katoda Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Witajcie, od kilku tygodni rozglądam się po sieci w poszukiwaniu propozycji nowego laptopa za w miarę rozsądne pieniądze. Ogólnie szukam czegoś na Sandy Bridge i5 lub i7, w rozmiarze 15,6', w cenie do 3k, max 3,5k PLN, cichego i długo pracującego na baterii. Grafa wystarczy zintegrowana, chociaż nVidią z Optimusem też nie pogardzę. Oczywiście czytam recenzje, wertuję fora i mniej więcej już mam swoje typy (Asus N53SN, Samsung RF511), tyle że recenzje zazwyczaj pomijają rzecz dla mnie bardzo ważną: dobry dostęp do systemu chłodzenia. Chcę uniknąć sytuacji jak w mojej starej Toshibie, gdzie, aby dobrać się do radiatora i wiatraczka, trzeba było rozebrać laptop niemal na części pierwsze. Zatem: czy polecicie coś spełniającego moje wymagania? Na innym forum polecili mi lapki HP z serii ProBook, ale może da się znaleźć coś dla zwykłych śmiertelników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 A po co dobierać się do chłodzenia, żeby po 5 latach wymienić thermalpady na nowe ? Ten laptop może tyle nie przeżyć ;) Zasada w przypadku laptopów : Czyścisz sam radiator na wylocie i ewentualnie wentylator przez kratkę i nie tykasz ori chłodzenia, to badziewie jest na tyle specyficzne i nie trwałe, że w czasie demontażu może się odkształcić i wtedy masz po tyłku. Nawet gdybyś chciał wymienić samą pastę to i tak musisz mieć nowe pady bo starych nie dopasujesz pod odkształcenia, poza tym po "dekompresji" mogą stracić strukturę i automatycznie właściwości. Odpuść sobie, poszukaj po prostu notka, który będzie miał dobry serwis i odpowiednie dla Ciebie parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Sam szukam lapka w podobnej cenie. Upatrzyłem 3 modele: -Samsung RF511 -Toshiba Satellite P750 -MSI FX620DX Wnętrzości (zależnie od opcji) te same. Razi niestety matryca glare (matowe ma np. lenovo) i, w wypadku samsunga, polerowana klapa, za to wszystkie mają klawiaturę chiclet (mnie np się na takiej najlepiej pracuje). Niestety nie mogę się wypowiedzieć co do czasu działania na baterii, słabo też z recenzjami na necie. A BuMeL ma rację, chłodzenie w lapku wystarczy regularnie czyścić z wierzchu i nie będzie problemów. PS: HP od razu olej, są ponoć dość awaryjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Zastanawiam się czy regularne, tak powiedzmy co 6 miesięcy, przedmuchiwanie lapka sprężonym powietrzem zapewni, że na radiatorze nie będzie zbijał się kurz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Kurz zbiera się zawsze i dlatego trzeba regularnie czyścić. Polecam nie rzadziej niż 3 miesiące. Tu nawet regularne sprzątanie mieszkania Ci nie pomoże bo kurz jest zawsze i wszędzie a komputery to takie wredne graty, że zasysają go prosto z powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...