Skocz do zawartości
chreasy

Zestaw do 5200-5500 (bez monitora)

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Zastanawiam się zestawem do 5000-5300-5800 pln bez monitora (monitor jak chcę dokupić to DELL U2410 LCD 24" )

Procesor: Intel Core i7-2600K 3,4 GHz 8MB cache s. 1155 Box

Płyta główna: ASUS P8Z68-V PRO Z68 ATX s.1155

Chłodzenie procka: SilentiumPC Fortis HE1225

Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Grey XMP KHX1600C9D3X2K2/8GX

Karta graficzna: Gigabyte GTX580 1536MB 384Bit PCI-E

Dysk twardy: Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2

Obudowa: Cooler Master HAF 912 Plus RC-912P-KKN1

Zasilacz: Corsair HX650 CMPSU-650HXEU 650W

Nagrywarka: Samsung SH-S223C SATA Black OEM

Monitor: DELL U2410 LCD 24"

Proszę o dobór optymalnych podzespołów :) Czytałem ten artykuł: Zestawy komputerowe na Lipiec 2011 | PurePC.pl

Pytanie tylko czy jest sens dokupywania płyty > Asus SaberTooth P67 R3.0 jeśli aż takim fanatykiem podkręcania nie jestem ?! i czy na dzisiejsze czasy dysk twardy na którym ma być zainstalowany system, chodzi o Dysk SSD: no np. o pojemności 120GB to PODSTAWA. Czy styknie mi taki dysk jaki podałem w zestawie?

Dołączona grafika

Proszę o wszelką pomoc osób które mają to w jednym palcu ;) Wielkie dzięki

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...czy na dzisiejsze czasy dysk twardy na którym ma być zainstalowany system, chodzi o Dysk SSD: no np. o pojemności 120GB to PODSTAWA. Czy styknie mi taki dysk jaki podałem w zestawie

Jeśli chcesz żeby komputer był szybki to nie obejdzie się bez SSD. Twój wybór jest słaby, jak na dzień dzisiejszy nawet bardzo.

W proline wybór SSD jest beznadziejny!

To -> LINK jest to, co powinieneś kupić by być 100% zadowolonym.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo dojdziemy do tego, że do zestawów za 3 tys zł będzie potrzebny zasilacz min. 1000W... Ale do rzeczy, zmień ten zestaw na coś takiego:

Procesor:

Intel Core i5-2500k

755 zł

Płyta główna:

AsRock P67 Extreme4 B3

537 zł

Pamięć RAM:

Goodram 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

207 zł

Wentylator:

Thermaltake Contac 29

110 zł

Dysk twardy:

Crucial M4 64GB

384 zł

Drugi dysk twardy:

Samsung SpinPoint 1TB F3 (HD103SJ)

196 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce GTX 570 DirectCu II

1256 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-222AB

77 zł

Obudowa:

CoolerMaster HAF 922

394 zł

Zasilacz:

Seasonic X-660 660W

547 zł

Razem: 4463 zł

Do i7-2600k dopłacać nie ma najmniejszego sensu, różnica w wydajności między nim a i5-2500k to w grach 2%, co wynika głównie z trochę większego tatkowania i7. Podobnie nie ma sensu dopłacać do lepszych płyt od AsRocka P67 Extreme4 B3, ta płyta spokojnie wystarczy nawet do dużego OC, SLI / Crossfire także obsługuje. Thermaltake Contac 29 będzie najlepszym wyborem jeśli chodzi o chłodzenie na procesor:

Thermaltake Contac 29 :: PCLab.pl

Jest wydajne i przy tym stosunkowo ciche, również bez problemu starczy do podkręcania. Dopłacać do teoretycznie lepszych pamięci tak jak zaproponował to kolega Lysyn nie ma sensu. Poniżej jest test to potwierdzający:

Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K

Jak widać nie ma różnicy między poszczególnymi częstotliwościami, więc po co przepłacać? Podobnie sprawa ma się z GTX 580. Jest ok. 10% wydajniejszy od GTX 570, a kosztuje 500 zł więcej, więc również nie ma większego sensu do niego dopłacać. Z kolei przewiewna i duża obudowa może się przydać, jej wentylatory z pewnością zapewnią bardzo dobrą cyrkulację powietrza i niższe temperatury podzespołów. Zasilacz, który umieściłem w zestawie to Seasonic X-660, o mocy 660W. Rzeczywisty pobór mocy tego zestawu to nie więcej jak 450W, żadne 700 czy 800W tak jak sugerował to kolega Lysyn nie jest tu potrzebne. Z kolei wspomniany Seasonic ma bardzo wysoką sprawność (co potwierdza certyfikat 80+ w wersji Gold) i stosunkowo dużą moc, która może się przydać zarówno do OC, jak i do przyszłej modernizacji. Poza tym w zestawie znajduje się szybki dysk SSD, który znacząco poprawi komfort pracy na komputerze. Zostało 750-1000 zł na monitor. Ceny są z techplanet.pl, jedynie Thermaltake Contac 29 pochodzi z morele.net.

Edytowane przez BlackMachine
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kolega kupuje taki sprzęt to chyba bedzie go podkręcał. Można kupić zasilacz 650W ale mam podobny sprzet i przy extremalnym podkręcaniu (mówię o 2600K na >5 i GTX 580 > 950) taki zasilacz moze nie starczyć. Ten Corsair CMPSU-850AXEU850W ( Camino.pl- Zasilacz ATX 850W Corsair CMPSU-850AXEU podobno jest bardzo dobry.

Zresztą lepszy od podanego wyżej i można go kupić juz za 605 zł.

Tutej jest wątek o tym zasilaczu: Corsair AX 850W vs Antec HCP 850W - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Edytowane przez Lysyn
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A chcesz sie zalozyćze ten 660w zasilacz w zupelnosci wystarczy do mocnego OC grafy i procka i zostanie mu zapas ?

Niedługo dojdziemy do tego, że do zestawów za 3 tys zł będzie potrzebny zasilacz min. 1000W... Ale do rzeczy, zmień ten zestaw na coś takiego:

Procesor:

Intel Core i5-2500k

755 zł

Płyta główna:

AsRock P67 Extreme4 B3

537 zł

Pamięć RAM:

Goodram 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9

207 zł

Wentylator:

Thermaltake Contac 29

110 zł

Dysk twardy:

Crucial M4 64GB

384 zł

Drugi dysk twardy:

Samsung SpinPoint 1TB F3 (HD103SJ)

196 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce GTX 570 DirectCu II

1256 zł

Nagrywarka DVD:

Samsung SH-222AB

77 zł

Obudowa:

CoolerMaster HAF 922

394 zł

Zasilacz:

Seasonic X-660 660W

547 zł

Razem: 4463 zł

Popieram ten zestaw , ewentualnie mozna <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> minimalnie drozszy ram aby mial jakies radiatorki , nie musza byc szybsze bo to nie przyspozy Ci wyższej wydajności.

Grafa sporo tańsza od GTX580 a jest tylko minimalnie od niej wolniejsza , różnicy nie zauważysz w grach , jak by miało przycinac na GTX570 to także będzie przycinac na GTX580.

Zasilacz jak wspomniałem wystarczy z zapasem a do tego jest to jedna z najlepszych konstrukcji jaka jest obecnie dostepna na rynku. Żaden corsair AX nie jest lepszy od tego seasonica bo to jest dokładnie ten sam zasilacz , ale racja że różnica w cenie jest mała bo tylko 60 pln a jest aż o 200w więcej , jak zapragniesz kiedys SLI to starczy do mocnego OC i zostanie zapas ;)

Mozna <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> także chłodzenie Zalman Performa aby wszystko bylo z jednego sklepu.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafa gtx570 lub gtx480, zasilacz xfx core 850w (pojedyncza mocna linia 12v na flakach seasonic i wzglednie tani) dysk ssd crucial m4 64gb, radiator nh-d14, pamięci najtansze goodramy 1600mhz (naprawdę nic wiecej ci nie trzeba zysk na szybszych ramach minimalny a kasy idzie troche zaoszczedzić, radiatorki mozesz smiało olac to ddr3 do predkości 1800mhz praktycznie wcale sie nie grzeją), procek weź 2500k dodatkowy 1mb cache praktycznie nic nie daje a 500zł róznicy, obudowa haf 922 (warto dołozyć te kilka zł a masz obudowę z sporym airflow przy minimalnym hałasie + masz juz wentyle w budzie i nic nie musisz dokupywać

), tradycyjne dyski kupił bym 2 i puscił w ride, płete wez AsRock P67 Extreme4 B3 dobra sprawdzona konstrukcja z z68 i nic szybciej nie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo dojdziemy do tego, że do zestawów za 3 tys zł będzie potrzebny zasilacz min. 1000W...

A chcesz sie zalozyćze ten 660w zasilacz w zupelnosci wystarczy do mocnego OC grafy i procka i zostanie mu zapas ?

E tam moj zestaw ciagnie 620W a jest diablenie podobny do tego co autor chcial kupic

Dokładnie tak jak piszą panowie @BlackMachine, Maciem czy Jojonathan. Po co mi zasilacz mega 1000 W. Od razu sprostuje, że nie jestem fanatykiem pokręcania. może raz na jakiś czas spróbować, pobawić się czy po prostu potestować. Nic więcej :) Naprawdę ;) Zestaw będzie używany do obróbki foto, gry filmy. Więc... taki zasilacz Corsair HX650W czy kupić tego Seasonic X-660 660W ? Nigdy nie kupie karty graf. SLI. Nie kręcą mnie takie potwory. Jak będę chciał mieć high temp. na chacie to pojade sobie do Miami :P A co do płyty jednak stawiacie wszyscy na AsRock P67 Extreme4 B3? Myślałem o wersji Z68, podoba mi sie tam ten bios (UEFI) :) Wiem wiem dziecinada co dla niektórych. ale ja jestem na tym etapie(bios>podkręcanie>laik) :) A taki UEFI byłby pomocny?! Mogę się mylić :) Dlatego podoba mi się ASRock Z68 Extreme4

Test Płyt Głównych LGA 1155 z chipsetem Z68 pod Sandy Bridge | PurePC.pl

Co do obudowy to jednak obudowa Cooler Master HAF 922 Plus a nie 912? Kurcze 922 jakaś taka "mała" jest: Chodzi mi o szerokość :/ Styknie 253 mm z takimi podzespołami jakimi chce kupić?

Wysokość 502 mm

Długość 563 mm

Szerokość 253 mm

haf 912:

Wysokość 480 mm

Długość 230 mm

Szerokość 496 mm

Panowie czapka z głów przed wami. Bardzo dziękuję za czas, rady i pomoc. Fajnie, że JESTEŚCIE. W miare czasu wolnego bede odpisywał i konsultował się z wami w tym wątku. Planuje kompa kupic ok 27 sierpnia :)

Chris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast tego HX'a lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Seasonica M12II 620W , jak nie chcesz tyle wydać na Seasonica X-series to ten m12 także będzie dobry ;) Za x-series przemawia ogromna sprawność i super jakość oraz tryb półpasywny (wentylator przy niskim obciazeniu się nie kręci).

W asrockach p67 takze jest UEFI. Haf 922 jest większy , szerokość 912 to 230mm a 922 253mm , długość 496mm vs 563 a wysokość 480mm vs 502mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długość 23 cm i szerokość 50 ? :lol2:

Sprawdź 1 i 2

Skoro nie planujesz SLI ani CF to bierz P67 Pro3

Jeśli pracujesz na komputerze to 80+ Gold będzie pomocny, bo obniży koszty utrzymania PC. X jest cichutki, ale jeśli na procesorze ma być boxowy cooler to mało sensu bulić 600 zł za cichy zasilacz, który zagłuszą inne komponenty.

Ps. Referencyjny GTX 580 za 1850 zł z pierwszego postu mnie zabił :ploom:

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Referencyjny GTX 580 za 1850 zł z pierwszego postu mnie zabił :ploom:

tzn. ? to poleć coś co Ciebie wzmocni ;)

Która z tych płyt będzie lepsza ?

Asus P8P67 PRO v ASRock P67 Extreme 4

co do obudowy, to jest błąd na proline.pl > Cooler Master HAF RC-912 PLUS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław zamiast długości 496 cm podali 230 mm :/

Czy posiadając ASRock P67 Extreme 4/Extreme 6 czy Asus P8P67 PRO jest sens dokupywania osobnej karty dźwiękowej ? (gry, filmy) Nie jestem audiofilem :) Czy jakość dźwięku jest zadawalająca? Z tego co mi wiadomo siedzi tam zintegrowana 7:1 HD Audio Realtek ALC892. Dzięki za wskazówki

Edytowane przez chreasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio ceny trochę wariują i to co było tańsze jest teraz droższe i vice versa. W większości sklepów tak czy inaczej to AsRock jest tańszy. Jeśli jednak w sklepie, w którym kupuje użytkownik to Asus jest tańszy, to nic nie stoi na przeszkodzie by to właśnie jego wziąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi