yuucOm Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Od 1,5 roku mam router Asus wl-am604g (z wifi), którego używałem standardowo (dwa kompy przez kabel podłączone). Teraz przybywa mi użądzen bezprzewodowych i chciałbym wifi włączyć. Ofc dla testu już włączałęm i działało extra tylko mi chodzi o to jak ustawić zabezpieczenia wifi na moje konkretne hasło - tzn ktoś się loguje znając moje hasło (inaczej się nie da ;)). Tutaj daje zrzuty ekranu z konfiguracji routera: Podstawowe ustawienia routera: I teraz ustawienia bezpieczenstawa - która z tej listy mam wybrać ? : Ustawiać coś w opcjach bridge ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Na drugim zrzucie tak jak jest zaznaczone WPA-PSK/WPA2-PSK i w polu Preshared Key Twoje hasło. WPA Encryption tak jak jest. Ja bym tak to skonfigurował, ale nie znam tej funkcjonalności z Bridgem i raczej bym nic nie zmieniał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Jesli wszystkie urzadzenia obsluza WPA/WPA2 PSK to jest to najlepsza opcja. WPA pozwala uzywac klucza do 63 znakow w praktycznie pelnym zakresie ASCII dlatego zalecam uzywanie znakow "specjalnych" - !@#$%^&* itd. Im wiecej tym lepiej bo wiecej czasu potrzeba na zlamanie zabezpieczen. Mozesz tez ukryc SSID - wtedy AP nie rozsyla nazwy sieci przez co zwykli uzytkownicy nie beda widziec jej na liscie dostepnych i nie bede probowali sie tam polaczyc. Mozesz ustawic tez MAC filter (choc aktualnie jest to zadne zabezpieczenie bo jest banalnie proste do zlamania) - okreslasz adresy kart sieciowych klientow ktore moga laczyc sie do AP. Urzadzenie ktore zna klucz a nie jest dodane teoretycznie nie bedzie w stanie sie polaczyc. Ze wzgledu jednak na latwosc obejscia MAC filtering nie powinien byc traktowany jako zabezpieczenie (tu skup sie na kluczu WPA) a raczej ulatwiac zarzadzanie siecia (np wymusic laczenie do jednego z dwu routerow itp). Tryb bridge (lub WDS) wymaga dwu routerow przy pomocy ktorych zestawiasz bezprzewodowy most miedzy nimi przez co np nie musisz ciagnac kabli miedzy dwoma budynkami. W "czystym" trybie WDS routery rozmawiaja tylko ze soba i nie pozwalaja dodatkowym urzadzeniam laczyc sie (nie oferuja trybu AP). Niektore routery (np Linksys WRT54GL) oferuja tryb WDS+AP co oznacza ze jeden router moze byc czescia mostu (WDS) i jednoczesnie byc punktem dostepowym (AP). Jesli masz jeden router to opcja ta powinna byc zawsze wylaczona. Edytowane 10 Lipca 2011 przez Trawienny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Jesli wszystkie urzadzenia obsluza WPA/WPA2 PSK to jest to najlepsza opcja. WPA pozwala uzywac klucza do 63 znakow w praktycznie pelnym zakresie ASCII dlatego zalecam uzywanie znakow "specjalnych" - !@#$%^&* itd. Im wiecej tym lepiej bo wiecej czasu potrzeba na zlamanie zabezpieczen. Mozesz tez ukryc SSID - wtedy AP nie rozsyla nazwy sieci przez co zwykli uzytkownicy nie beda widziec jej na liscie dostepnych i nie bede probowali sie tam polaczyc. Mozesz ustawic tez MAC filter (choc aktualnie jest to zadne zabezpieczenie bo jest banalnie proste do zlamania) - okreslasz adresy kart sieciowych klientow ktore moga laczyc sie do AP. Urzadzenie ktore zna klucz a nie jest dodane teoretycznie nie bedzie w stanie sie polaczyc. Ze wzgledu jednak na latwosc obejscia MAC filtering nie powinien byc traktowany jako zabezpieczenie (tu skup sie na kluczu WPA) a raczej ulatwiac zarzadzanie siecia (np wymusic laczenie do jednego z dwu routerow itp). Tryb bridge (lub WDS) wymaga dwu routerow przy pomocy ktorych zestawiasz bezprzewodowy most miedzy nimi przez co np nie musisz ciagnac kabli miedzy dwoma budynkami. W "czystym" trybie WDS routery rozmawiaja tylko ze soba i nie pozwalaja dodatkowym urzadzeniam laczyc sie (nie oferuja trybu AP). Niektore routery (np Linksys WRT54GL) oferuja tryb WDS+AP co oznacza ze jeden router moze byc czescia mostu (WDS) i jednoczesnie byc punktem dostepowym (AP). Jesli masz jeden router to opcja ta powinna byc zawsze wylaczona. Tak - jest tam taka opcja tylko co wtedy zrobić aby urządzenia które chce aby widziały sieć ją widziały ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Urządzenia powinny mieć możliwość wpisania nazwy ukrytej sieci. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Wielkie dzieki panowie za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...