Najrad Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Witam. Jako, że to mój pierwszy post na forum, chciałbym pokłonić się wszystkim bogom i adminom, a także skłonić głowę przed wszystkimi forumowiczami. Od 20 lat użytkuje komputery PC, a od 15 sam je sobie składam z wypatrzonych podzespołów, ale taka rzecz przydarzyła mi się pierwszy raz i szczerze mówiąc "zawiesiłem się" na tym kompletnie. Problem: Kupiłem Asusa P8Z68VPro, procesor i7 2600k, z braku w sklepie 16GB RAM pożyczono mi jakie takie DDR3 ( byle uruchomić kompa i zainstalować system ) i przystąpiłem do składania. Na początek złożyłem zestaw na stole, bez wkładania do obudowy, podłączyłem kable od zasilania ( procesora też) włożyłem jeszcze GTX285 i odpalam..... zapaliły się diody "power", "reset" i "CPU LED" komp wystartował i nic.... monitor ciemny, brak piknięcia BIOS-u, wiatrak procka pracuje i nic się nie dzieje. Następną próbę podjąłem bez GTX 285 ( płyta ma zintegrowaną VGA) i wynik jak poprzednio, wiatraki pracują brak piknięcia z BIOS-u, ciemny montor. Pozbawiłem płytę RAM-ów ( puste wszystkie 4 sloty) i włączyłem.... ( powinien pikać) znów cisza, wiatrak się kręci, diody led świecą jak poprzednio, brak alarmu z biosu o braku RAMów. Odwróciłem złączkę osadzającą głośniczek w płycie ( bo jakbym podłączył źle za pierwszym razem to wolałem się upewnić) i start. Efekt identyczny. Pomyślałem że dostał mi się uszkodzony egzemplarz mobo. Po konsultacjach ze sklepem i ich serwisem, spakowałem płytę i wysłałem kurierem do wymiany. Ale życie bez kompa przez kilka dni trudniejsze jest niż myślałem. Po kilku godzinkach używania kompa żony, przypomniałem sobie, że gdzieś stoi nie używany kompik z na Asusie P4P800 Deluxe który poskładałem dawno temu synowi do serfowania i kontaktu z uczelnią, żeby nie targał laptopa jak przyjeżdża do domu. Przyniosłem owego staruszka i podpiąłem na zwolniony stanowisku. I wystąpił ten sam problem co z P8Z68... komp startuje, wiatraki się kręcą i cisza, ciemny montor i brak piknięcia z BIOSu. Zaniemówiłem. Jeszcze przeleciałem się po wszystkich pokojach w domu, próbując podłączyć go do wszelakich napotkanych gniazdek ( gdyby coś z prądem było nie halo na moim stanowisku) i nic, wszędzie to samo. Wyjąłem kartę grafiki i włożyłem na powrót. No i komp ruszył. Teraz jestem w 70% pewien, że diagnoza z serwisu będzie taka, że płyta P8Z68 jest sprawna i wróci do mnie we wtorek. TYLKO CO MAM ZROBIĆ ABY URUCHOMIĆ TEN ZESTAW? To komp do pracy zarobkowej ( obróbka AVCHD) i nie mogę sobie pozwolić na długi przestój. Proszę o porady i sugestie. Sorki za przydługi post, ale chciałem opisać wszystko dokładnie by uniknąć porad typu "dopiąłeś zasilanie procesora" itp Będę wdzięczny, za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Masz pod ręką jakiś inny, markowy zasilacz, by ewentualnie wykluczyć (bądź potwierdzić) jego usterkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Zapaliła się dioda "reset"? Nie znam znaczenia tej diody ale na rozum, taka dioda nie powinna się palić przy normalnej pracy komputera. Zrób clear cmos biosu zworką. Sprawdź czy ta zworka jest w odpowiedniej pozycji. Ram masz w jednej kości czy dwóch? Sprawdź na pojedynczej kości ram. Pamięci na tej platformie trzeba obsadzać zgodnie z instrukcją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najrad Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 (edytowane) Zapaliła się dioda "reset"? Nie znam znaczenia tej diody ale na rozum, taka dioda nie powinna się palić przy normalnej pracy komputera. Zrób clear cmos biosu zworką. Sprawdź czy ta zworka jest w odpowiedniej pozycji. Ram masz w jednej kości czy dwóch? Sprawdź na pojedynczej kości ram. Pamięci na tej platformie trzeba obsadzać zgodnie z instrukcją. Wydaje mi się, że problem nie w RAMACH bo BIOS nie pika nawet wtedy gdy żaden bank nie jest obsadzony - a przecież powinien alarmować kilkukrotnym pikaniem Próbowałem z dwoma kościami w różnych bankach i z jedną po kolei w każdym, a na koniec bez RAMów. Problem zasilacza jest prawdopodobny - sprawdzę jak płyta do mnie wróci choć używałem go z poprzednią płytą P5Qpro+Q9550+GTX285+4 HDD i nigdy nie było żadnych problemów. Zastanawia mnie natomiast dlaczego ten stary komp miał podobne objawy - tam jest inny zasilacz. Clear Cmos robiłem i nie pomogło. Diody Led - a raczej podświetlane nimi przyciski na płycie "reset" i "power" powinny się palić bo po ich nacisnięciu - w zasadzie po naciśnięciu i przytrzymaniu diody przycisku "power" , komp się wyłącza. Reset mogę naciskać, ale w związku z tym że monitory są ciemne to nie wiem czy się resetuje. NIE WIEM CZY POWINNA SIĘ PALIĆ dioda "CPU LED" - czy to znaczy że z prockiem jest OK - czy wręcz przeciwnie? Pali się na czerwono, a dla mnie ten kolor jest raczej alarmowy :) To nowa płyta i nowy chipset więc nie za wiele jest w necie opisów co jest OK a co nie. Niestety instrukcję odesłałem wraz z płytą do serwisu. Znalazłem naYT filmik gdzie widać jak dioda procesora zapala się i w momencie jak ( tak myślę) nastąpi poprawny start kompa gaśnie i zapala się dioda "Memory OK" również gaśnie a natępnie ładuje się UEFI Bios. U mnie dioda procka świeci cały czas. Edytowane 24 Lipca 2011 przez Najrad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2011 Wydaje mi się, że nie powinna się ciągle palić. W instrukcji do twojej płyty jest napisane, że jeśli ciągle się pali to oznacza, że sygnalizuje błąd [ze strony asusa, możesz sobie ją ściągnąć]. Ja mam model P8P67 i jedyna dioda jaka się świeci ciągle, to ta z informacją, że płyta jest podłączona do prądu. a przynajmniej tak mi się wydaje. No i świeci się na zielono. Wydaje się, że to chyba problem z prockiem albo może z jego podłączeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...