Allkey Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam. Nie wiem czy nie powinienem uderzyć w działa OC ale spróbuję. Support acera odrzuca mój s/n więc zwracam się z pytaniem tutaj ( do call center nie znalazłem numeru ) Otóż w cpu-z doszukałem się że MEM u mnie pracuje z taktami 533 a docelowo według spd może z 685. Jednak w biosie nie mam możliwości zmiany, chyba że jest ukryty jakoś tajemniczo bardziej rozbudowany bios.... Wersja biosu najnowsza. Chciałbym przestawić mnożnik obecnie 4:16 na inny. I tu pytanie główne. Jest możliwość przestawienia owego mnożnika na stałe w biosie, lub prostej modyfikacji biosu? Lub czy można zrobić to programowo nawet co uruchomienie Win OS? Trochę słabo stracić dość dużo wydajności przez błąd acera w doborze mnożnika :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kay Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. Nie wiem czy nie powinienem uderzyć w działa OC ale spróbuję. Support acera odrzuca mój s/n więc zwracam się z pytaniem tutaj ( do call center nie znalazłem numeru ) Otóż w cpu-z doszukałem się że MEM u mnie pracuje z taktami 533 a docelowo według spd może z 685. Jednak w biosie nie mam możliwości zmiany, chyba że jest ukryty jakoś tajemniczo bardziej rozbudowany bios.... Wersja biosu najnowsza. Chciałbym przestawić mnożnik obecnie 4:16 na inny. I tu pytanie główne. Jest możliwość przestawienia owego mnożnika na stałe w biosie, lub prostej modyfikacji biosu? Lub czy można zrobić to programowo nawet co uruchomienie Win OS? Trochę słabo stracić dość dużo wydajności przez błąd acera w doborze mnożnika :/ A nie jest to czasem związane z technologią turbo boost (bo pewnie masz procek i5)? sprawdź tktowanie przy obciążeniu kompa i daj znać. EDIT: sam pogrzebalem i znalazlem :) mem moze pracowc szybciej, ale chipset tego nie obsługuje pozostaje max 533 :( pozdrawiam Edytowane 25 Sierpnia 2011 przez kay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...