Skocz do zawartości
sadbre

PC do 1500zł bez monitora-cel,gry,internet

Rekomendowane odpowiedzi

@Neev

Nie życzę nikomu bana, ale jestem już troszkę na tym forum i potrafię ocenić, który użytkownik ma szansę go dostać. Błagam, popracuj nad stylem pisania, bo tego nie da się czytać... To jest życzliwa rada wbrew pozorom, a nie złośliwość. Nam się tnie, a Tobie nie... Ciekawe, skąd wiesz, jak sprawuje się nasz sprzęt...? Jasnowidz czy co? Mnie się nic nie tnie, użytkowałem 2 razy 6GB RAM i różnic nie stwierdziłem. A jestem standardowym użytkownikiem, nie używam specjalistycznych programów.

Co do "opierania się na tabelkach", to nie wiem, jak z resztą (choć po ich wypowiedziach sądzę, że dobrze), ale akurat mi czegoś takiego nie możesz zarzucić. Przetestowałem w ciągu kilku lat kilkadziesiąt płyt głównych i kilkadziesiąt procesorów (taka praca), własny sprzęt wymieniam też dość często, więc to i owo widziałem...

zestaw wygląda finalnie tak

Na pewno dało by rade taniej w innym sklepie :)ale tutaj mam pod nosem wszystko,a karta i płyta z internetu.

Widzę kolega wyżej namówił Cię na 8GB... Zdecydowanie lepiej byłoby kupić 4GB i kartę pokroju GTX 460 1GB (nie-SE) lub HD6850. Jak by nie wystarczyło kasy, to w sumie lepiej by było nie kupować tego Spartana i jechać na boxie, to chłodzenie wcale takie dobre nie jest. Lepiej dozbierać np. do Fortisa. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę kolega wyżej namówił Cię na 8GB... Zdecydowanie lepiej byłoby kupić 4GB i kartę pokroju GTX 460 1GB (nie-SE) lub HD6850. Jak by nie wystarczyło kasy, to w sumie lepiej by było nie kupować tego Spartana i jechać na boxie, to chłodzenie wcale takie dobre nie jest. Lepiej dozbierać np. do Fortisa.

Ja i tak z tego co podałem i z tego co mam w sygnaturce chce zrobić dwa zestawy i będzie wyglądać to tak:

zestaw mój:

AMD PHENOM II X4 955

GIGABYTE GA-990XA-UD3

SilentiumPC Spartan HE923

2x Patriot Signature DDR3 4GB 1333MHz CL9

Corsair CMPSU-620HXEU 620W

ASUS Radeon HD 6850 Direct CU 1 GB

WD Caviar Black WD1001FALS - 1TB

Chieftec Dragon DX

zestaw dla brata:

Intel® Core™2 Quad Q6600GHz @ 3.2GHz + Thermalright Ultra-120 eXtreme + XTHERMAL BTF 120 PRO

G.Skill F2-8000CL5D-4GBPQ 2x2GB

DFI LanParty DK P35-T2

Samsung Nagrywarka DVD SH-S222AB DVD-RW 22x DVD+R Czarna

OCZ StealthXStream 2 500W 80+ PSU 120mm

SILENTIUMPC Obudowa Komputerowa Brutus BT-310 Pure Czarna

Samsung HD502HJ F3 500GB 7200 16MB SATA

HIS RADEON HD 5770 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień ten zestaw na coś takiego:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 - 378 zł

Płyta główna: Asus M5A78L/USB3 - 268 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 - 111 zł

Dysk twardy: Samsung SpinPoint 500GB F3 - 150 zł

Karta graficzna: Vertex3D Radeon HD6850 - 539 zł

Nagrywarka DVD: Samsung SH-222AB - 77 zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black - 139 zł

Zasilacz: XFX Core 450W - 192 zł

Razem: 1854 zł

Trochę się męczyłem nad jego składaniem, ale efekt końcowy jest zadowalający. Czterordzeniowy procesor, płyta która uciągnie Bulldozery, 4GB pamięci RAM, wydajna karta graficzna, przewiewna obudowa i porządny zasilacz. Nie ma sensu dopłacać do 8GB RAM, nie wykorzystasz tego, przy takim budżecie jest to po prostu głupstwo. Dodatkowe chłodzenie to też wyrzucanie pieniędzy w błoto jeśli nie masz zamiaru podkręcać procesora. Posłuchaj rad innych, a nie trolla próbującego mącić innym w głowach. Twój wcześniejszy zestaw wyglądał bardziej jak gotowiec z allegro, 8GB pamięci RAM, słaby, tandetny zasilacz o zbyt dużej mocy i mało wydajna karta graficzna, teraz jest o wiele lepiej. Ceny z techplanet.pl.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne podsumowanie ;)

Ja składam kilkanaście kompow w miesiącu i równe grafy , procki i różne ilości ramu przeszły przez moje łapki i nawet 16 GB ramu w połączeniu z HD6850 z maksymalnym OC nie zagwarantuje przyzwoitej ilości klatek w wiedzminie 2 na detalach ultra. A mój procek jest dużo lepszy od Twego. My podajemy testy z portali i przynajmiej jest to jakiś dowód na to że Twoja grafa nie jest wstanie osiągnąć przyzwoitych wyników w tej grze , a Ty wogóle nie podałeś żadnego sensownego dowodu na swą teze. Więc albo piszesz kompletne głupoty bez dowodów albo dla Ciebie 15 klatek to jest płynna rozgrywka , chyba że cały czas jesteś pod wpływem trawki ? Wtedy to z 5 klatkami gra jest płynna dla mnie ;D

@XsAnThE

Dlaczego pragniesz zmienić q6600 na PhII ? Przeca ich wydajność jest podobna , minimalnie na korzyść intela . Chyba że chcesz wukorzystać brata i jego chęć kupna PC aby zdobyć nowy sprzęt ?

Zasilacz zmien tylko na http://www.denikomp....915,10764).aspx i będzie dobrze ;)

@BlackMachine

Tylko że on tego HD6850 najprawdopodobniej już posiada a tego HD5770 pragnie dać do kompa bracika. Co do ramu sie zgadzam że 4GB wystarczy ale lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> w jednej kości 4GB aniżeli w 2.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi