Skocz do zawartości
roski

Obudowa za około 400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam obudowy za mniej więcej 400 zł, w którą zmieści mi się GTX 580 i zapewni dobre chłodzenie. Dodatkowo chciałbym, żeby w cicho (lub najlepiej bezgłośnie) pracowały 3 dyski HDD. Da radę coś takiego znaleźć?

Na razie miałem wybranego Cooler Master Dominator II 692 Lite, ale chyba nie będzie to najlepszy wybór.

Przy okazji czy do konfiga GTX 580, I7 2600K, 16GB ram, SSD, 3 dyski HDD, SSD muszę zakupić dodatkowe chłodzenie? Jeśli tak to jakie?

Jestem kompletnie niezorientowany w tych tematach, a nie chciałbym, żeby cokolwiek się uszkodziło, bo chciałem zaoszczędzić na chłodzeniu.

EDIT: Zapomniałem dodać, że obudowa musi być dostępna na morele.net bo tam mam złożony komputer.

Edytowane przez roski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa Fractal Design Define R3 Titanium Grey w Morele.net

Jeżeli chcesz obudowę z nastawieniem na "wyciszanie" to, taka a nie któraś z dużą ilością siatek i otworów wentylacyjnych (np. popularny ostatnio fractal ARC). Ta obudowa (Define) znacznie lepiej wytłumia z racji na maty i drzwiczki.

Natomiast jeżeli chodzi o wyciszanie. Zależy o jaki poziom ciszy ci chodzi. Z dyskami wiele nie zrobisz, możesz je normalnie zainstalować w obudowie i tyle, jedyne co tu pomaga to firmowe elastyczne mocowanie, tłumi wibracje. Żeby je bardziej wyciszyć, potrzebowałbyś specjalnych pudełek na dyski (w stylu scythe quiet drive), ale dla 3 sztuk jest to nieopłacalne. Zresztą na tle pracy pozostałych wentylatorów "gołe" dyski w tej obudowie powinny być akceptowalnie ciche.

Wentylatory w obudowie, odpowiednio skręcone powinny być znośne, można też w razie potrzeby dołożyć więcej (obudowa oferuje dużo możliwości (sufit 2x120, przód 2x120, podłoga 1x120, tył 1x120), firmowo są 2 wentylatory 120mm, i regulator obrotów.

Kluczowe będzie też odpowiednie chłodzenie na cpu, jakiś duży polecany cooler z pojedynczym wentylatorem 120mm. Z tego co się orientuję referencyjne chłodzenie na gtx580 jest stosunkowo ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie rzecz biorąc cisza nie jest priorytetem - byłoby miło, ale dopóki nie będzie uciążliwie buczeć, trzeszczeć to jest w porządku i wytrzymam. Głownie dlatego, że o wiele ważniejsze jest dla mnie chłodzenie i fakt, żeby nic się nie spaliło, przepaliło, popsuło bo na ew. naprawy, wymiany po prostu nie będę miał pieniędzy.

Ten R3 bardzo ładnie się prezentuje, rozumiem, że spełni moje wymagania? Słyszałem, że w Fractale ciężko wcisnąć większe karty graf. (takie jak Gtx 580) - prawda to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem trochę o tej obudowie i niestety opinie są marne.

Więc Fractal Design Define R3 odpada.

Coś jeszcze zaproponujecie? Głównym wymaganiem jest porządna konstrukcja obudowy, tak żeby nic nie trzeszczało itd., cisze pracy wentylatorów weźmy na drugi plan, ważniejsze jest dobre chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobre chłodzenie, to tylko i wyłącznie Cooler Master HAF 922. Gruba blacha i bardzo dobre warunki wentylacyjne (2 wentylatory 200mm + 1x 120mm). Z boku można zamontować jeszcze jeden 200mm (bądź 2x 120mm). Obudowa jest duża, spokojnie pomieści długie karty graficzne.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal ma marne opinie?.. no to się trochę zgubiłem. W tej cenie ciężko o coś lepszego, ciekawi mnie gdzie te opinie znalazłeś.

HAF nie dość że wygląda jak plastikowa zabawka dla dzieci, to jeszcze wentylatory które są w zestawię są kiepskiej jakości. To klasyczny "chwyt marketingowy" w tych obudowach, w specyfikacji wygląda super, kilka wentylatorów 200mm (laik myśli - to musi być lepsze niż 120mm w innych obudowach), a tymczasem nie są one ani ciche, ani nie mają dobrego przepływu.

Do 400 jeszcze może Lancool k58 lub K62? "prawie" jak lian li.

Z lian li dostaniesz tylko A05 w tej cenie (swoją drogą nadaje się spokojnie do tego configa). Cała wykonana z aluminium, miażdży jakością Fractala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te obudowy, które podałeś nie są dostępne ani na Morele, ani na ESC, więc odpadają.

Cooler master naprawdę tragicznie wygląda, nie chciałbym czegoś takiego mieć w domu.

A może SilentiumPC Gladius 800? Da radę?

Co do słabych opinii Fractala, skarżą się na przenoszenie prądu przez obudowę - ścianka boczna pod napięciem, włącznik, USB. Najlepiej jakby ktoś polecił coś co ma i jest zadowolony.

Edytowane przez roski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co jest na morele.net to nie ma nic lepszego niż te fractale i ewentualnie budy od coolermaster, np CM 690, lub np. ta

Obudowa Cooler Master RC-550-KKN1 w Morele.net

I nie kieruj się komentarzami w sklepach internetowych, porada jaką uzyskasz na forum jest zdecydowanie bardziej wiarygodna. Ja widziałem te obudowy, nie odpowiadam na podstawie zdjęć czy jakichś losowych opinii. Znam wiele osób które używają te obudowy i byli zadowoleni.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do słabych opinii Fractala, skarżą się na przenoszenie prądu przez obudowę - ścianka boczna pod napięciem, włącznik, USB. Najlepiej jakby ktoś polecił coś co ma i jest zadowolony.

No to szukaj budy z akrylu, pleksy.

Metal ma to do siebie, że "przenosi" prąd. Jak ktoś jest na tyle genialny, że podłącza kompa do gniazda bez styku (bolca) ochronnego to w każdej obudowie będzie mu się "przenosić prąd". Kierując się opiniami takich osób raczej nie wybierzesz nic dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haf 922 http://www.ceneo.pl/2490673, wsadzisz każdą kartę graficzną i wieżę eifla na procka, w zestawie ciche duże wentyle (sam podłączyłem je pod płyte główną i są sterowane w zależności od temperatury procka w ide praktycznie ich nie słychać) do tego rewealcyjny przepły powietrza, dyski montowane na płozach z silikonowymi mocowaniami polecam choć z bieda w 400zł się mieści Obudowa Cooler Master HAF 922 (RC-922M-KKN1-GP) - Ceneo.pl ehh morele 450zł ale warto dołożyć bedziesz zadowolony, graty wymienisz obudowa zostanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial

Widać nie miałeś CM HAF 922 w rękach. Ocenianie obudowy pod wyglądzie to najgorsze kryterium. Tak jak mówi ptys wentylatory są wbrew pozorom ciche i dość wydajne. Miejsca wewnątrz też jest dużo, a blacha jest gruba. To, że wygląd niektórym się nie podobna to inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w rękach wszystkie modele HAF, dotykałem otwierałem, wentylatory uruchamiałem. Mamy inne pojęcie jakości wentylatorów. Podobnie zresztą przy stosowaniu ich na chłodnice w LC (HAF 932 i X są popularnymi obudowami do wodowania), te wentylatory są zawsze wymieniane z racji na kiepska jakość w porównaniu z najlepszymi wentylatorami 120mm w różnych konfiguracjach. Te wentylatory oczywiście nie są tragiczne, ale to zwyczajnie nic nadzwyczajnego, dobre 120mm będą zdecydowanie cichsze i wydajniejsze.

A wygląd nie ma znaczenia w wypadku OBUDOWY?.. To jest podstawowe kryterium w moim przypadku (śmiem twierdzić że w przypadku większości użytkowników). Front w obudowach HAF jest wykonany z plastiku, wzornictwo jest jakie widać, te obudowy wyglądają jak statki UFO. Kwestia gustu, ale jeżeli autorowi początkowo spodobał się prosty design fractala define, to przesiadka na HAF to przejście ze skrajności w skrajność. Chociaż zgodzę się, że poza niestandardowymi wentylatorami i specyficznym agresywnym plastikowym wyglądem to nie są złe obudowy w swojej klasie cenowej.

Jeszcze jest kwestia kurzu. Te obudowy mają bardzo dużo siatki wentylacyjnej i nie mają filtrów przeciwkurzowych. Nie wiele da się z tym zrobić. Dużo praktyczniejsza jest obudowa z ograniczoną ilością wlotów powietrza, standardowym wentylatorem 120mm, na który łatwo założyć wymienny filtr.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi