Wiedzmin_ Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Od kilku dni coś niedobrego dzieje się z moim netbookiem eee pc1000H... Zaraz po włączeniu kompa wszystko jest cacy. Włączam winampa z shoutcastem, operę, posiedzę na farmeramie, czasem obejrzę coś na kinomaniaku. I po jakimś (niedługim) czasie - tragedia. Nie da się m.in. słuchać muzyki - straszliwie tnie, w szczególności gdy np. w operze coś się wczytuje (cokolwiek - strona, buforowanie filmu na yt). Pomyślałem - coś mi żłobi po procesorze, w końcu to tylko Atom 1,6GHz i raptem 1GB RAMu. Trzech króli i moim oczom ukazuje się od 20% do 86% wolnego procesora o.O Druga myśl - internet się sypie (dziwne, bo w akademiku raczej śmigał do tej pory bez najmniejszych zarzutów). Przełączyłem więc shoutcast na stacjonarną playlistę, a w operze wrzuciłem jakiś film na yt do buforowania (pause on). Efekt ten sam - dźwięk szarpie jak szalony. Trzech króli, zakładka sieć - 0/1% zużycia. A jak poruszam kursorem, to co mniej więcej 2 sekundy nim także szarpie. Powyłączałem zatem wszystko co się dało, włączyłem tylko Operę i jakikolwiek klip na yt. Od razu play i oczywiście totalne szarpanie dźwięku i obrazu, mimo 240/320p... Za to gdy cały plik się zbuforuje, problem raczej nie występuje, chociaż w moim subiektywnym odczuciu filmy i tak trochę za mocno przycinają (ale już sam obraz). Do momentu oczywiście, gdy nie zacznę czegoś przeglądać równolegle w sieci... WTF? Kolejne przypuszczenie - cosik się przedostało przez antywirusa (G Data Internet Security 2011). Pobrałem DrWeb CureIt i skan, który niestety nic nie wykazał. Co jeszcze mogę zrobić? To przycinanie doprowadza mnie do agresji... Edytowane 10 Lipca 2011 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Chyba namierzyłem źródło problemu, ale wydaje mi się ono bez sensu... Po wyłączeniu firewalla GData, właściwie wszystkie denerwujące objawy zniknęły... Pytanie DLACZEGO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Bo jedyny słuszny firewall to systemowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Aha. A jedyna słuszna przeglądarka to IE, tak? Teoretycznie pozbyłem się problemu, za to przy oglądaniu większości filmów na kinomaniaku poleciała synchronizacja obrazu do dźwięku, im dalej w film tym obraz jest bardziej opóźniony. Przykładowo: http://www.kinomaniak.tv/seriale/prison-break/s1e17 - 27:50 opóźnienie wynosi już ok. 3 sekund. Mógłby ktoś potwierdzić że jest to problem tylko u mnie, czy taki upload jest wrzucony z rozjechanym synchro? Jeśli to problem u mnie, jak go naprawić? Mam najnowszego flash playera, jako przeglądarki używam Opery / FF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 U mnie też rozjechany na Chromie więc wychodzi, że wstawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...