Armo Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam. Mam problem z dyskami podłączonymi do portów SATA II na płycie głównej Asrock 770 extreme 3. 1. Podczas restartu komputera oba dyski zatrzymują się i uruchamiają na nowo (dość słyszalne). 2. W programie Hdtune nie ma podglądu danych dysków w zakładkach info i health. 3. Poza tym dyski pracują normalnie (tryb AHCI), lecz ich wydajność jest około 20% gorsza niż w po podłączeniu do SATA III. 4. Po podłączeniu dysków do portów SATA III jest z nimi wszystko w porządku. 5. Dyski sprawdzone chkdsk z skanowaniem powierzchni, żadnych błędów. 6. Wszystkie najnowsze sterowniki zainstalowane. 7. Bios sprawdzany tam i z powrotem z 10 razy, kombinowałem z różnymi ustawieniami. Chcę dokupić drugi dysk 320 GB i postawić RAID0 (SATA III nie obsługuje RAID), a nie wiem czy problem nie wystąpi przy połączeniu w macierz. Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem. System Win7 x64. Wieczorem sprawdzę jak dyski pracują w trybie IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 W programie Hdtune nie ma podglądu danych dysków w zakładkach info i health. BO : Poza tym dyski pracują normalnie (tryb AHCI), Przełacz na IDE i bedziesz miał odczyt smart ( chyba crystal disk info jest w stanie odczytac w trybie ahci ) Czyżby burst rate mniejszy ? Olać to nie ma nic do wydajnosci mechaniczej dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Dzięki za podpowiedź, ale to zatrzymywanie się dysków podczas restartu nie zaszkodzi im od strony mechanicznej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2011 Nie .. dostaja sygnał uśpienia .. ( w kilku kompach spotkałem sie z takim zjawiskiem) ale jak to wyłączyć nie mam pomysłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Problem rozwiązany. Wystarczyło zaktualizować sterowniki SATA z strony amd.com. Co do Hd tune, to ma on problem z odczytem danych SMART na niektórych płytach głównych pod Win 7 x64. HDDlife odczytał bez problemu. Jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar postawić RAID0, do około 2 letniego dysku (HD252HJ) dokupię nowy. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie, czy muszę koniecznie kupić dwa nowe dyski? Stary dysk działa bez problemu, odczyty SMART są w porządku. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...