Skocz do zawartości
Mane

Stacja dokująca na HDD z obsługą S.M.A.R.T.

Rekomendowane odpowiedzi

Stacja dokująca na HDD z obsługą S.M.A.R.T.

Ktoś się spotkał z czymś takim?

Na razie wybrałem Welland ME 601S, ale doszedłem do wniosku, że przydała by się obsługa S.M.A.R.T. a z tego co widać w opisie ta stacja dokująca nie obsługuje tego.

Camino.pl- Stacja dokująca dla dysków HDD 2.5 i 3.5 USB 3.0 Welland ME-601S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie nawet najtańsze mostki USB np, UNITEK jakie testowałem miały możliwość odczytu SMART dysku twardego a co za tym idzie również możliwość postawienia w systemie odpowiedniego oprogramowania do monitorowania. To nie obudowa ma obsługiwać SMART tylko dysk twardy i kontroler USB/SATA na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie jest napisane Smart=NIE, bo nie widzę? :P Odczytałem smart nawet na stacji tracer'a więc raczej nie ma się o co bać. Nie stacja o tym decyduje, to jest tlyko i wyłącznie adapter z sata-usb w ładnej obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mane ma rację. To czy SMART jest wyświetlany zależy również od adaptera do którego podpinamy dysk. Jeśli adapter nie obsługuje tej funkcji to SMART nie zostanie wyświetlony. Mam tak w przypadku adaptera IDE > USB który kiedyś kupiłem na allegro i podłączałem do niego kilka dysków 3,5" (wszystkie obsługujące SMART) i dla żadnego z nich nie został on wyświetlony. Natomiast inne kieszenie USB, podłączone do tego samego komputera mają wyświetlany SMART.

//

Ewentualnie może być jeszcze tak że program do odczytu SMART musi rozpoznać kontroler zastosowany w kieszeni/adapterze. Przypuszczam tak ponieważ jakaś starsza wersja Eweresta nie wyświetlała mi SMART dla tylko jednej z dwóch kieszeni, natomiast Aida64 oraz CrystalDiskInfo wyświetlają SMART dla obydwu kieszeni. Natomiast dla tego wyżej wspomnianego chińskiego adaptera z allegro żaden program nie wyświetla SMARTa.

Ale nawet jeśli tak jest, to i tak nie zmienia to faktu że to czy SMART zostanie wyświetlony zależy przynajmniej pośrednio również od używanej kieszeni.

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

//

Ewentualnie może być jeszcze tak że program do odczytu SMART musi rozpoznać kontroler zastosowany w kieszeni/adapterze. Przypuszczam tak ponieważ jakaś starsza wersja Eweresta nie wyświetlała mi SMART dla tylko jednej z dwóch kieszeni, natomiast Aida64 oraz CrystalDiskInfo wyświetlają SMART dla obydwu kieszeni. Natomiast dla tego wyżej wspomnianego chińskiego adaptera z allegro żaden program nie wyświetla SMARTa.

Ale nawet jeśli tak jest, to i tak nie zmienia to faktu że to czy SMART zostanie wyświetlony zależy przynajmniej pośrednio również od używanej kieszeni.

Stawiam na brak wsparcia dla tańszych/nietypowych adapterów przez oprogramowanie monitorujące. Adapter jest tylko pośrednikiem, nie ma nic do dysku poza przekazywaniem informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi