Skocz do zawartości
wojwar

Nvidia FX, 3dmurk2003 i optymalizacje

Rekomendowane odpowiedzi

super sprawa. Przedstawiciele Nvidii twierdzili (do tej pory), że 3dmark03 jest nierzetelny, a optymalizacje pod kątem FX są stosowane we wszystkich najnowszych grach..... I byłaby to prawda, gdyby nie fakt - że zmieniając nazwę 3dmark03.exe na 3dmurk03.exe - dostajemy wynik prawdziwy, a nie oszukany. różnice dochodzą do 18%.

Co prawda Ati nie jest lepsze - pewnie też ma jakieś optymalizacje, jednak z tego co do tej pory udało się ustalić, podnoszą one osiągi o około 1,8% ;)

cóż FX Rulezzzzz :)

http://www.tech-report.com/etc/2003q2/3dmu...03/index.x?pg=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za roznica. Syntetic benchmarks takie jak 3dMark2003 sa do kitu tak czy inaczej. 3dMark2003 testuje 'prawdziwe mozliwosci' kart graficznych ktore moze w 'przyszlosci' beda wykorzystane. Dla mnie benchmarks z 'prawdziwych' gier jak Unreal Tournament 2003, Commanche 4 czy Jedi Outcast sie licza. A co optymizacji to jest to normalne przy tworzeniu oprogramowania. Programy sa optymizowane na codzien pod ATI, NVIDIA, INTELA i AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najważniejsze są wyniki w grach, np UT2003 czy aquamark. olewać 3d marki i optymalizacje.

dobra, nvidia zrobiła optymalizacje pod 3d marka na ok 20% a ati próbowało też ale im nie wyszło. sami sprawdźcie że sposobem wojwara ati teżlepiej wyjdzie z optymalizacjami a mniejsza różnica to wynik braku umiejętności ich zrobienia (ale jednak są). wszystkie chwyty dozwolone więc plus dla nvidii.

reed dopiero siedział na GF 2 Ti i ledo się przesiadł na ati i judla niego użytkownicy nvidii to niższa klasa ludzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie juz mam dosyc tych artykulow jakie to Ati jest biedne i skrzywdzone ze nvidia optymalizuje stery, wazne jest tylko to ze ati puscilo pierwsze taka plote, mam w [gluteus maximus] te tematy przestancie wkoncu wystarczy ze na serwisach ciagle to nowe teorie wymyslaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie juz mam dosyc tych artykulow jakie to Ati jest biedne i skrzywdzone ze nvidia optymalizuje stery, wazne jest tylko to ze ati puscilo pierwsze taka plote, mam w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> te tematy przestancie wkoncu wystarczy ze na serwisach ciagle to nowe teorie wymyslaja.

Dokładnie. To samo miałem napisać. Powoli już niedobrze się robi od tego najeżdzania na nvidię. Myślał by kto że ATI takie święte, w 3DMarku też robiło przekręty ( co porawda na mniejszą skalę, ale fakt faktem pozostaje), nie wspominając o Q3 Arena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wam sie nie podoba nie musicie czytac. A co do optymalizacji ATI w Q3 to fakt ale ATI nie bylo wtedy gigantem w tej dziedzinie. Glownie chodzi tu o to ze Nvidia czili lider na tym rynku oszukuje i niszczy sobie reputacje. A no i reed ma racje ATI rulezzzzzzz forever :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wam sie nie podoba nie musicie czytac. A co do optymalizacji ATI w Q3 to fakt ale ATI nie bylo wtedy gigantem w tej dziedzinie. Glownie chodzi tu o to ze Nvidia czili lider na tym rynku oszukuje i niszczy sobie reputacje. A no i reed ma racje ATI rulezzzzzzz forever :P

Wiesz co ja na to Hajmon, poszukaj bo juz o tym bylo na forum :P kilka tematow jest w czym wybierac. Mozesz sie nasycic tam wypowiedziami przeciw nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

reed dopiero siedział na GF 2 Ti i ledo się przesiadł na ati i judla niego użytkownicy nvidii to niższa klasa ludzi ;)

Oczywiscie, siedzialem na GF2Ti i calkiem niezle ciagnela jak na ta karta.

Jednak po przesiadce na ATI daje sie zauwazyc spora roznice.

Gdzie napisalem ze userzy nVidii to nizsza klasa ?

Prosze mi tu nie insynuowac czegos podobnego.

Jezeli juz to uwazam ze nVidia jest nizsza klasa, a karty kazdy ma takie jakie sobie sam wybierze.

Nie mow mi ze nie mam roznicy po przesiadce :lol:

Mam wiec chyba prawo zeby napisac iz GF2Ti jest duuzo gorsza od R9500Pro, to przeciez niezaprzeczalny fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że radek 9500 pro to kilka klas wyżej ale nagle się przesiadłeś na ati i już "nvidia oszukuje" itp. wceśniej jak miałeś nvidię to nie narzekałeś że oszukuje.

nvidia robi optymalizację (i to nieźle, 20-30%) ale ati też tylko że im nie wyszło i chamską metodą napisali że nvidia robi optymalizacje a oni niby nie. to skąd te 2% więcej ? próbowali, nie umieli więc trzeba powiedzieć że inni są be a oni cacy.

jak ktoś nie chce to niech nie kupuje geforce'ów ale kolejny temat o optymalizacjach i jakoś reed go nie zamknął. dziwne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że radek 9500 pro to kilka klas wyżej ale nagle się przesiadłeś na ati i już "nvidia oszukuje" itp. wceśniej jak miałeś nvidię to nie narzekałeś że oszukuje.

nvidia robi optymalizację (i to nieźle, 20-30%) ale ati też tylko że im nie wyszło i chamską metodą napisali że nvidia robi optymalizacje a oni niby nie. to skąd te 2% więcej ? próbowali, nie umieli więc trzeba powiedzieć że inni są be a oni cacy.

jak ktoś nie chce to niech nie kupuje geforce'ów ale kolejny temat o optymalizacjach i jakoś reed go nie zamknął. dziwne ...

Sam mam GF4ti 4200@285/385 (czasami 300/600) - i wcale nie jestem nastawiony kochająco do NV, lub też do ATI. Uważam, że optymalizację są potrzebne - ale modyfikacje stareowników, które wykrywając nazwę konkretnego programu obniżają (o 20%) jakość grafiki by o 20% osiągnąć lepsze rezultaty - to już po prostu jawne s.<span style="color:red;">[ciach!]</span>ysyństwo. Ati faktycznie coś zoptymalizowała w 3dmarku03 (nie mówię o Q III Arena) - ale nie na zasadzie: jak wykryję 3dmark03.exe to srał licho jakość, najważniejsze jest FPS. Przecież jak kupuję kartę graficzną firmy X, czy ze stajni Y - to poza oczywiście FPS interesuje mnie jakość grafiki. Bo co z tego, że NV wyprzedziła w 3dmarku03 ati - skoro jakość grafiki jest do d.upy. Porównując wyniki w 3dMURKU a nie 3Dmarku - wychodzi na to, że ATI ze swoim już nie najnowszym chipem R300 bije FX5800, a Radek 9800 pro spokojnie daje w tylek NV9800 ultra (zresztą to ultra ma dwa znaczenia (ot taka dychotomia)) ultra wydajność połączona z ultra kiepską jakościągrafiki ;)

cóż NV rulezzzz jak już pisałem (w dawaniu d.upy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty tez jakbys teraz dostal w lapki radzia 9800 to bys bluznil na NV i wychwalal ATI :)

No jakbym sie sfrajerzyl i wyzucil tyle pieniedzyw bloto to napewno.

sfrajerzym a co w tym frajerskiego kupowac Radeona 9800 jak ktos ma kase to czemu nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam GF4ti 4200@285/385 (czasami 300/600) - i wcale nie jestem nastawiony kochająco do NV, lub też do ATI. Uważam, że optymalizację są potrzebne - ale modyfikacje stareowników, które wykrywając nazwę konkretnego programu obniżają (o 20%) jakość grafiki by o 20% osiągnąć lepsze rezultaty - to już po prostu jawne s.<font color="#FF0000">[ciach!]</font>ństwo. Ati faktycznie coś zoptymalizowała w 3dmarku03 (nie mówię o Q III Arena) - ale nie na zasadzie: jak wykryję 3dmark03.exe to srał licho jakość, najważniejsze jest FPS. Przecież jak kupuję kartę graficzną firmy X, czy ze stajni Y - to poza oczywiście FPS interesuje mnie jakość grafiki. Bo co z tego, że NV wyprzedziła w 3dmarku03 ati - skoro jakość grafiki jest do d.upy. Porównując wyniki w 3dMURKU a nie 3Dmarku - wychodzi na to, że ATI ze swoim już nie najnowszym chipem R300 bije FX5800, a Radek 9800 pro spokojnie daje w tylek NV9800 ultra (zresztą to ultra ma dwa znaczenia (ot taka dychotomia)) ultra wydajność połączona z ultra kiepską jakościągrafiki ;)

cóż NV rulezzzz jak już pisałem (w dawaniu d.upy)

NV9800 ultra to jakis ultra nowy model karty tak? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...