Skocz do zawartości
MrDanny

Modernizacja podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam procek C2D E4300 na Gigabyte 965P-DS4. Pamięci 4 x 1024 OCZ Special OPS oraz zasilacz Antec TP 650. W ubiegłym miesiącu uległa uszkodzeniu karta graficzna (BFG 8800GTX). Planowałem zakup nowej karty pokroju HD 6850, HD6870 lub GTX560Ti. Generalnie mało gram, nie zajmuję się także grafiką. Kompa będę używał do wirtualizacji, ewentualnie jak się będzie dało to czasem - rzadko - pograłbym w Wiedźmina 2. Chciałbym zaczerpnąć porady czy w obecnej sytuacji mogę dokupić kartę graficzną i/lub wymienić procesor na jakiś inny, czy lepiej jest zmienić platformę? Przydałoby mi się ze 2 dodatkowe dyski (małej pojemności - żeby rozdzielić I/O) oraz więcej ramu, aczkolwiek przeżyję te 4GB jeśli będzie można zrobić coś z tego co zostało. Nie ukrywam, że zależałoby mi na jak najtańszym rozwiązaniu. Brałem pod uwagę zestaw AMD (PII X4 955BE + jakaś płyta AM3(+) z integrą), w którym nie będzie od razu karty graficznej, używałbym zintegrowanej, a w razie potrzeby dokupiłbym normalną kartę później. Dla I5 2500K nie ma chyba płyt ze zintegrowaną grafiką (Z68?) w sensownej cenie?

Proszę o jakieś sugestie.

Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz tez kupić Q6600.

Nie ma płyt dla 2500k ze zintegrowaną kartą graficzną. Żeby mieć możliwość korzystania z zintegrowanej karty graficznej musisz kupić H61/H67, ale wtedy 2500 nie ma sensu, bo i tak go nie podkręcisz i można kupić tańszego i5 2400, albo musisz dołożyć do Z68 i wtedy możesz używać karty graficznej i podkręcić procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

Z tego co widzę, Q6600 dostępny jest jedynie z drugiej ręki. Z nowych jedynie Q8300, który nie jest wspierany oficjalnie na tej płycie.

Edytowane przez dnikrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakiś problem?

W sumie to nie problem, aczkolwiek po cichu liczyłem, że może będzie możliwość kupna nowego procka. Spróbuję więc kupić najpierw kartę żeby móc używać sprzętu w ogóle, a w międzyczasie będę sobie szukał Q6600. Edytowane przez dnikrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi