Skocz do zawartości
Vincent1982

Platforma AM3+ (gry)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po długim przemyśleniu, zdecydowałem się na przejście z platformy C2D na AMD. Chcę zbudować coś, co posłuży mi nieco dłużej, niż podstawki Intelowskie - co za tym idzie, podstawa musi być solidna.

Przed premiera Buldożerów zdecydowałem się na taki zestaw:

Procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ 399 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-990FXA-UD3 /990FX, AM3+/ 499 zł

Wentylator: Xigmatek Gaia SD1283 99 zł

Pamięć RAM: GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 120 zł

Karta graficzna: MSI GeForce GTX 560 TwinFrozr II/OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI 730 zł

Obudowa: SilentiumPC Gladius 800 Pure Black (bez zasilacza) 239 zł

Zasilacz: XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU 259 zł

Suma: 2345zł brutto

Co sądzicie o takim zestawie? Jakieś uwagi co do płyty głównej, zasilacza, karty graficznej?

Uprzejmie proszę o powstrzymanie się od wypowiedzi, że Intelowska platforma jest szybsza. Wolę bardziej przyszłościowe rozwiązania, gdzie wymiana procka nie wymusi wymiany płyty głównej.

Liczę na szczere opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiele drożej od tego Gigabyte możesz kupić dobra płytę 1155 np. P67 Extreme4, a taniej całkiem niezłą P67 Pro3. Jak na razie prawie nic nie wiadomo na temat wydajności i daty premiery Zambezi. Według plotek dotyczących cen nie będzie przynajmniej na początku zbyt tanio. I nie zapominaj o tym, że nie wykorzystasz więcej niż 4 rdzeni w większości gier.

Ten XFX wystarczy. Ewentualnie Seasonic S12II/M12II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nastawiaj się na wymianę cpu bez zmiany mobo. Kup to co najbardziej wydajne, na co Cię stać.

Twoja evga nforce 650i dawała też możliwości upgrade od c2d E4400. Dlaczego tego nie robiłeś? Najpierw skok wydajności wydaje się za mały, później wymiana wydaje się nie opłacalna. Jeśli zdecydujesz się na amd to oczywiście trzeba brać płytę gotową na am3+. Wydawać teraz jednak na płytę pod am3+ 500zł to szaleństwo. Masz tyle kasy na mobo+cpu to bierz http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga1155-pciedzwglansataraidddr3,19075.html + 2500k. Masz wydajność już dziś. Decydujesz się amd i buldożera, bierz płytę am3+ w okolicach 300zł i Phenoma II x2. Albo się odblokuje i będziesz miał x4 albo wymienisz na buldożera jak tylko się pojawią.

Mając 900zł a na cpu + mobo nie ma co czekać. Dokładać 200zł i brać 2500k. Nie ma żadnej pewności, że buldożer po oc dogoni 2500k @ 4,5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rdzeni w grach - zgoda. Procek jednak będzie wykorzystywany również do zadań, gdzie ilość rdzeni ma znaczenie.

Początkowo również najarałem się na kompatybilność Intela, ale bardzo dużo ludzi pisze, że może być z tym problem. Co jak co, ale AMD ma na tym polu większe doświadczenie.

Bulldozera nie kupię w dniu premiery. Wymiana procka byłaby gdzieś za rok.

Wiadomo, że przy platformie Intel i5 2500K wystarczy spokojnie na dwa najbliższe lata.

EDIT:

Obecnie mojego poczciwego C2D E4400 mam mocno podkręconego. Jednakże mocy i tak brakuje. Nie mówię tylko o grach.

Może rzeczywiście zweryfikuję zestaw....

Edytowane przez Vincent1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II Quad Core X4 955 AM3 BOX

Gigabyte GA-970A-UD3 AMD 970 Socket AM3+ (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)

A-Data DDR3 4GB 1333MHz CL9

Gigabyte ATI Radeon HD6950 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver.OC)

Zalman CNPS10X Performa

SeaSonic S12II-520 520W

Aerocool PGS Strike-X czarna

2310.00 zł techplanet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi