Skocz do zawartości
Giret

Obniżenie temperatur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ciekawi mnie kwestia przepływu powietrza w mojej obudowie. Jest to Silentium Brutus 310 - zakupiłem do niej dodatkowo cooler na procesor Spartan HE923 oraz jeden wiatrak 120mm. Co daje razem 2 wiatraki 120mm [jeden był z obudową] oraz wiatrak przy chłodzeniu.

Temperatura w idle nie przekracza 42C a w stresie 51 - chciałbym ją jednak obniżyć.

Dla lepszego zobrazowania wklejam linki do zdjęć obudowy.

Dołączona grafika

Obecnie dwa wiatraki są zamontowane w sposób pokazany na zdjęciu, przedni zasysa zimne powietrze a drugi umieszczony z tyłu obudowy wyrzuca ciepłe.

Jednak interesuje mnie umieszczenie coolera z wiatrakiem w inny sposób jak ten wydmuciach!ący powietrze.[co widać na zdjęciu poniżej]

Dołączona grafika

Musiał zostać tak zamontowany z racji chłodzenia płyty głównej której nie daje miejsca na zaczepienie coolera do podstawki.

- czy cooler proca zamontowany w ten sposób zaburza prace wentyla zamontowanego z tyłu?

- czy lepiej dolozyc 1 wiatrak do chlodzenia proca a ten z tylu wywalic?

- czy tez moze wymienic wiatraki z przodu i z tyłu na mocniejsze?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Giret

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kiego grzyba kolego? To są bardzo ładne temperatury!

No i zależy czym sprawdzałeś te temperaturki. To jest temperatura rdzeni? Jaki to CPU?

Co do Twoich pytań;

- takie umieszczenie coolera nie zaburza jakoś obiegu. Ostatecznie może zostać wdmuciach!ąc w górę.

- absolutnie nie wolno wywalać wentylatora z tyłu! to najważniejszy wentylator obudowy!!!

- możesz dołożyć wentyl z góry nad CPU tak żeby też wyciągał

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest temp. procesora. Pomiar wykonany za pomocą Everesta.

W spoczynku rdzeń 1 ma maksymalnie 37C a rdzeń 2 34C.

Więc jeśli miałbym zostawić wentylatory w takim samym ustawieniu to dla obniżenia temperatury kupić po prostu jakieś lepsze modele?

Jeśli priorytetem nie jest cisza to wybierając wiatrak kierować się ilością obrotów i przepływem powietrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi