądź Zalman Performa (zależy co będzie dostępne) - tu mam małą wątpliwość. W techplanet zarówno Fortis jak i Zalman na liście kompatybilności nie mają wymienionej podstawki 1155 (jest 1156). Po prostu nie dopisali czy są 2 oddzielne modele na 1155 i 1156? Grafika to na 100% GTX 570 z tym, że targają mną wątpliwości co do samej marki. Poluję na MSI TF III, ale na razie jest niedostępny. Asus DIrectCUII jest chwalony niemal wszędzie, a jakoś niedawno w techplanet pojawił się też gainward w wersji GLH, który jest chyba najlepiej podkręconą fabrycznie 570. Przy wyborze Core 3000, Fortisa i Gainwarda GLH cena jest na poziomie 3162zł. Wybaczcie mi te kombinacje i przeciąganie sprawy. Sam zakup musiałem odłożyć i stąd te narastające głupkowate problemy. Edytowane 19 Lipca 2011 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2011 5. Jeśli założyłeś wątek nie masz prawa zadawać pytań w tematach zbiorczych.Post nr 7 był pierwotnie w temacie zbiorczym o kartach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraz26 Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 Procesor: Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 749 zł Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/ 420 zł Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 120 zł Wentylator: Xigmatek Gaia SD1283 99 zł Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 135 zł Karta graficzna: MSI GeForce GTX 560 Ti TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI 899 zł Nagrywarka DVD: LG GH22NS70 SATA SecurDisc (black) 99 zł Obudowa: SilentiumPC Gladius 800 Window Pure Black (bez zasilacza) 249 zł Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 259 zł Suma: 3029 zł brutto 2462.60 zł netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wayne Opublikowano 20 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2011 W techplanet zarówno Fortis jak i Zalman na liście kompatybilności nie mają wymienionej podstawki 1155 (jest 1156). Po prostu nie dopisali czy są 2 oddzielne modele na 1155 i 1156?Jeśli jakieś chłodzenie pasuje do 1156 to pasuje także do 1155 (i na odwrót). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Dzięki za wszelką pomoc! Części już do mnie jadą, a dziś w ramach przygotowań do montowania sprzętu trafiłem na film na YT, na którym powiedziano, że przy Core 3000 potrzebny jest przedłużacz 8 pin. Czy bez tego przedłużacza się nie obejdzie czy po prostu kabel będzie mi wisiał gdzieś w obudowie zakłócając przebieg powietrza? A może w przypadku zasilacza XFX Core taki przedłużacz nie będzie potrzebny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Jak przyjdzie to się dowiesz czy kabel nie jest za krótki. Wątpię, aby był z tym problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Sprzęt przyszedł i właśnie został zmontowany. Zauważyłem 2 wady 1. Raczej duża, ale zobaczymy jak będzie się grzać grafika. Niestety ASUS gtx570 i położenie pinów służących do podłączenia przycisku power on, reset itd. nie współgrają ze sobą. Karta opiera się na wystających kabelkach. Mam nadzieję, że nie będzie się grzać do temperatury topienia izolacji 2. Jednak kabel 8 pin jest za krótki. Chodzi oczywiście o przeciągnięcie kabla przez otwory z boku obudowy. Przez środek budy starcza spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...