yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Mam OGROMNY problem. Dzis kupilem zestaw do chlodzenia north bridge zalmana i przykleilem go na south bridge. Zrobilem tez wczesniej dwa swoje radiatorki (pociolem jakis stary) i zeszlifowalem im spody. Resztki kleju z zestawu zalmana wykorzystalem na to zeby przykleic te dwa radiatorki. Jeden ze zrobionych wlasnorecznie przykleilem na chip winbonda a drugi w sumie nie wiem na co. Te chipy najbardziej sie grzaly wiec postanowilem przykleic radiatorki. Wszystko bylo ok, wlaczylem komputer i dzialal ponad 2 godziny bez zarzutu. Nagle Winbond hardware doctor zaczal szalec pokazujac mi napiecia wziete chyba z D.UP.Y (przepraszam za wyrazenie ;)). Nie wiem czy to w ogole mozliwe zeby komputer dzialal przy takich napieciach wiec mysle, ze to jakas sciema. Chyba cos spie.przylem przy mocowaniu tych radiatorkow bo inny zasilacz ma takie same jaja. Na szczescie dyski i cdromy trzyma moj drugi zasilacz. Teraz pytanie: CO ZROBIC? Ktore radiatory odklejac i jak? One nie dadza sie nawet ruszyc a pozatym bardzo mi ich szkoda. Podejrzewam, ze to wina tego chipu winbonda.. chyba cos zwarlem :( Mozecie mi pomoc? Tutaj zdjecia moich radiatorkow: Winbond: wlozylem tam troche papieru zeby moze cos odizolowac.. nawet na chwile napiecia sie poprawialy (12v@ 11,5) jak mieszlem tam papierem ;) pozostale dwa radiatorki: a oto screen z winbond hw doctor: PROSZE O POMOC !:( Wlasnie pisze ten post na swoim komputerze i mam swiadomosc, ze w kazdej chwili moze cos je.bnac :( P.S. Napiecie +12v schodzi mi nawet do 0,49v !:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Ale system jest w 100% stabilny??? Prawde mówiąc wątpie żeby te napięcia były prawdziwe. Spróbuj wejść do biosu i tam sprawdzić napięcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Czy ten klej jest elektroprzewodzacy ? Moze poprostu splynal na nozki Winbonda i robi zwarcia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 wlasnie przed chwila wylaczyl mi sie komp:( napiecia w biosie sa identyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Mi sie wydaje ze jakies zwarcie nastąpiło :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Albo jakaś ściema albo nie wiem. A może coś się papierki poprzepalały :) i faktycznie gdzieś zwarcie jest? No ale skoro wszystko chodzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Jeden ze zrobionych wlasnorecznie przykleilem na chip winbonda a drugi w sumie nie wiem na co. :D :D :D To zdanie jest superanckie :D :D :D Pozdrooffka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 @yabolek zdejmij i wyczysc dokladnie chip winbond,najlepiej kontaktem.jak juz reed napisal na 100% zwarles nozki winbonda i stad te dziwne wyniki a tak btw to na winbondzie radiator jest zbedny,sugerowalbym obkleic mosfety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Klej ktorego uzylem to dwuskladnikowy klej zalmana dostarczony z radiatorem ZM-NB32J. Mialem przed chwila serie restartow. Poruszalem troche tymi radiatorkami (nie chca drgnac!) ale teraz juz sie nie restartuje. Jak zdjac ten radiator skoro trzyma sie jak skala??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 moze wloz plyte do zamrazalnika i poczekaj z 1h i powinny poscic..........chociaz jedenemu z forumowiczow na gf2 radiatorek nie chcial poscic i musial grafe w zamrazalniku 3h kisic :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 no chyba plyty do zamrazarki nie wsadzisz :| musisz to jakos tak podwarzyc jakbys z kart graficznej zrywal ale nie ciagnij w gore tylko tak jakbys srobke odkrecal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 <span style="color:red;">[ciach!]</span>A MAC JA <span style="color:red;">[ciach!]</span>LE <span style="color:red;">[ciach!]</span>AAAAAAAAAAA z racji tego ze caly czas komputer mi sie restartowal postanowilem poruszac lekko tym radiatorkiem.. po 10 minutach ruszania radiator zaczal sie delikatnie przesuwac wiec sie ucieszylem i zaczolem dalej ruszac... tym sposobem oderwalem radiator.. razem z chipem winbonda... w tym momencie moja plyta glowna poszla sie JE.BA.C !!!! Nie da sie tego jakos dolutowac, prawda :( <span style="color:red;">[ciach!]</span>a mac :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 a dlaczego nie włożyłeś tej mobo do lodówki jak CI sugerowali??? :? ale mobo szkoda :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 nie bylem w stanie tego przeczytac :( wlasnie zalozylem nowy topic na sprzecie.. prosze doradzcie mi co mam kupic bo PANICZNIE potrzebuje komputera (projekty i zaliczenia na studiach). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 no ale dzial to nie jest tak zle ? tz moglo byc gorzej ...gon do elektronika jutro stawiaj flaszke powiec ze ma byc nie do pozania i moze sie uda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grow Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 IMHO jest szansa ze sie to da zlutowac popytaj kogos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yabolek Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Moze wiecie gdzie w Wawie ktos by sie podjal takiej roboty? Nie mam tu zbytnich znajomosci bo studiuje tu dopiero od roku :( Smieszne jest to ze nawet teraz ten chip nie chce sie odkleic nawet jak tne klej skalpelem.. Zalman robi zbyt porzadne kleje :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roth Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 Spok nie wszystko stracone. Zobacz na takiej samej plycie jaka jest ta kosc(oznaczenie,model). Jedziesz na gielde komputerowa i szukasz uszkodzonych plyt poserwisowych. (w Krakowie sa) Znajdujesz interesujacy egzemplarz z takim samym ukladem i kupujesz (15-20 zeta). Idziesz z tym do znajomego z lutownica ktory dobrze lutuje (lub ostatecznie do serwisu) i za 50 zeta masz zrobione. A na nastepny raz to nie rob nic czeo nie jestes pewny i sluchaj rad starszych 8O :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 spróbój iść na giełde elektorniczną w przejsciu podziemnym koło GUS-u, tam są sklepy z eletroniką, może któryś z gości tam pracujących Ci pomoże. Przynajmniej wyglądają na takich co sie na takich rzeczach znają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 A tak offtopicowo to co studiujesz bo ja też jestem koniec pierwszego roczku, na informie (PW) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 spróbój iść na giełde elektorniczną w przejsciu podziemnym koło GUS-u, tam są sklepy z eletroniką, może któryś z gości tam pracujących Ci pomoże. Przynajmniej wyglądają na takich co sie na takich rzeczach znająniestety moze tylko wygladaja i robia wrazenie :P pozory myla OT: ja jestem na pierwszym roku SiMR (PW) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...