Skocz do zawartości
zioper

Windows na karcie CF, instalowany z USB.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szanowni eksperci, mam do was prośbę o pomoc w pewnej karkołomnej akcji.

Otoż,

zacznijmy od urządzenia które mam przerobić.

Jest to kiosk internetowy. Z tego co udało mi się zauważyć z procesorem Atom 1.6, ekranem dotykowym i wrzutnikiem na monety. Co jest dość niecodzienne to to, że urządzenie to nie ma dysku twardego. Z czegoś co wydaje mi się być płytą główna mATX, nie ma nawet gniazd ATA, Sata itp. itd. Zamiast tego mam tam najzwyklejszy czytnik kart CF podłączony pod USB.

Obecnie siedzi tam jakiś linuxik (specjalnie przygotowany pod rolę kiosku, nie ma mowy o żadnych ustawieniach/konfiguracji).

Problem w tym, że system na którym ten kiosk ma pracować musi być wersją Windowsa z zainstalowaną Java. (Nie wiedzieć czemu tylko jedna wersja javy działa).

I teraz nasuwa się pytanie, czy można zainstalować z PenDrive (brak napędów optycznych) win xp / win 7 (najlepiej w jakiejś mało zajmującej wersji mini) na tej karcie CF i tak bootować system, dodatkowo używając pozostała wolną pamieć karty jako miejsce dyskowe z pod Windowsa ?

Google podpowiedziało mi coś o nazwie "XP Embedded ", ale tego co wypatrzyłem, tam Windows łączy się przez internet z danym serwerem, natomiast ja potrzebuję wersji stand-alone.

Mam nadzieję, że zrozumiecie coś z mojego bełkotu i wspomożecie mnie radami.

PS. Wiem, że taka karta będzie miała "znaczącą" skróconą żywotność, ale nie jest to dla mnie w tej chwili ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windowsa w dowolnej wersji możesz zapodać poprzez napęd optyczny podłączany pod usb. Do takich urządzeń dedykowany jest właśnie Windows XP Embedded, który jest od razu przystosowany do pracy z ekranem dotykowym. Na moje oko jest to delikatnie przerobiony XP z inną skórką (XP Media Center) i dodatkowymi sterownikami.

Z doświadczenia Ci powiem że Windows na kartach CF nawet tych najszybszych podłączanych wprost do płyty głównej lubi działać niezwykle wolno :) Poprzez port usb będzie jeszcze wolniej i nie wiem czy będzie Ci to odpowiadało. Praca będzie niezwykle wkurzająca.

Na tej płycie głównej napewno nie ma wejść sata? Powinny być przynajmniej dwa równoległe do płytki (wyprowadzone poziomo), bądź wejście na kartę CF. W pracy, w zależności od funduszy kupującego, staramy się montować zwykłe dyski laptopowe 2.5" 160/250GB bądź jakiś SSD. Wtedy wszystko śmiaga jak należy nawet pod Vistą/7.

Czytałem też gdzieś że można stworzyć pendrive jako instalator windowsa, ale już w tej kwestii nie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi