Giret Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Witam, ciekawi mnie kwestia przepływu powietrza w mojej obudowie. Jest to Silentium Brutus 310 - zakupiłem do niej dodatkowo cooler na procesor Spartan HE923 oraz jeden wiatrak 120mm. Co daje razem 2 wiatraki 120mm [jeden był z obudową] oraz wiatrak przy chłodzeniu. Temperatura w idle nie przekracza 42C a w stresie 51 - chciałbym ją jednak obniżyć. Dla lepszego zobrazowania wklejam linki do zdjęć obudowy. Obecnie dwa wiatraki są zamontowane w sposób pokazany na zdjęciu, przedni zasysa zimne powietrze a drugi umieszczony z tyłu obudowy wyrzuca ciepłe. Jednak interesuje mnie umieszczenie coolera z wiatrakiem w inny sposób jak ten wydmuciach!ący powietrze.[co widać na zdjęciu poniżej] Musiał zostać tak zamontowany z racji chłodzenia płyty głównej której nie daje miejsca na zaczepienie coolera do podstawki. - czy cooler proca zamontowany w ten sposób zaburza prace wentyla zamontowanego z tyłu? - czy lepiej dolozyc 1 wiatrak do chlodzenia proca a ten z tylu wywalic? - czy tez moze wymienic wiatraki z przodu i z tyłu na mocniejsze? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 11 Lipca 2011 przez Giret Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Po kiego grzyba kolego? To są bardzo ładne temperatury! No i zależy czym sprawdzałeś te temperaturki. To jest temperatura rdzeni? Jaki to CPU? Co do Twoich pytań; - takie umieszczenie coolera nie zaburza jakoś obiegu. Ostatecznie może zostać wdmuciach!ąc w górę. - absolutnie nie wolno wywalać wentylatora z tyłu! to najważniejszy wentylator obudowy!!! - możesz dołożyć wentyl z góry nad CPU tak żeby też wyciągał Edytowane 11 Lipca 2011 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giret Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 To jest temp. procesora. Pomiar wykonany za pomocą Everesta. W spoczynku rdzeń 1 ma maksymalnie 37C a rdzeń 2 34C. Więc jeśli miałbym zostawić wentylatory w takim samym ustawieniu to dla obniżenia temperatury kupić po prostu jakieś lepsze modele? Jeśli priorytetem nie jest cisza to wybierając wiatrak kierować się ilością obrotów i przepływem powietrza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2011 Wyłącz kompa i idź z kumplami na piwo. Po tym zabiegu temp. rdzeni powinna spaść. Masz bardzo niskie temp. jak wyżej wspomniano. Nie widzę najmniejszego sensu kombinować przy tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...