Skocz do zawartości
sts

Obudowa cicha i przewiewna

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie,

Sprzęt płyta ATX

zasilacz atx Tagan 380

coreduo chwilowo chłodzenie box

hd5770

dysk+dvd

Zależy mi na ciszy i przewiewności oraz grubej blasze i zasilaczu montowanym na dole.

Jakieś opinie sugestie porady?

Moje typy:

FRACTAL DESIGN CORE 3000

Antec One Hundred

SILENTIUMPC GLADIUS 800 PURE BLACK

linki przypadkowe

Może coś innego? Obecnie obudowa noneme blacha cieniutka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilum ma tylko 1 wentylator z tyłu, a Gladius 800 ma dodatkowo jeden 140mm z przodu :) Jeśli jednak zainteresowany ma zamiar rozbudowywać chłodzenie obudowy o 2-3 wentylatory to Pilum będzie dobry.

Wentylacje zapewni jedna 120/140 z przodu i 120 z tyłu, góra i boki raczej nie daja lepszych efektów chłodzenia. Każda budka tu zaproponowana będzie lepsza od obecnego tracera, a desing kwestia gustu. Bardziej zwracam uwagę na grubość blachy i całkowity ciężar obudowy oraz możliwość instalacji minimum 2 wentyli 120mm (jesli da radę zamontować 140 to jeszcze lepiej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylacje zapewni jedna 120/140 z przodu i 120 z tyłu, góra i boki raczej nie daja lepszych efektów chłodzenia.

Akurat najlepsze efekty daje zasysanie zimnego powietrza z dołu frontu obudowy a wywalanie ciepłego przez górę obudowy. Fizyki pan nie oszukasz ;)

PC airflow and heat – a cooling guide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat najlepsze efekty daje zasysanie zimnego powietrza z dołu frontu obudowy a wywalanie ciepłego przez górę obudowy. Fizyki pan nie oszukasz ;)

PC airflow and heat – a cooling guide

Teorie należy praktykować, w moim przypadku(Antec p180) temp rósł po zamontowaniu wentyla na topie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówiłem, najlepszy będzie Fractal Design Core 3000. Ma dobrą i cichą wentylację (2x 140mm + 1x 120mm), poza tym wszyscy nabywcy tej obudowy są z niej zadowoleni. Dodatkowo można w niej jeszcze zamontować kilka wentylatorów (maksymalnie bodajże 7, choć tu nie jestem pewien).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówiłem, najlepszy będzie Fractal Design Core 3000. Ma dobrą i cichą wentylację (2x 140mm + 1x 120mm), poza tym wszyscy nabywcy tej obudowy są z niej zadowoleni. Dodatkowo można w niej jeszcze zamontować kilka wentylatorów (maksymalnie bodajże 7, choć tu nie jestem pewien).

Też od początku obstawiałem Fractal Design Core 3000 (tylko że na początku myślałem o kwocie do 200zl) tylko muszę dozbierać parę zł.

Jakie chłodnie proponujecie do tego zestawu priorytet CISZA za 100 parę zł? Dobrze by było kompatybilne z 775/1155/1156.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośność poszczególnych schładzaczy, drugi wykres od góry:

Zestawienie grupowe (went. fabr.) – phenom @ 3,11 GHz :: PCLab.pl

Najopłacalniejszym (i dość wydajnym) rozwiązaniem będzie Scythe Grand Kama Cross, którego ceny zaczynają się od ~140 zł:

Scythe SCKC-2000 Grand Kama Cross wentylator CPU - Chłodzenie powietrzem - Scythe SCKC-2000 Grand Kama Cross wentylator CPU cena od 140.72zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi