Skocz do zawartości
Koz@k

Ktory blok?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kompletuje czesci do zestawu chlodzenia wodnego i chce kupic jakis niedrogi blok z republiki i nie wiem ktory bedzie bardziej funkcjonalny i wygodniejszy w uzytkowaniu czy z kolankami lutowanymi rownolegle czy naprzemian dokladnie chodzi mi o modele GK-2/20/R i GK-2/20/N

mam MJ1000.

Jesli ktos moglby mi polecic jakis wydajniejszy blok w podobnej cenie byl bym wdzieczny

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już była tu mowa, nie ma szans na wiarygodne testy w warunkach domowych.

IMO minimum do zbadania wydajności BLOKU to:

1. Klimatyzowane pomieszczenie utrzymujące tę samą temperaturę.

2. Źródełko wody o stałej temperaturze. Mój pomysł jest taki, żeby woda na wejściu zawsze miała tę samą temperaturę i już tam nie wracała (albo dopiero po doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury.

3. Pomiar temperatury otoczenia, wody na wlocie (dla kontroli - powinna być stała), wody na wylocie i proca.

4. Testy z różnymi prędkościami przepływu - tu dobra byłaby pompka z CO "trzybiegowa" i/lub różne pompki akwariowe.

5. Test w kilku wariantach, przy czym IMO mało kogo interesuje chłodzenie odpoczywającego proca, więc wskazany test z peltierem i z procem kręconym na maxa - oczywiście przy pełnym obciążeniu.

Jak znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie zapewnić równe warunki w czasie trwania całego testu, to chętnie poczytam, ale czarno widzę szanse na obiektywny, porządny, wiarygodny i miarodajny test :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mate ---> heh ja na taki test czekam od dawna.. od ew wyniku zalezalby ksztalt mojego wc :) w koncy jak sie ma ograniczona kaske (ca 350pln) to trzeba kombinowac....

Chetnie sam bym potestowal ale za zielony jestem nie piszac juz o rygorach o ktorych napisal Wawelski

Ale chyba juz ktos mial dokonac takiego testu... wycofal sie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już była tu mowa, nie ma szans na wiarygodne testy w warunkach domowych.

IMO minimum do zbadania wydajności BLOKU to:

1. Klimatyzowane pomieszczenie utrzymujące tę samą temperaturę.

2. Źródełko wody o stałej temperaturze. Mój pomysł jest taki, żeby woda na wejściu zawsze miała tę samą temperaturę i już tam nie wracała (albo dopiero po doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury.

eh, bezsensu.

Jedyne co jest potrzebne to ciagle, rownolegle mierzenie temperatury rdzenia i wody. Stymze mierzenie czujnikami niezaleznymi od temperatury otoczenia (czyli wszelkie czujniki w socketach odpadaja, najlpeiej ondie, wzglednie czujnik bezposrednio przy rdzeniu). Stala temperatura wody wogole nie jest potrzebna, przy zalozeniu ze korzystam z dobrego czujnika, bo wzrost(spadek) temperatury na procu wzgledem wzrostu(spadku) temperatury wody jest liniowa, a interesuja nas roznica miedzy tymi dwoma temperaturami, ktora w tym przypadku sie nie zmieni.

3. Pomiar temperatury otoczenia, wody na wlocie (dla kontroli - powinna być stała), wody na wylocie i proca.

Juz ci kiedys o tym mowilem, widac nie dotarlo, musialbys miec niesamowicie dokladna aparature, zeby zmierzyc ta i tak nie majaca znaczenia wielkosc.

4. Testy z różnymi prędkościami przepływu - tu dobra byłaby pompka z CO "trzybiegowa" i/lub różne pompki akwariowe.

Wystarczy jedna mocna pompa, przeplyw mozna regulowac na bardzo wiele sposobow, chocby wydluzajac waz przed blokiem :roll:

5. Test w kilku wariantach, przy czym IMO mało kogo interesuje chłodzenie odpoczywającego proca, więc wskazany test z peltierem i z procem kręconym na maxa - oczywiście przy pełnym obciążeniu.

No nie wiem czy malo kogo interesuje, jak blok radzi sobie z oddawaniem coraz wiekszej ilosci ciepla z roznych powierzchni. Akurat prawda jest taka, ze blok ktory swietnie radzi sobie z duzymi ilosciami wcale nie musi dobrze radzic sobie i z malymi.

Jak znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie zapewnić równe warunki w czasie trwania całego testu, to chętnie poczytam, ale czarno widzę szanse na obiektywny, porządny, wiarygodny i miarodajny test  :roll:

Warunkow laboratoryjnych jeszcze dlugo nie osiagniesz, wiec proponuje pomijac zalozenia ktore maja znikome albo wrecz zadne znaczenie dla rzetelnosci testu :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co jest potrzebne to ciagle, rownolegle mierzenie temperatury rdzenia i wody.

Mylisz sie. Właściwości wody (przy wyższej temperaturze ma mniejsze ciepło właściwe), bloku i innych podzespołów zmieniają się wraz z temperaturą. Różnica temperatury to nie wystarczająca informacja.

Stala temperatura wody wogole nie jest potrzebna,

Ale ułatwia sprawę - w sumie, to przy stałej temperaturze wody przy wlocie i stałej temperaturze otoczenia wystarczającym wyznacznikiem wydajności bloku jest temperatura proca - i w sumie nie ma znaczenia, gdzie mierzona.

temperatury na procu wzgledem wzrostu(spadku) temperatury wody jest liniowa, a interesuja nas roznica miedzy tymi dwoma temperaturami, ktora w tym przypadku sie nie zmieni.

Nie jest liniowa - powtarzam, właściwości zarówno wody jak i bloku (czyli miedzi) zależą od temperatury.

Juz ci kiedys o tym mowilem, widac nie dotarlo, musialbys miec niesamowicie dokladna aparature, zeby zmierzyc ta i tak nie majaca znaczenia wielkosc.

Przeczytałeś pierwszą linię postu na który odpowiadasz? Widać nie dotarło.

Wystarczy jedna mocna pompa, przeplyw mozna regulowac na bardzo wiele sposobow, chocby wydluzajac waz przed blokiem :roll: 

Wydłużanie węży ma minimalny wpływ - chyba, że karbowane. Opór węży jest tak wielki, że żeby z pomki 1000l zrobić 750 trzeba by ładnych parę metrów.

Tak czy inaczej przełączanie pstryczkiem jest dużo wygodniejsze :)

No nie wiem czy malo kogo interesuje, jak blok radzi sobie z oddawaniem coraz wiekszej ilosci ciepla z roznych powierzchni.

Napisałem, że IMO mało kogo interesuje jak blok radzi sobie gdy proc odpoczywa. Ważne jest, jak sobie radzi z obciążonym procem - bo wtedy chłodzenie ma działać sensownie. Gdy z małą ilością ciepła radzi sobie słabiej niż konkurencja, za to lepiej z większą - to moim zdaniem lepszy blok, bo przy spoczynku i tak mi komp się nie zwiesi ani specjalnie nie spoci, więc chłodzenie w takiej sytuacji jest mało ważne.

Warunkow laboratoryjnych jeszcze dlugo nie osiagniesz, wiec proponuje pomijac zalozenia ktore maja znikome albo wrecz zadne znaczenie dla rzetelnosci testu :roll:

I dlatego uważam, że testowanie bloków jest mało sensowne i wielce losowe przy tak minimalnych różnicach temperatur i testy nie są miarodajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie, skad wicie, ze liczba kanałow jest decydujaca w wydajnosci blków wierconych? coz to chociarzby testy przyblizone, oritacyjne jeden ukald, kilka bloków ?

Wydajność bloku (przynajmniej w teorii) zależy od kilku czynników. Przy tej bardzo podobnej konstrukcji i tym samym materiale decydujące znaczenie ma IMO powierzchnia oddawania ciepła, a ta zależy od ilości kanałów. Oczywiście, co nieco zależy jeszcze od ich rozmieszczenia - może się okazać, że peryferyjne kanały przpuszczają wodę w ogóle jej nie ogrzewając i lepszy będzie blok w którym jest mniej kanałów, za to ogrzewanych, którymi musi się woda przecisnąć. W sumie, to zgadywanie. Być może okazałoby się, że dla chłodzenia proca bez peltiera najlepszy jest blok z ledwo kilkoma kanałami tuż nad rdzeniem? Wcale bym się nie zdziwił. Za to przy peltku na pewno potrzebne są kanały na całej powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co jest potrzebne to ciagle, rownolegle mierzenie temperatury rdzenia i wody.

Mylisz sie. Właściwości wody (przy wyższej temperaturze ma mniejsze ciepło właściwe), bloku i innych podzespołów zmieniają się wraz z temperaturą. Różnica temperatury to nie wystarczająca informacja.

To powiedz mi teraz ile mniejsze jest cieplo wlasciwe wody o temp 21C i takiej o temp 23C?

Stala temperatura wody wogole nie jest potrzebna,

Ale ułatwia sprawę - w sumie, to przy stałej temperaturze wody przy wlocie i stałej temperaturze otoczenia wystarczającym wyznacznikiem wydajności bloku jest temperatura proca - i w sumie nie ma znaczenia, gdzie mierzona.

No wlasnie nie ulatwi,bo ciezko ja otrzymac :wink:

temperatury na procu wzgledem wzrostu(spadku) temperatury wody jest liniowa, a interesuja nas roznica miedzy tymi dwoma temperaturami, ktora w tym przypadku sie nie zmieni.

Nie jest liniowa - powtarzam, właściwości zarówno wody jak i bloku (czyli miedzi) zależą od temperatury.

To zeby sie nie powtorzyc, na ile zmienia sie wlasciwosci bloku przy roznicy 2C ?

Przeczytałeś pierwszą linię postu na który odpowiadasz? Widać nie dotarło.

Akurat chodzilo mi o ta druga czesc, mianowicie TA.

Wydłużanie węży ma minimalny wpływ - chyba, że karbowane. Opór węży jest tak wielki, że żeby z pomki 1000l zrobić 750 trzeba by ładnych parę metrów.

Tak czy inaczej przełączanie pstryczkiem jest dużo wygodniejsze :)

Ty miales kiedys w rekach pompke 1000l 1.5m podnoszonego slupa wody? Jak widac nie :P

Pstryczek jasne, ale najpierw trzeba pstryczek miec. Od biedy mozna zawsze pod kran sie podlaczyc :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz mi teraz ile mniejsze jest cieplo wlasciwe wody o temp 21C i takiej o temp 23C?

Na tyle, by przy takich różnicach w wydajności mogło przeważyć.

Do tego o ile więcej ciepła odda chłodnica, gdy różnica pomiędzy temperaturą otoczenia a wodą będzie większa o 2C? Bo to chyba oczywiste, że ilość przekazanego ciepła zależy od różnicy temperatur.

Suma sumarum takie newanse zdecydują o zwycięzcy.

No wlasnie nie ulatwi,bo ciezko ja otrzymac  :wink: 

Stosunkowo łatwo - duży termos (taki do lodów) i woda z lodem.

Dużo trudniej utrzymać jednakową temperaturę otoczenia.

To zeby sie nie powtorzyc, na ile zmienia sie wlasciwosci bloku przy roznicy 2C ?

IMO przy różnicy w wydajności bloków rzędu dziesiątych części stopnia istotnie.

Ty miales kiedys w rekach pompke 1000l 1.5m podnoszonego slupa wody? Jak widac nie :P 

Pstryczek jasne, ale najpierw trzeba pstryczek miec. Od biedy mozna zawsze pod kran sie podlaczyc  :roll:

Taki pstryczek razem z pompą kosztuje niewiele ponad 200PLN (a pewnie znajdzie się i taniej).

Co do tego ma co trzymałem w rękach??

1,5m podnoszonego słupa wody, to nie to samo co 1,5 m rurek, zwłaszcza, w obwodzie zamkniętym (gdzie już nawet nie ma znacznia, czy te rurki leżą czy stoją..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

With... w takim razie super. Az tak mi sie z testami nie spieszy a dodatkowo moglbys porównać O1 i N1 do swojego Aquariusa, o ile go jescze masz. Mam propozycje, abys poprosił "bloki" aby ci udostepnily bloki a ja moge ci zaporzyczyc plytje midziana ala jadro + podstawke do mocowania blokó z dwoma rezystorami 50W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPC tez mozna dac, ze wzgedu na to, ze duzo ludzi mialo tego pecha zeby to kupic.

Miko juz nie istnieje, wiec proponowalbym do testow dodac jeszcze bloki Discotecha?

Co Ty na to Wich? Mate?

Jak sie zgadzacie to zagadam z Andrzejem czy nie chce Wam tego podeslac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tyle, by przy takich różnicach w wydajności mogło przeważyć.

Do tego o ile więcej ciepła odda chłodnica, gdy różnica pomiędzy temperaturą otoczenia a wodą będzie większa o 2C? Bo to chyba oczywiste, że ilość przekazanego ciepła zależy od różnicy temperatur.

Suma sumarum takie newanse zdecydują o zwycięzcy.

Troche sobie poszukalem, i co prawda znalazlem tylko dane dotyczace zaleznosci miedzy temperatura a cieplem wlasciwym gazow, ale nawet jezeli dla cieczy efekt zachodzi 100razy intensywniej, to mamy do czyniena z roznica 0.5% dla ciepla wlasciwego dla roznicy 100C, tak wiec dla 2C tego nie zmierzysz a juz na pewno to na nic nie wplynie w zmierzalny sposob. A to ile odda chlodnica nie ma zadnego znaczenia, bo monitorujemy caly czas temperature przed wlotem bloku i interesuje nas tylko roznica. To czy chlodnica poradzi sobie troche lepiej czy gorzej nie wplywa na nic :roll:

No wlasnie nie ulatwi,bo ciezko ja otrzymac  :wink: 

Stosunkowo łatwo - duży termos (taki do lodów) i woda z lodem.

Dużo trudniej utrzymać jednakową temperaturę otoczenia.

ty mi mowisz, ze roznica 2C wplywa tak znaczaco na wydajnosc bloku, po czym proponujesz utrzymywanie stalej temperatury wody TERMOSEM Z LODEM :lol: jak dla mnie LOL

IMO przy różnicy w wydajności bloków rzędu dziesiątych części stopnia istotnie.

Co to znaczy istotnie, moze jakies dane? Ile konkretnie zmniejszy/zwiekszy sie przewodnosc miedzi jesli do bloku wlejemy 2 rodzaje wody, jedna o temp wyzszej od drugiej o 2C (bo o temp wody caly czas mowimy)i

Pstryczek jasne, ale najpierw trzeba pstryczek miec. Od biedy mozna zawsze pod kran sie podlaczyc  :roll:

Taki pstryczek razem z pompą kosztuje niewiele ponad 200PLN (a pewnie znajdzie się i taniej).

Co do tego ma co trzymałem w rękach??

1,5m podnoszonego słupa wody, to nie to samo co 1,5 m rurek, zwłaszcza, w obwodzie zamkniętym (gdzie już nawet nie ma znacznia, czy te rurki leżą czy stoją..

Znowu nie rozumiesz, 1.5m jest oznaczeniem maxymalnego cisnienia jakie moze pompka wytworzyc, po to podalem ta wartosc. A gdybys kiedys podlaczyl pompke do kilku wezy, np. 1m 12mm ID i 3m 12mm ID, 3mm 10mm ID to nie pisalbys:

Wydłużanie węży ma minimalny wpływ - chyba, że karbowane

ale wiedzialbys, ze w ten sposob mozna BARDZO LATWO regulowac przeplyw powodowany przez taka pompke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi