krzywy36 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Przymierzam się do kupna nowego komputera i prosiłbym o pomoc w doborze podzespołów. Potrzebne proc, mobo, ram, grafika, obudowa, zasilacz, dysk no i napęd (planowałem kupno blu-ray, ale chyba lepiej odpuścić i dołożyć np. do karty ;)) Poskładałem coś takiego: - Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX - bo ponoć najlepszy procek w tej cenie i mega wydajny - 745zł - Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - 385zł - Zasilacz OCZ StealthXStream 2 600W 80+ SLI PSU 120mm - 234zł - Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 - 139zł - Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA (HD103SJ) - 185zł - Pamięć Good Ram GR1333D364L9/8GDC - 161zł Razem: 1849zł Nie chcę przekroczyć ceny 2600 (2500 było by optymalnie, no chyba że naprawdę warto będzie dopłacić), więc zostaje jakieś 650-750zł na kartę graficzną i napęd. Doradźcie jaką kartę i napęd wybrać i ewentualnie co zmienić w zestawie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Napęd może to być Sony Optriac AD-7216S. Sam posiadam go od jakiegoś czasu i działa bez zarzutu. Ładnie wypala płytki. Sony AD-7261S-0B w Morele.net Co do karty to brałbym Radeona 6870: Karta graficzna Sapphire Radeon HD6870 1GB (11179-09-40G) w Morele.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Weź na razie 4GB RAM, XFX 450W i HD6950. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy36 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) z tym że obie propozycje przekraczają 2600 :(. Zasilacz 450W uciągnie to wszystko bez problemu? Bo jeśli tak to, zmieniając zasilacz, ram na 4gb(GoodRAM) i dokładając napęd zaproponowany przez @Devil wychodzi 1815zł więc na samą kartę graficzną zostaje ~785 i wolałbym tej kwoty nie przekraczać. Swoją drogą, może jakiś GeForce, mam do nich większe zaufanie ;) (żadne głupie przywyczajenie, jeśli jakiś radeon będzie wydajniejszy to jak najbardziej). Edit: w sumie pasowałoby gdybym wziął Karta graficzna Sapphire Radeon HD6870 1GB, miałbym jeszcze jakieś 75zł (lepszy ram, z chłodzeniem / druga kość?) albo znalazłem jeszcze taką Karta graficzna Palit GTX560Ti 1GB, z tą idealnie zmieściłbym się w kwocie. Co sądzicie? Edit2: miał ktoś do czynienia ze sklepem ram.net.pl/? mają dość konkurencyjne ceny, złożyłem taki sam zestaw jak na morele ~100zł taniej, więc jeśli kupowałbym tutaj to miałbym na grafikę jakieś ~860zł Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez krzywy36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) (lepszy ram, z chłodzeniem / druga kość? Nie warto dopłącać do czegoś więcej niż 1333MHz w przypadku SB. Lepiej dołożyć kolejne kilka GB RAM. miał ktoś do czynienia ze sklepem ram.net.pl/? Odpuść sobie zabawę w kupno w komputera w tym sklepie. Często nie dotrzymują terminów, trudno się do nich dodzwonić. Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Agito, Morele, Proline. Pierwsze jakie mi do głowy przyszły i w których kupowałem i nie miałem jak dotąd żadnych problemów. Opinie innych też raczej dobre. Poczytaj troszkę w tym temacie: Oszusci & niesolidne: firmy, serwisy, sklepy - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Ostatnie kilkanaście stron warto na szybko przejrzeć i wyłapać parę opinii. Ram.net sobie daruj jak zależy Ci na szybkiej realizacji i sprawnie działającym serwisie. Zaoszczędzisz nerwów i pieniędzy na liczne telefony. Dobre jest też sprawdzić czy któryś z tych sklepów nie ma u Ciebie sklepu/net punktu. Nie każdemu pasuje wysyłka w razie czego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy36 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) okej, w takim razie zostanę przy morele.net. Ostatnie zasadnicze pytanie, która karta: - Karta graficzna Palit GTX560Ti 1GB czy - Karta graficzna Sapphire Radeon HD6870 1GB + ew kolejne 4gb ramu? i jeszcze, wszystko bez problemu zamontuję/zmieszczę w tej obudowie? :) Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez krzywy36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Ten GTX 560 Ti od Palita ma głośne i mało wydajne chłodzenie. Dodatkowo jest to skrócone karta i ma bodajże plomby uniemożliwiające wymianę chłodzenia na inne. Jeśli zależy Ci na ciszy to nie jest to dobry wybór. Z HD6870 jest trochę lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy36 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) a w takim razie coś innego z morele do 770zł? czy nie opłaca bawić się w szukanie i brać tego radeona? ;) Edit: chyba zostaję przy tej karcie graficznej(hd6870) także chyba ostateczna wersja: - Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX - Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 - Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 - Zasilacz OCZ StealthXStream 2 600W 80+ SLI PSU 120mm albo Zasilacz XFX Core 550W 135mm 80+ (wyczytałem że xfx lepszy a cena praktycznie ta sama) - Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 - Dysk Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA (HD103SJ) - Karta graficzna Sapphire Radeon HD6870 1GB - Sony AD-7261S-0B Razem: ~2525zł Ostatni dylemat to ten z zasilaczem, ale skłaniam się ku XFX Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez krzywy36 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dodatkowo jest to skrócone karta i ma bodajże plomby uniemożliwiające wymianę chłodzenia na inne Plomby to pikuś, z tym sobie radzono. Czy to rezygnując z gwarancji, czy sprytnie odklejając sticker. Teraz Palit poszedł o krok dalej. Przesunął chip graficzny bliżej śledzia oraz zastosował piętrowe gniazda. Efekt? Nie pasuje praktycznie żadne popularne i wydajne chłodzenie. Konkluzja jak wyżej - nie brać Palita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywy36 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 okej, okazało się, że mam trochę więcej funduszy więc mogę wsadzić lepszą kartę: - Karta graficzna Sapphire Radeon HD 6950 1GB czy - Karta graficzna Gigabyte GTX560 Ti 1GB (gigabyte, asus, palit(ten z lepszym chłodzeniem), zotac albo gainward którakolwiek bo są w podobnych cenach). Jak już pisałem, wolałbym któregoś GeForce'a ale wezmę Radeona jeśli jest wydajniejszy ;) tak więc, która? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Bierz Radeona, może uda Ci się odblokować w nim dodatkowe jednostki, dzięki czemu uzyskasz większą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vincent1982 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Uwielbiam takie doradzanie. A jak się nie uda odblokować? Co wtedy? Doradzający zwróci koszta nabycia słabszej karty? Wątpię. Czasami zastanówcie się co piszecie, zamiast kopiować jedną i tą samą wypowiedź. Nowy wypust tych Radków praktycznie nie da się odblokować. Jest o tym spory art na konkurencyjnych zagranicznych stronach. Jak GTX 560 Ti to wybierałbym pomiędzy: - MSI GTX 560 Ti TwinFrozr II - Gigabyte GTX 560 Ti MSI kręci się do 1000Mhz na standardowym chłodzeniu - oczywiście jest wtedy dosyć głośno, ale temperatury są OK. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Vincent1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Proline. Pierwsze jakie mi do głowy przyszły i w których kupowałem i nie miałem jak dotąd żadnych problemów. W Proline miałem poważne problemy z reklamacją karty graficznej i płyty głównej. Właściwie skończyło się na tym że musiałem sprzedać jako uszkodzone na alledrogo. Po ledwo dwóch latach umywają ręce i reklamuj sobie na własną rękę produkty z 3 letnią gw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Jest od tego temat Kyle.. Daj sobie spokój już. Też miałem przejścia z tą firmą, ale jest lepiej. Każdemu większemu sklepowi takie przejścia się zdarzają jak promowany w przyklejonych zestawach. Oj zgrozo :|. Często jednak są to niekompetentni pracownicy, którzy nie chcą wysyłać do producenta w celu serwisu. Że może odrzucą. Jakieś koszta wysyłki z ich strony. Nie wiem i nie wnikam. Te czy inne sklepy mogą robić problemy z gwarancją z różnych powodów. Nie wiem jak często to się u nich zdarza. Ja ostatnio serwisowałem nieco i w dwóch przypadkach maiłem wymieniony na nowy od ręki. Podałem ten sklep gdyż ma kilka punktów.. Dość dobre ceny i opinie raczej przeważnie dobrą. Morele.net z kolei tez mnie nie zawiódł. Wszystkie realizacje przeprowadzone prawie, że wzorowo. Sprzęt działa do dziś i ceny przystępne. Troszkę obsługa w net punktach zawodzi, ale tu nie długo trzeba szukać przyczyny. Bo jest ona w cenach i wypłatach tychże ludzi. Agito miał troche pozytywnych opini na różnych forach i ceny też niezłe. O ram.net tu się pisało znacznie więcej niż o ESC czy Proline. Jak nawet kontakt jest utrudniony jak i zamówienia to nie dziękuje. Wolę dopłacić te parę zł. Co do kart. Radek będzie dobrym pomysłem. GTX też wydajna, ale warto poszukać z dobrym chłodzeniem. Niestety, ale w większości przypadków chłodzenie fabryczne zawodzi. Miałem kilka kart od NV i tylko jedną od ATI. Chłodzenie było cichę i wydajne na x1950 PRO(ASUS), ale że jej nie podkręcałem to nie wiem jakie są jego możliwości. 8800GT z kolei był gorący i musiałem od razu zmienić chłodzenie, bo chodziło jak odkurzacz(Galaxy) . GTX 460 (Gigabyte) też nie zachwyca swoim chłodzeniem. Po jakimś czasie i tak trzeba wymienić pastę. A chłodzenie i tak nie jest tak wydajne jak na początku. Trzeba sporo przyspieszyć wiatrak, by chłodził dobrze nawet przy średnim OC. Karta się grzeje. Zwłaszcza w okolicy sekcji zasilania. Geforce ma takie sobie stery, ale ogólnie karty nie są złe. Są wydajnie. I może nieco szybsze w DX 11 i Teselacji. Osobiście nie maiłem porównania, wiec opieram się tylko na paru testach. Myślę, że co byś nie wybrał z dobrym chłodzeniem i przy zbliżonej cenie to będzie dobrze. Radeon 6950 i tak jest szybki w DX9, a na razie DX 11 jest tylko raczej dodatkiem. Żadna gra nie została na razie napisana od nowa, a to co oferują mody nie spełnia oczekiwań. Moja rada jest raczej taka, że poczytaj dokładnie o danej karcie i zastanów się ze dwa razy. Jak też sporo się naczytałem i na radziłem i niektórych zakupów żałuję. Kwestia szczęścia też. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 @Vincent1982 Kolego, widać chyba niewiele słyszałeś o modowaniu Radeonów HD6950. Jeśli karta nie ma dual-biosu to chyba głupotą byłoby wgrywanie biosu od HD6970, nie sądzisz? Widać o programiku mod-bios nie słyszałeś. Jego zastosowanie jest bezpieczniejsze, gdyż zmiany można w razie niepowodzenia odwrócić: Procedura odblokowania :: PCLab.pl Na starcie GTX 560 Ti i HD6950 mają podobną wydajność (z lekkim wskazaniem na Radeona). Po zmodowaniu HD6950 jest już oczywiście sporo wydajniejszy. Jeśli procedura odblokowania dodatkowych jednostek się nie powiedzie, kartę nadal można podkręcić. Co jest zatem lepsze: HD6950 z możliwością zmodowania i podkręcenia, czy GTX 560 Ti z brakiem możliwości zmodowania oraz tylko z możliwością OC? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...