Margal Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2011 WinXPHE HP530 Dobra, teraz mam wreszcie pogląd na całokształt problemu, o którym pisałem jakiś czas temu. Rzecz w tym, że co jakiś czas, mimo, że modem jest podłączony (Neostrada, SpeedTouch) komputer traktuje go jakby był odłączony. Może to się stać i podczas używania internetu, może też i od razu to się stać po włączeniu komputera. Może też pojawić się dymek, że "Twój nowy sprzęt nie został zainstalowany poprawnie", ale klikanie w ten dymek nic nie daje. Jak w takim wypadku wyjąć myszkę z drugiego portu USB i włożyć ją ponownie, to może ona też nie działać. W takim wypadku na mur-beton podczas wyłączania komputera zawiesi się on na etapie "Trwa zamykanie systemu Windows..." i trzeba trzymać przycisk na obudowie te kilka sekund. Jeśli natychmiast potem włączyć komputer ponownie, to sprawa modemu się nie naprawi, a co więcej, niekiedy nie pokażą się wszystkie ikonki na pasku powiadomień lub może nie rozpoznawać niektórych innych sprzętów (np czasem nie rozpoznaje wbudowanych głośników i twierdzi, że brak urządzeń audio). Natomiast jeśli odczekać kilka godzin/dzień/dwa, to zacznie na powrót działać normalnie. Na koniec, jeśli zaraz po wyłączeniu komputera przez trzymanie przycisku na obudowie, bo się zawiesił, uruchomić go ponownie ale przez Ubuntu, to internet też nie działa,bo wg UbuDSL nie można zsynchronizować modemu. Zrobienie tego, co radzono (spróbować na innym komputerze ten sam modem) będę mógł za kilka dni, napiszę jaki rezultat, jak to zrobię. W związku z tymi objawami (nie działanie internetu zarówno na windowsie, jak i ubuntu) wydaje mi się, że to coś sprzętowego raczej - czy mam słuszność? W takim razie czy lepiej do serwisu, czy kupić nowy komputer? Z góry dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Modemy usb są najtańszym i też często problematycznym rozwiazaniem. Gdybyś zainwestował w jakiś router, ewentualnie z wi-fi - życie byś sobie ułatwił. Wysłano z HTC Desire z użyciem Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...