Skocz do zawartości
Pk.Master

Konfiguracja dwoch dysków twardych, pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm

Mam partycje i dokupiłem nowy dysk (drugi), chciałbym aby po jego podłączeniu stał się ostatnim dyskiem (w mojim przypadku dyskiem G:) lecz po podłączeniu staje się drugim dyskiem (podłączony jako slave) w windowsie (dysk d:) zaraz po aktywnej partycji a przed resztą partycji, co mam zrobić aby był tym ostatnim dyskiem w windowsie i wogóle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest w w'95-98 - 1 literka dla aktywnej partycji 1-go dysku, 2 literka dla pierwszej partycji 2-go dysku i tak dalej.

W W2K i XP literki idą po kolei, czyli najpier partycje 1-go dysku i potem pozostałe dla kolejnego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz system? Bo w Xp mozna to zmienic z poziomu ustawień Zarządzania komputerem w narzędziach administracyjnych, a w 98 mozesz zmienic programem Partition Magic (tam chyba jest jakas opcja albo oddzielny program to remapowania wolumenów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj zrobic jedna rzecz...W 98 zawsze sei tak dzieje ze bedzie D ale ..wlasnie raz zapomnialem wlaczyc dysk w Biosie i podpialem go odpalam kompa wchodze do windy i dysk byl widoczny jako ostatni. Nie wiem jakim cudem ale tak bylo. MOzesz sprobowac nic Ci nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest w w'95-98 - 1 literka dla aktywnej partycji 1-go dysku, 2 literka dla pierwszej partycji 2-go dysku i tak dalej.

W W2K i XP literki idą po kolei, czyli najpier partycje 1-go dysku i potem pozostałe dla kolejnego dysku.

No właśnie tak jest w Win 95/98/Me, dosie i konsoli odzyskiwania 2000/XP. W win 2000 i Xp jest inaczej bo w nich mozna litery dysku przydzielać samemu a może w ogóle nie być liter. Podobno win 98 ustawi drugi dysk za pierwszym jeśli się w biosie wyłączy wykrywanie 2 HDD ( teoretycznie powinien sam go wykryć ale u mnie nie wykrywał, w 2000/Xp wykrywa).

Jeżeli na drugim hdd bedą tylko dane to mozna usunąc partycje podstawową i zostawić tytlko rozszerzoną, wtedy ten problem nie bedzie już występ;ował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale masz problem pfff - bardzo ci to przeszkadza ze niejest ostatni ??? .. ehhh ludzie ale wy macie probelmy ...

To moze byc problem dla ludzi ktorzy maja poinstalowane rozne rzeczy na dalszych partycjach badz np. zrobione listy w winampie jush nie beda sie zgadzac. Skoro chce miec tak to niech walczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem taki problem i poradziłem sobie w taki sposób, pod WinME :

- drugi dysk dzielisz na partycje, w tym pierwszą o niewielkim rozmiarze,

- zamiast formatować ją na FAT32, formatujesz ją na NTFS.

Wtedy WinMe widzi wszystkie patycje FAT32 a pomija partycję NTFS. W ten sposób masz najpierw dysk 1, a później 2 i to bez względu na liczbę partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ kombinujecie 8O

w win XP litere dysku zmienia się w panel kontrolny->narzedzia administracyjne->zarzadzanie komputerem->zarządzaniu dyskami

w win 9x i ME (o ile pamiętam) to w menadzerze urząden wchodzilo sie na właściwości dysku i dalo sie przypisac litere, na pewno jest to mozliwe

wiem bo sam uzywam, chwilowo w systemie (XP) mam dyski C i E, dvd mam od zawsze Z a nagrywarke mam N. ile dyskow nie dopne to mi liter nie rusza :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując ;)

1. Jak chce to mu doradźcie a nie pytajcie się po co mu to.

2. Było to już kilka razy, zwłaszcza na forum Oprogramowanie (Szukaj)

3. Generalnie kilka metod (czasem działają czasem nie):

- ustawić by nie wykrywało dysku w biosie

- przeformatować dysk by miał tylko partycję rozszerzoną

- ustawić tak by partycja podstawowa nie była aktywna

- skorzystać z Partition Magic Drive Mapper

- skorzystać z inych programów do mapowania dysków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz system? Bo w Xp mozna to zmienic z poziomu ustawień Zarządzania komputerem w narzędziach administracyjnych, a w 98 mozesz zmienic programem Partition Magic (tam chyba jest jakas opcja albo oddzielny program to remapowania wolumenów)

hmm nad czym tu sie rozwodzic :?: Juz podałem działający sposób, wiem bo sam tego próbowałem, ale jak tam zresztą chcecie... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...