Skocz do zawartości
tazos333

Komputer dla programisty - prośba o sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję sprzętu dla programsity .NET. Na początku myślałem, aby zakupić kompa z i7, jednak cenowo to jest zbyt wysoka półka póki co, wiec stawiam na AMD. Jestem naprawdę zainteresowany Bulldozerem, ale jego premiera jest cały czas przesuwana. Powodem czego mój pomysł jest następujący.

Kupić płytę główną pod bulldozera (AM3+) i początkowo jakiś procesor raczej tańszy,

ale stosunkowo wydajny z możliwością podkręcania.

Komputer ten będzie stricte deweloperki, czyli moje wymagania:

- Płynne działanie Visual Studio 2010 + ReSharper

- Możliwość postawienie 2-3 maszyn wirtualnych (SQLSerwer, develperska, IIS)

- Szybka kompilacja kodu!

- w przyszłości rozszerzenie o jakąś grafikę, aby się czasem zrelaksować(np. w oczekiwane Diablo 3)

Moje rozmyślania:

Płyta główna - GA-990FXA-UD5 ~700 zł - bo: AM3+, 4 sloty na ram (możliwa rozbudowa), najnowszy chipset FX990, możliwe 2x SLI CrossFire

Procesor - AMD Phenom II X2 550 BOX Black Edition - ~350zł - bo: Porzebuję czegoś stosunkowo nie drogiego, ponieważ chcę się przesiąść na Bulldozera, natomiast stosunkowo mocnego, aby moje oczekiwania były spełnione. Tutaj mam pytanie jak sprawa się ma z podkręcaniem tego procka i odblokowywaniem rdzeni?

Cooler na procek -nie wiem. Koniecznie mocny i jak da radę to cichy. Powinien dobrze wychłodzić podkręcony procek i nie mieć w przyszłości problemów z Bulldozerem.

RAM - Corsair DDR3 2x 4GB 1866MHz CL9 Vengeance - ~300zł - bo: 4GBto minimum, ale potrzebuje raczej 8GB. Koniecznie taki, aby był dobry pod płytę główną i pozostały jeszcze dwa sloty, na przyszłość na kolejne 8 GB

Dysk Twardy - Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (32MB, Serial ATA III) - ~250zł - bo: skoro mam SataIII, należy wykorzystać, a cena i tak nieduża

Obudowa - potrzebna pomoc.

Zasilacz - coś około 600W(strzelam) - ~250zł - Potrzebny jest, żeby wyciągnął to wszystko w przyszłości z możliwą rozbudową o Bulldozera + jakaś ciekawa grafika.Ew. tańszy i dokupię nowy przy obgradziesprzętu

Grifika - 200zł - na początek coś taniego, bo jako programiście niepotrzebna,

Napędu, myszy, klawiatury, monitora nie potrzebuję

Reasumując wyszło cenowo 700zł(płyta)+ 350zł(procek) + 300zł(ram) + 250zł(dysk) + 250zł(zasilacz) + 200zł(grafika) + 150zł?(obudowa) + 350zł?(cooler)= 2550zł.

Jestem w stanie dać coś około tego.

Bardzo proszę o wskazówki i porady odnośnie sprzętu. Co byście dodali, usunęli, ulepszyli, pogorszyli.

Dzięki wielkie za wszystkie sugestie.

Tazos333 Jerzy Jurek Wicek :P

Edytowane przez tazos333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi