Skocz do zawartości
tomek8800

mobo + proc + ram + grafika + zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, po spaleniu laptopa trzeba kupić dobrą paczkę.

wymagania:

-procek około 2x3.0, wiadomo im więcej tym lepiej. myślałem o i3 540 albo i3 2100. no chyba że warto uderzyć w i5 z najniższej półki choć to zwiększy koszt zestawu.

-płyta - w miarę tania co by ceny zestawu nie ciągnąć w górę, nie wiem czy pchac się w podstawkę 1155 czy 1156 czy może 775. czy uderzyć w płytę z i3 i zintegrowana grafika czy może płyta z soketem 775 i jakaś grafika.

-ram - 4 GB w jednej kosci + w przyszłości druga kość. więc myślę że wystarczą dwa sloty na płycie (czyli tańsza płyta)

-zasilacz z dużym cichym wiatrakiem, ile W?

-jakaś obudowa, czy lepszym rozwiązaniem będzie mATX czy normalna?

-dysku nie trzeba mam 2x1TB sata2 (więć raczej na płycie saty 3 nie musi być ale może)

-fajnie by było jakby w przyszłości można ten zestaw modernizować

Z ceną fajnie było by się zmieścić tak do 700-900zł

zestaw ogólnie do wszystkiego, gram bardzoooo sporadycznie więc nie stawiam na grafikę. choć z drugiej strony PhotoShop i grafika to u mnie bardzo często występuje

Edytowane przez tomek8800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takim budżetem to nie ma co iść w Intela, zostaje AMD z AM3/AM3+.

CPU: AMD Athlon II X3 455 AM3 BOX 254zł

Mobo: Asrock 880GMH/U3S3 296zł

RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 106zł

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 139zł

Zasilacz: Tutaj może ktoś inny się wypowie, choć myślę, że wystarczyłby XFX Core 450W za 193zł

ceny z techplanet.pl

Razem daje to 988zł.

Edytowane przez VenT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozum, płyta główna to wydatek minimum 300zł (H67), procesor to kolejne 400zł jak nie więcej, zostaje 200zł, ram koło 100zł, a gdzie reszta - zasilacz i obudowa ? Zwiększ budżet to wyskrobie się coś na pewno. W sumie na upartego da się coś złożyć z Intelem:

CPU: Intel :: G840 2.80GHz 3MB BOX 280zł

Mobo: ASRock :: H67M 261zł

Ram: GoodRam :: 4096MB 1333MHz CL9 91zł

Zasilacz: Fortron :: 400W FSP400-60APN 159zł

Razem 791zł. Zostaje 109zł na samą obudowę, nic innego jak I-Box nie zostaje.

Edytowane przez VenT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty główne Socket 1155 :: ASRock :: H67M (H67 PCI-E DDR3) 261zł

Pamięci DDRAM3 :: GoodRam :: 4096MB 1333MHz CL9 91zł

Procesory Core i5 (1155) :: Intel 2400 3.10GHz 6MB BOX 647zł

Zasilacze komputerowe :: Fortron :: 400W FSP400-60APN 159zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty główne Socket 1155 :: ASRock :: H67M (H67 PCI-E DDR3) 261zł

Pamięci DDRAM3 :: GoodRam :: 4096MB 1333MHz CL9 91zł

Procesory Core i5 (1155) :: Intel 2400 3.10GHz 6MB BOX 647zł

Zasilacze komputerowe :: Fortron :: 400W FSP400-60APN 159zł

To ~1150, a obudowa? To może lepiej kupić jakiegoś tańszego dwurdzeniowca i za rok wymienić go na czterordzeniowego IVY .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podpowiedzi

dokładnie o takim zestawie myślałem i wymiana na lepszego procka za rok, dwa, trzy, zależnie ile mocy trzeba będzie...

chłodzenie standardowe do i3 jest w miarę ciche? bo nie chce żaby mi paczka zbyt głośno chodziła...

w ram lepiej inwestować w 4gb w jednej kości czy 2x2gb w dual chanel? bo zaproponowana płyta ma 4 sloty więc może będzie lepie w dual chanel?

aha i jak dobrać max moc zasilacza? w przyszłości będzie jeszcze możliwe drugi dysk i nagrywarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dual prawie nic nie daje. lepie w jednej. potem kupisz drugie 4 gb i bedziesz mial dual i 2 sloty wolne :) kazdy z wymienionych da rade spokojnie. nawet dobre 350w starczy. jeszcze bedziesz mogl dorzucic grafike np takiego 5770 albo 6850 na tej zasilce:)

Pobór mocy :: PCLab.pl

cisza tez jest wzgledna dla kazdego. mysle ze przy takim poborze energi nie wydziela on za duzo ciepla. a wiec powinno byc w miare cicho.

to co w koncu bierzesz?

Edytowane przez gronio89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zostaje chyba tylko Z68 bo P67 nie ma wbudowanej grafiki.

Technicznie rzecz biorąc to ani jeden, ani drugi chipset nie ma >wbudowanej grafiki< ;)

Co do wydajności układów graf. z SB to jest ona dosyć niska ... ot taki układ do wyświetlania pulpitu ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak techniccznie żaden nie ma wbudowanego układu graficznego, skrót myślowy taki ;)

ale ta wbudowana do normalnej pracy, internet, filmy itd wystarczy czy nie da rady?

to ewentualnie jaką radzicie grafike <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> żeby nie zawyżać ceny zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do gier sporadycznie i masz niski budżet to coś używanego oczywiście. Może to być nawet GTX 260. Ew Radeon 5770

GAINWARD GeForce GTX 260 / 896MB / 216SP / Kraków (1707355342) - Aukcje internetowe Allegro

ASUS Radeon HD5770 5770 CuCore 1024 Gwarancja 25m (1717026396) - Aukcje internetowe Allegro

Procka oczywiście lepiej 4 rdzeniowego, ale może na razie przyoszczędź nieco na procesorze, bo do tych zastosowań jakoś da radę 2 rdzeniowy.

Tak więc ceny ze Skąpca/Ceneo:

ASrock P67 PRO 3 : 400-420 zł

i3 2100 - 385-400 zł

GoodRam 4GB: 90 zł

GTX 260/HD 5770: 320/360 zł

Zasilacz Fortron 400 W 155 zł

1350-1425 zł

Tu proponuje lepszą płytę na P67 z możłiwością wymiany procka na jakiś 4 rdzniowy z Ivy Bridge w przyszłości.

Budżet nieco wyższy, ale 5770 czy GTX 260 pozowli Ci jeszcze pograć nieco w nowsze gry. Może trzeba będzie nieco zjechać z detalami i rozdzielczością. Osobiście nie pchał bym się w H67, bo to mało przyszłościowy chipset. Jak chcesz głównie bawić się w PhotoShop to (chyba) nie potrzeba jakiegoś porządnego GPU do tego, więc GTX 260 czy HD 5770 powinien starczyć. Zależy też ile na prawdę chcesz przeznaczyć na ten zestaw oczywiście z założeniem, że dasz radę nieco dozbierać. Bo 1200 zł to i tak za mało nieco na Intela i tu bym się pakował w AMD. No ale skoro za wolny dla Ciebie to cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zdecyduję się na taki zestaw:

-Zasilacz TRACER Highlander 450W bądz Corsair 430W. który lepszy?

-procesor i3 2100

-obudowa Tracer AMOR BLACK TRO-402

-pamięć DDR3 KINGSTON HyperX 8GB (2X4GB)

-płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2V ewentualnie jakaś inna i tu proszę o radę co byście polecili w rozsądnej cenie. i czy ta płyta obsłuży te pamięci na 1600 ??

w przyszłości ewentualnie jakaś grafika jak zintegrowana nie wydoli...

Czy oryginalny wiatrak od i3 jest głośny oraz w tym zasilaczu? Bo zależy mi na cichym sprzęcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK zdecydowałem się na procka i3 2100.

Chciałem się jeszcze dopytać jaka płyta główna obsłuży DDR3 1600? Może być tylko z dwoma gniazdami taniej, docelowo 2x4GB). Poprosiłby o propozycje H67 i P67.

Jaka karta graficzna jest porównywalna ze zintegrowany w i3 układzie graficznym (pracującym na H67)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem taki zestaw:

(do kupna w morele.net bądź techplanet.pl przy okazji który sklep pewniejszy?)

-i3 2100 http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i3-2100-lga1155-box,18647.html

-płyta http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-p67-pro-intel-p67-lga1155-pciedzwglansata3raidddr3,22045.html

myślałem jeszcze o wersji z 2x PCI Expres x16, ale to jeszcze przemyśle bądź podobny Asus

-pamięć http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/kingston-ddr3-4gb2x2gb-1600mhz-hyperx-blu-xmp-cl9,188.html

czy te 1600 z i3 i tą płytą będą odczuwalne? (ewentualnie wersja 2x4gb)

-grafika - chcę cichą z samym radiatorem, w gry nie gram zaznaczam odrazu,bardziej grafika i programy typu phooshop

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-geforce-210-silent-1gb-ddr3128bit-dvihdmid-sub-pci-express,16950.html

bądź

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd6450-1gb-ddr3128bit-dvihdmid-sub-pci-express,21326.html

co lepsze??

i jeżeli mogę prosić dobierzcie odpowiedni zasilacz max 450W do max 150 i żeby był cichy...

obudowa myślałem o Brutusie tylko czy kable do zasilania płyty i procka z zasilacza będą na tyle długie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz. W niedzielę idzie się do kościoła a nie kupuje komp.

2. Użytkownik ma prawo do założenia kolejnego wątku w tym dziale jeśli minęły przynajmniej 2 miesiące od daty napisania ostatniej odpowiedzi w jego poprzednim wątku. W przypadku założenia większej ilości wątków w określonym czasie zostaną one połączone, a użytkownik zostanie ukarany według PSO za powielanie istniejących wątków.

Szkoda, że ze zrozumieniem udało Ci się przeczytać tylko pierwszy punkt.

Post #26 jest nowo utworzonego przez Ciebie tematu.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi