blackbird25 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Witam, zakupilem przed kilkoma dniami dysk Crucial M4 64GB,i mam małą zagwozdkę. Mianowicie do tej pory mialem system postawiony na Raid 0,na 2 dyskach Samsunga F1, przez co oczywiscie w Bosie a propos pierwszych 4 gniazd (na 6 wbudowanych w kontrolerze SATA II) ustawienia były jako RAID a nie AHCI.Poprzez to, gdy chciałem zainstalowac system na jednym z pierwszych portów, jednoczesnie przy usatiownym raidzie 0, instalator Windows'a 7 nie widzimi mi Cruciala. Gdy wyłączę RAID i dyski są odzielnie, to dysk SSD jest widoczny. Myslalem że jesli podepne Cruciala na gnieździe 5 lub 6, to rozwiąże to moje wszystkie problemy, ale teraz znowu, gdy ustawiam samsungi w RAID 0, to na liscie dostepnych dysków pokazuje mi, ze Crucial pracuje w trybie 1,5G czyli SATA I a nie II. Po sprawdzeniu, okazalo sie ze niezaleznie na ktorym gniezdzie bym nie podpial SSD pokazuje mi 1,5 GB (po wejsciu w ustawinia RAID), a zwykle samsungi poprawnie wykrywa jako 3GB. Czy ktos mial podobny problem, co robie zle ? (całość stoi na płycie GIGABYTE'a GA-MA790XT-UD4P i Phenomie X4 955 BE) Edytowane 23 Lipca 2011 przez blackbird25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Po pierwsze tym że pokazuje że jest Sata I to się nie przejmuj, najpewniej błędne wskazanie które łatwo zweryfikować testem w np ATTO. Po drugie kiedy kontroler jest ustawiony w trybie RAID to automatycznie jest włączony AHCI - "raid" jest tak jakby rozwinięciem trybu "ahci". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbird25 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Po pierwsze tym że pokazuje że jest Sata I to się nie przejmuj, najpewniej błędne wskazanie które łatwo zweryfikować testem w np ATTO. Po drugie kiedy kontroler jest ustawiony w trybie RAID to automatycznie jest włączony AHCI - "raid" jest tak jakby rozwinięciem trybu "ahci". Uspokoiłeś mnie troche, prosze napisz jeszcze, czy poniższe wyniki są na akceptowalnym poziomie dla Cruciala na SATA II (?) Tak czy inaczej nurtuje mnie dlaczego dysk nie chce byc widoczny przez instalatora Windows 7, gdy podpinam go do ktoregokolwiek z pierwszych 4 portów, w momencie gdy właczony jest tryb RAID w biosie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2011 Wyniki są całkowicie normalne. Co do widzialności dysku, próbowałeś podać podczas instalacji najnowsze sterowniki AHCI? A tak na przyszłość, jest już podklejony wątek o SSD, nie ma potrzeby mnożyć takich samych tematów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbird25 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Wyniki są całkowicie normalne. Co do widzialności dysku, próbowałeś podać podczas instalacji najnowsze sterowniki AHCI? Zrobiłem tak jak radziłeś, "podpiąłem" mu najnowsze sterowniki ze strony producenta mojej płyty (Gigabyte), i wszystko nagle zaczęło być widoczne dla instalacji, ale teraz mam nastepny dylemat, jak podmienić z powrotem sterowniki ahci od AMD na te domyślne w Windows 7 od Microsoftu (z racji rzekomego braku obsługi funkcji Trim przez sterownik AMD) ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makatiel Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 czy poniższe wyniki są na akceptowalnym poziomie dla Cruciala na SATA II (?) Wrzucam dla porównania moje testy Cruciala C300 64GB, RAID 0 SATAIII: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 A co twoje wyniki maja do tematu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 ...jak podmienić z powrotem sterowniki ahci od AMD na te domyślne w Windows 7 od Microsoftu (z racji rzekomego braku obsługi funkcji Trim przez sterownik AMD) Z tego co wiem od sterowników z listopada zeszłego roku, wszystkie sterowniki AMD AHCI wspierają Trim. I pobieraj sterowniki ze strony producenta chipsetu a nie producenta płyty. Najnowsze są 11.7 z 27 lipca! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...