amroth Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Witam Czy taki stan kondensatora może powodować m.in. BSODy, które mnie męczą od dłuższego czasu? Obstawiam, że to sprawa sprzętu, gdyż na linuxie również mam problemy (zwiechy, itp.). Jeśli tak to czy można wymienić sam kondensator czy jednak wskazana jest wymiana całego zasilacza? Zasilacz to Fortron FSP350-60HLN. Mam też pytanie co do drugiego zasilacza. Został mi po jakiejś awarii całego komputera parę lat temu. Jako, że jest po awarii i słaby jakościowo to czy wskazana jest próba wymiany kondensatorów? Zasilacz to X-Power MAV-300W P4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Tak to kondensatory powodują bsody u ciebie, wymiana kondensatorów jest konieczna, xpower wyrzuć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Kup jakiegoś taniego Fortona na allegro, szkoda zachodu z wymianą kondensatorów. Tak na marginesie to całkiem nieźle spuchły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 Fortrona dotyczy tylko pierwsze zdjęcie, więc do wymiany miałbym tylko jeden kondensator. Drugie zdjęcie to z tego X-Powera. Wymienię ten jeden i mam nadzieję, że pomoże. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2011 (edytowane) Ah, nie doczytałem, wybacz ;]. Skoro jeden to warto wymienić. Odnośnie tego drugiego zasilacza, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie zakupienie czegoś jakościowo sprawniejszego. Wymieniać stado kondensatorów dla PSU, które już swoje przeżyło to moim zdaniem strata czasu. Edytowane 22 Lipca 2011 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Fortrona dotyczy tylko pierwsze zdjęcie, więc do wymiany miałbym tylko jeden kondensator. Drugie zdjęcie to z tego X-Powera. Wymienię ten jeden i mam nadzieję, że pomoże. :) Wymienić powinno się wszystkie w jednej linii. Jeżeli jeden padł to reszta tez bedzie miec utraconą pojemność. Koszt żaden, tylko pamietaj żeby kupić kondzioły o takiej samej pojemnośći, nie niższym napięciu znamionowym(może być wyższe) i 105C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Już wczoraj zdążyłem wymienić ten jeden, ale na przyszłość będę pamiętał. Po wymianie nie doświadczyłem jeszcze problemów, więc najwyraźniej pomogło. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...