Skocz do zawartości
Gość G.r.a.h.a.m.o.w.ski

Ilosc detali, rozdzielczosc a artefakty.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.r.a.h.a.m.o.w.ski

Witam

Czy spotkaliscie sie moze z sytuacja ze po zwiekszeniu detali, rozdzielczosci itp w grach zamiast spadku fps pojawily sie artefakty?

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, n.i.e.r.a.z.z.b.a.n.o.w.a.n.y

Powiedzmy sytuacja gdy testowałem min stabilne napięcie dla taktów. Smarki łykały przez 1h niższą wartość niż Furmark przez 15 minut. Pewnie coś z obciążaniem GPU i shaderów.

Arty zawsze będą mi się kojarzyły wpierw z przekręconymi pamięciami, sterownikami, temperaturą i na samym końcu ze stabilnością taktów GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość G.r.a.h.a.m.o.w.ski

Przyklad:

Detale na MAX ale res na 1280x720 = zero artefaktow

Detale na MAX res 1920x1200 = pewne artefakty

A moze brakuje mocy na GPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość G.r.a.h.a.m.o.w.ski

We wszystkim czy tylko konkretny tytuł? Sprawdzone na 3 wersjach sterów? Monitorowane obciążenie i temp GPU?

Generalnie problem wystepuje w przykladowo Duke Nukem. Modern warfare 2.

Uzywam GPUz do monitorowania. Musze wczytac sie w logi.

I przypominam. Wystepuje jedynie przy najwyzszych rozdzialkach.

Karta graficzna z opisu.

Teraz puscilem modern warfare 1 na 1920 na 1200 i max detale oprocz AA. tego nigdy nie wlaczam. zero artow (odpukac)

mysle ze problem lezy rzeczywiscie w obciazeniu GPU albo memkow. zamiast sie wysypac to dziala ale pojawiaja sie arty.

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta uwalona lub przekręcona, w zadnej obslugwanej rozdzielczosci i w jakichkolwiek detalach nie powinno byc artefaktów. Gra może ciąć, zamulać(niski fps) ale artefaktów ma nie być.

PS: kartę masz waćpan jedną z bardziej awaryjnych, dużo się tego lutuje i dużo na allegeo w kategorii 'uszkodzone' się pojawia.

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nie jest tak że w raz ze wzrostem rozdziałki rośnie ilość używanej pamięci ? pewno dlatego arty były, jak rdzeń za mocno kręcony to zwisy są raczej, a z OC nigdy nie wiadomo, w pięciu grach będzie lux a w szóstej widać tylko kwadraciki :wink: ja też zweryfikowałem zwój sprzęt pod kątem OC jak pykałem w Krajzisa, zegary ostro w dół :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi