Skocz do zawartości
yabolek

POMOCY! Przykleilem radiatory i szaleja mi napiecia !POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam OGROMNY problem.

Dzis kupilem zestaw do chlodzenia north bridge zalmana i przykleilem go na south bridge. Zrobilem tez wczesniej dwa swoje radiatorki (pociolem jakis stary) i zeszlifowalem im spody. Resztki kleju z zestawu zalmana wykorzystalem na to zeby przykleic te dwa radiatorki. Jeden ze zrobionych wlasnorecznie przykleilem na chip winbonda a drugi w sumie nie wiem na co. Te chipy najbardziej sie grzaly wiec postanowilem przykleic radiatorki.

Wszystko bylo ok, wlaczylem komputer i dzialal ponad 2 godziny bez zarzutu. Nagle Winbond hardware doctor zaczal szalec pokazujac mi napiecia wziete chyba z D.UP.Y (przepraszam za wyrazenie ;)). Nie wiem czy to w ogole mozliwe zeby komputer dzialal przy takich napieciach wiec mysle, ze to jakas sciema.

Chyba cos spie.przylem przy mocowaniu tych radiatorkow bo inny zasilacz ma takie same jaja. Na szczescie dyski i cdromy trzyma moj drugi zasilacz.

Teraz pytanie: CO ZROBIC?

Ktore radiatory odklejac i jak? One nie dadza sie nawet ruszyc a pozatym bardzo mi ich szkoda. Podejrzewam, ze to wina tego chipu winbonda.. chyba cos zwarlem :(

Mozecie mi pomoc?

Tutaj zdjecia moich radiatorkow:

Winbond:

Dołączona grafika

wlozylem tam troche papieru zeby moze cos odizolowac.. nawet na chwile napiecia sie poprawialy (12v@ 11,5) jak mieszlem tam papierem ;)

pozostale dwa radiatorki:

Dołączona grafika

a oto screen z winbond hw doctor:

Dołączona grafika

PROSZE O POMOC !:(

Wlasnie pisze ten post na swoim komputerze i mam swiadomosc, ze w kazdej chwili moze cos je.bnac :(

P.S. Napiecie +12v schodzi mi nawet do 0,49v !:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yabolek

zdejmij i wyczysc dokladnie chip winbond,najlepiej kontaktem.jak juz reed napisal na 100% zwarles nozki winbonda i stad te dziwne wyniki a tak btw to na winbondzie radiator jest zbedny,sugerowalbym obkleic mosfety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klej ktorego uzylem to dwuskladnikowy klej zalmana dostarczony z radiatorem ZM-NB32J.

Mialem przed chwila serie restartow. Poruszalem troche tymi radiatorkami (nie chca drgnac!) ale teraz juz sie nie restartuje.

Jak zdjac ten radiator skoro trzyma sie jak skala???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>A MAC JA <span style="color:red;">[ciach!]</span>LE <span style="color:red;">[ciach!]</span>AAAAAAAAAAA

z racji tego ze caly czas komputer mi sie restartowal postanowilem poruszac lekko tym radiatorkiem.. po 10 minutach ruszania radiator zaczal sie delikatnie przesuwac wiec sie ucieszylem i zaczolem dalej ruszac...

tym sposobem oderwalem radiator.. razem z chipem winbonda...

w tym momencie moja plyta glowna poszla sie JE.BA.C !!!!

Nie da sie tego jakos dolutowac, prawda :(

<span style="color:red;">[ciach!]</span>a mac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wiecie gdzie w Wawie ktos by sie podjal takiej roboty?

Nie mam tu zbytnich znajomosci bo studiuje tu dopiero od roku :(

Smieszne jest to ze nawet teraz ten chip nie chce sie odkleic nawet jak tne klej skalpelem..

Zalman robi zbyt porzadne kleje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spok nie wszystko stracone. Zobacz na takiej samej plycie jaka jest ta kosc(oznaczenie,model). Jedziesz na gielde komputerowa i szukasz uszkodzonych plyt poserwisowych. (w Krakowie sa) Znajdujesz interesujacy egzemplarz z takim samym ukladem i kupujesz (15-20 zeta). Idziesz z tym do znajomego z lutownica ktory dobrze lutuje (lub ostatecznie do serwisu) i za 50 zeta masz zrobione. A na nastepny raz to nie rob nic czeo nie jestes pewny i sluchaj rad starszych 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbój iść na giełde elektorniczną w przejsciu podziemnym koło GUS-u, tam są sklepy z eletroniką, może któryś z gości tam pracujących Ci pomoże. Przynajmniej wyglądają na takich co sie na takich rzeczach znają

niestety moze tylko wygladaja i robia wrazenie :P

pozory myla

OT: ja jestem na pierwszym roku SiMR (PW)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...