Skocz do zawartości
Allkey

Acer aspire 5742g zmiana mnożnika pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie wiem czy nie powinienem uderzyć w działa OC ale spróbuję.

Support acera odrzuca mój s/n więc zwracam się z pytaniem tutaj ( do call center nie znalazłem numeru )

Otóż w cpu-z doszukałem się że MEM u mnie pracuje z taktami 533 a docelowo według spd może z 685.

Jednak w biosie nie mam możliwości zmiany, chyba że jest ukryty jakoś tajemniczo bardziej rozbudowany bios....

Wersja biosu najnowsza.

Chciałbym przestawić mnożnik obecnie 4:16 na inny.

I tu pytanie główne. Jest możliwość przestawienia owego mnożnika na stałe w biosie, lub prostej modyfikacji biosu?

Lub czy można zrobić to programowo nawet co uruchomienie Win OS?

Trochę słabo stracić dość dużo wydajności przez błąd acera w doborze mnożnika :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nie wiem czy nie powinienem uderzyć w działa OC ale spróbuję.

Support acera odrzuca mój s/n więc zwracam się z pytaniem tutaj ( do call center nie znalazłem numeru )

Otóż w cpu-z doszukałem się że MEM u mnie pracuje z taktami 533 a docelowo według spd może z 685.

Jednak w biosie nie mam możliwości zmiany, chyba że jest ukryty jakoś tajemniczo bardziej rozbudowany bios....

Wersja biosu najnowsza.

Chciałbym przestawić mnożnik obecnie 4:16 na inny.

I tu pytanie główne. Jest możliwość przestawienia owego mnożnika na stałe w biosie, lub prostej modyfikacji biosu?

Lub czy można zrobić to programowo nawet co uruchomienie Win OS?

Trochę słabo stracić dość dużo wydajności przez błąd acera w doborze mnożnika :/

A nie jest to czasem związane z technologią turbo boost (bo pewnie masz procek i5)? sprawdź tktowanie przy obciążeniu kompa i daj znać.

EDIT: sam pogrzebalem i znalazlem :) mem moze pracowc szybciej, ale chipset tego nie obsługuje pozostaje max 533 :( pozdrawiam

Edytowane przez kay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi