Skocz do zawartości
yabolek

Jaka plyte glowna kupic? Wlasnie [ciach!] swojego ABIT'a:(

Rekomendowane odpowiedzi

A tak na serio, to prawie wszyscy (tu na forum), zapominaja wlasnie o tym Solteku, podczas gdy jest on conajmniej na poziomie Abita NF7 rev 2.0 i Epoxa 8RDA (na mostku A1/C1, bo te na A2 to zjada bez popijania) :cry:  :cry:  :cry:

True True

Widocznie mają powody... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na serio, to prawie wszyscy (tu na forum), zapominaja wlasnie o tym Solteku, podczas gdy jest on conajmniej na poziomie Abita NF7 rev 2.0 i Epoxa 8RDA (na mostku A1/C1, bo te na A2 to zjada bez popijania) :cry:  :cry:  :cry:

True True

Grinch to podaj choc kilka powodow........bo ja takich nie widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

True True

Przede wszystkim jeden powod - NIEZNAJOMOSC tego Solteka... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, troche pogrzebalem na plycie, przyznaje sie...

Ale tylko wyszlifowalem NB (SB tez przy okazji :)) - nie do rdzenia, tylko tak, zeby bylo absolutnie plasko (mialo byc do rdzenia, ale nerwowo wymieklem w czasie dokonywania operacji :wink: ). Na to poszedl radiator Zalman ZM-NB32 J (tez pieknie wyszlifowany) + wiatraczek z oryginalnego coolera NB Solteka. Na SB zalozylem polowe radiatora z czasow P60, co bylo delikatna przesada - jest ledwo letni :)

Natomiast radiator na NB z wiatrakiem nie jest bardzo goracy, natomiast bez juz sie troche grzeje :)

Bez zadnych modyfikacji max. fsb sie mi udalo 236, co i tak jest juz wynikiem swietnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tylko wyszlifowalem NB (SB tez przy okazji :)) - nie do rdzenia, tylko tak, zeby bylo absolutnie plasko (mialo byc do rdzenia, ale nerwowo wymieklem w czasie dokonywania operacji :wink: ). Na to poszedl radiator Zalman ZM-NB32 J (tez pieknie wyszlifowany) + wiatraczek z oryginalnego coolera NB Solteka. Na SB zalozylem polowe radiatora z czasow P60, co bylo delikatna przesada - jest ledwo letni :)

Natomiast radiator na NB z wiatrakiem nie jest bardzo goracy, natomiast bez juz sie troche grzeje :)

Bez zadnych modyfikacji max. fsb sie mi udalo 236, co i tak jest juz wynikiem swietnym :)

Mam tylko dwa pytania:

- czyli to 240 to nie Ty ?

- dlaczego w podpisie tylko 190 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

True True

Grinch to podaj choc kilka powodow........bo ja takich nie widze

Ty ja nic nie mam do solteka osobiście. Wogule nei mam nic do zadnej plyty, ale denerwuje mnei jak ktos mowi kup Abita nf7-s bo lepszyod epoxa. Ale przeciez to zupelnie inna cena jest, tak samo Epox vs soltek. To płyty z roznymi cenami i roznymi cechami. Kazda plyta jest siebie warta i nie ma takiego czegos ta lepsza ta gorsza. !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzis epox'a 8rda+ za 480zl.

Pierwsze wrazenia w porownaniu z moim upadlym abitem:

W biosie nie ma ustawiania FSB co 1mhz, nie ma wyjscia podczerwien z k. dzwiekowej. Mam jakies dziwne problemy ze sterami co mnie zdziebko wkurza.

Na plus: mniej sie grzeje (i to duzo mniej!) te nowe abity ogolnie maja problem z temp systemu. Teraz mam nizej o jakies 15 stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie nie ma ustawiania FSB co 1mhz

JEST

nie ma wyjscia podczerwien z k. dzwiekowej

rozumiem, że chodzi o wyjście optyczne - potrzebne jest dokupienie odpowiedniego śledzia

Mam jakies dziwne problemy ze sterami co mnie zdziebko wkurza.

Może zainstaluj 2.03, bo oryginalnie chyba dają 2.0 - ja obecnie jadę na 2.41 - PS. może czeka cię topic o Epox 8RDA+

Na plus: mniej sie grzeje (i to duzo mniej!) te nowe abity ogolnie maja problem z temp systemu. Teraz mam nizej o jakies 15 stopni!

Niestety podobno to wynik tego, że Epox zanirza temperatury, ale czy ja wiem ... tylko tak gdzieś czytałem i to tutaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stery do mobo, to minimum 2.03 , wczesniejsze tylko kaszane robily.

Jestes slepy kolego jezeli nie zauwazyles zmiany FSB co 1MHz :wink:

IMHO bardziej sie grzeje, ale moze to tylko u mnie.

Szwagier ma Abita i temperatury duuzo nizsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko dwa pytania:

- czyli to 240 to nie Ty ?

- dlaczego w podpisie tylko 190 ?

240 to jak najbardziej ja - po szlifowaniu i zamontowaniu nowego radiatora

W podpisie mam 190 bo na tyle mi max. sync pozwalaja pamieci. Jak sobie kupie jakies Twinmosy na m-tekach to sobie pojde wyzej :)

FumFel_20 --> dzieki za umieszczenie screena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...