Skocz do zawartości
Armo

Problem z dyskami na Asrock 770 extreme 3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z dyskami podłączonymi do portów SATA II na płycie głównej Asrock 770 extreme 3.

1. Podczas restartu komputera oba dyski zatrzymują się i uruchamiają na nowo (dość słyszalne).

2. W programie Hdtune nie ma podglądu danych dysków w zakładkach info i health.

3. Poza tym dyski pracują normalnie (tryb AHCI), lecz ich wydajność jest około 20% gorsza niż w po podłączeniu do SATA III.

4. Po podłączeniu dysków do portów SATA III jest z nimi wszystko w porządku.

5. Dyski sprawdzone chkdsk z skanowaniem powierzchni, żadnych błędów.

6. Wszystkie najnowsze sterowniki zainstalowane.

7. Bios sprawdzany tam i z powrotem z 10 razy, kombinowałem z różnymi ustawieniami.

Chcę dokupić drugi dysk 320 GB i postawić RAID0 (SATA III nie obsługuje RAID), a nie wiem czy problem nie wystąpi przy połączeniu w macierz.

Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem. System Win7 x64.

Wieczorem sprawdzę jak dyski pracują w trybie IDE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W programie Hdtune nie ma podglądu danych dysków w zakładkach info i health.

BO :

Poza tym dyski pracują normalnie (tryb AHCI),

Przełacz na IDE i bedziesz miał odczyt smart ( chyba crystal disk info jest w stanie odczytac w trybie ahci )

Czyżby burst rate mniejszy ? Olać to nie ma nic do wydajnosci mechaniczej dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem rozwiązany.

Wystarczyło zaktualizować sterowniki SATA z strony amd.com.

Co do Hd tune, to ma on problem z odczytem danych SMART na niektórych płytach głównych pod Win 7 x64. HDDlife odczytał bez problemu.

Jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar postawić RAID0, do około 2 letniego dysku (HD252HJ) dokupię nowy. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie, czy muszę koniecznie kupić dwa nowe dyski? Stary dysk działa bez problemu, odczyty SMART są w porządku.

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi