xardas228 Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Witam. Kolega jest posiadaczem takiego zestawu Asrock 775Twins-HDTV R.2.0 1GB+512MB DDR1 zintegrowana karta graficzna Pentium D 920 Fortron 400W HLN Na płycie głównej jest napuchnięty 1 ( największy ) kondensator Do tego niedawno padła na niej Gigabyte X1600 Pro ( karta nigdy się nie przegrzewała a po tym jak zaczęło się z nią coś dziać sprawdziłem "łapą" i była gorąca ) Mam dostać do tego zestawu MSI 8600GT Poproszę o dwie wersje upgrade Pierwsza : zakładając że 8600GT będzie działało Druga: zakładając że 8600GT nie będzie działało PS. Tak wiem że inwestowanie w tą podstawkę i generalnie w "taki" sprzęt jest nieopłacalne, ale kolega musi mieć kompa na przeczekanie. Z tego co wiem chciałby pograć na nim w 2 gry: Divine Soul ( jakieś MMO ) i Disciples III, choćby na min płynnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 25 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2011 Płyta jest w stanie odpalić conroe więc nie jest najgorzej, 8600 powinien działać bez problemu. Ten spuchnięty kondensator wymienić trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 8600 powinien działać bez problemu Wydaje mi się, że koledze chodziło o coś innego - czy karta będzie sprawna or so. Wracając do najważniejszego: Kondensator jak najbardziej do wymiany. Procesor? Przesiadka na dowolny model z rodziny Core 2 Duo lub bazowane na ich architekturze Pentiumy Dual Core da bardzo zauważalny (a np. wręcz niebotyczny w SuperPI, ale kto by się przejmował benchami :P) przyrost wydajności, wszak Pentium D 920 to Netburst i przerobiony Prescott serwowany razy dwa*. Warto by się zastanowić - 2/4/6MB cache L2? 65/45nm? Można też na siłę szukać nawet czegoś czterordzeniowego w tej cenie :). *o cholera, brzmię jak 'marketer', dobrze, że nie mówię o najnowszym sprzęcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xardas228 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Dwa pytanka: 1. Wie ktoś gdzie w Łodzi i za ile wymieniają kondensatory ? 2. Czy ten "popsuty" kondensator był w stanie upalić poprzednią grafikę, i czy mogę bez strachu wsadzić 8600GT żeby sprawdzić czy działa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 Wydaje mi się, że koledze chodziło o coś innego - czy karta będzie sprawna or so. Wracając do najważniejszego: Kondensator jak najbardziej do wymiany. Procesor? Przesiadka na dowolny model z rodziny Core 2 Duo lub bazowane na ich architekturze Pentiumy Dual Core da bardzo zauważalny (a np. wręcz niebotyczny w SuperPI, ale kto by się przejmował benchami :P) przyrost wydajności, wszak Pentium D 920 to Netburst i przerobiony Prescott serwowany razy dwa*. Warto by się zastanowić - 2/4/6MB cache L2? 65/45nm? Można też na siłę szukać nawet czegoś czterordzeniowego w tej cenie :). *o cholera, brzmię jak 'marketer', dobrze, że nie mówię o najnowszym sprzęcie ;) Kolego tylko 65nm i tylko dwurdzeniówki, nie wprowadzajmy w błąd najlepiej, by było kupić e6600 i podkręcić nieco. B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...